Αρχιτεκτονικό βραβείο για τον πύργο του Ρήγα Φεραίου στο Βελιγράδι - iefimerida.gr

Αρχιτεκτονικό βραβείο για τον πύργο του Ρήγα Φεραίου στο Βελιγράδι

Ρήγας Φεραίος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη διάκριση για τον ιστορικό πύργο Νεμπόισα όπου φυλακίστηκαν και θανατώθηκαν ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του, καθώς απέσπασε το βραβείο «Αρχιτεκτονικό γεγονός της χρονιάς».

Πέρα από την προτίμηση των επισκεπτών, που το έχουν αναδείξει ως πιο δημοφιλές μνημείο του Βελιγραδίου, ο πύργος απέσπασε και τα εύσημα της Ένωσης Αρχιτεκτόνων Βελιγρα δίου που απένειμαν και το σχετικό βραβείο, αναγνω ρίζοντας το δύσκολο έργο της αναστήλωσής του.σ

Το βραβείο παρέλαβε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) το οποίο είχε καθοριστικό ρόλο από ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση του έργου μαζί με τη δημοτική επιχείρηση Φρούριο Βελιγραδίου και τους αρχιτέκτονες Ντ. Μιλίτσκοβιτς, Γ. Μίτροβιτς και Μπ. Πάβιτς.

Έργο του 1460, ο πύργος χτίστηκε αρχικά για την προστασία της πόλης και η ονομασία του σημαίνει «ατρόμητος». Στην οθωμανική περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Ρήγας Φεραίος το 1798. Στα νεότερα χρόνια κινδύνευσε να μετατραπεί σε καφετέρια, την τελευταία όμως στιγμή αποτράπηκε η συγκεκριμένη λύση και αποφασίστηκε η μετατροπή του σε μουσείο.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας με χρηματοδότηση από τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, τη Βουλή των Ελλήνων καθώς και από τον Δήμο Βελιγραδίου και τη δημοτική επιχείρηση Φρούριο Βελιγραδίου.

Στα τέσσερα επίπεδα του πύργου Νεμπόισα οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τις διαφορετικές χρήσεις του, κυρίως όμως να γνωρίσουν την προσωπικότητα, τις ιδέες και τη δράση του προδρόμου της ελληνικής επανάστασης καθώς παρουσιάζεται ανάμεσα σε άλλα και το πλούσιο συγγραφικό του έργο ενταγμένο στο ιδεολογικό πολιτικό πλαίσιο της εποχής, αφιέρωμα που οργανώθηκε από το ΕΚΒΜΜ υπό τον συντονισμό της δρος Αναστασίας Τούρτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ