Με το καλημέρα σας άρχισαν οι αμφισβητήσεις στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, καθώς πριν καν φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, τα χαμηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας έβγαλαν ουκ ολίγες κίτρινες κάρτες στα υπουργεία που πρόλαβαν να επισκεφθούν στο πρώτο 48ωρο της παρουσίας τους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι σε αυτές τις πρώτες "ακτινογραφίες" που πρόλαβαν να κάνουν στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, διαπίστωσαν σημαντικό πρόβλημα, καθώς εκτιμάται ότι ο πήχης ως προς την αύξηση των εσόδων των Ταμείων, έχει τεθεί υπερβολικά υψηλά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά εξοικονόμηση 2,5 δισ ευρώ έως το 2015 από τη μείωση των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους, από τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων (εισοδηματικά κριτήρια), από τη σύσταση ενιαίου φορέα παροχής κοινωνικών επιδομάτων και από τη καλλίτερη στόχευση των προνοιακών επιδομάτων. Κι αν αυτός ο στόχος θεωρείται λίγο ως πολύ επιτεύξιμος, η Τρόικα εμφανίζεται να αμφιβάλει ιδιαιτέρως για το κατά πόσο μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων από τη καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, από τη βελτίωση των εσόδων των Ταμείων προσδοκώνται 3,5 δισ ευρώ κυρίως μέσω της δραστικής μείωσης του ποσοστού ανασφάλιστης εργασίας από το 26% στο 12% κι από τη καλλίτερη λειτουργία των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, κάτι που σύμφωνα με τους ελεγκτές της Τρόικας πάσχει εκ προοιμίου.
Ενστάσεις ήγειραν, όμως, οι ελεγκτές και για τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ συνολικού ύψους 1,9 δισ ευρώ, αφού θεωρούν ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια είναι πολύ υψηλότερα από τις τάσεις αύξησης της ανεργίας, ζητώντας αναπροσαρμογή τους, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω τον κεντρικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης όσον αφορά στη συγκράτηση των ποσοστών ανεργίας μέσω ειδικών προγραμμάτων επιδοτούμενης εργασίας ή επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Κι επειδή τα εν λόγω προγράμματα έχουν συγχρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία, ήδη έπεσε η πρώτη προειδοποιητική βολή από τα στελέχη της Τρόικας, ότι εάν η Κυβέρνηση επιθυμεί να υλοποιηθούν τα εν λόγω προγράμματα θα πρέπει να "κόψει" τα περίπου 750 εκατ. ευρώ (τόση είναι η συγχρηματοδότηση) από αλλού!
Ανάλογα προβλήματα αναμένεται να συναντήσει όμως και ο σχεδιασμός για τις ΔΕΚΟ απ' όπου αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 2,3 δισ ευρώ, μέσω της εντατικοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης τα οποία θα πρέπει να έχουν στο επίκεντρο τους την αύξηση των εσόδων κυρίως στις αστικές συγκοινωνίες, της αναδιάρθρωσης των νέων ΔΕΚΟ όπως η ΕΡΤ και η ΕΑΒ, της αύξησης της παραγωγικότητας και την ενίσχυση των εσόδων από τις εμπορικές δραστηριότητες των δημόσιων επιχειρήσεων. Για το συνολικό "πακέτο" η Τρόικα δεν έχει παρά να επικαλεστεί τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα οποία μπορεί να έχουν μειωθεί τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στις δραστικές περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση στην αύξηση των εσόδων τους, τα οποία εμφανίζουν μείωση κατά 20% σε σχέση με πέρσι!
Ερωτήματα ανακύπτουν κι από το γεγονός ότι το Νέο Μισθολόγιο δεν έχει ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, καθώς ο προσδοκώμενος εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης κατά 2 δισ ευρώ υποτίθεται ότι θα προέλθει από την εφαρμογή του κανόνα των προσλήψεων, από τη περαιτέρω μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, από την αύξηση των ωρών εργασίας και την απογευματινή εργασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΔΝΤ, το νέο Μισθολόγιο θα πρέπει να έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αφού θα πρέπει να εξορθολογιστούν τα επιδόματα που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, θα πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια (σήμερα αλλάζουν ανά διετία), θα πρέπει να συνδεθούν οι μισθοί με τη παραγωγικότητα. Έως τώρα το οικονομικό επιτελείο αναζητούσε τη "μαγική" λύση που θα εξασφαλίζει την εφαρμογή ενός Νέου Μισθολογίου χωρίς να θιγούν εκ νέου συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο είναι, πλέον, κοινή η διαπίστωση- τουλάχιστον σε επίπεδο υπηρεσιών- ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί το "ψαλίδισμα" των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων όπως εφοριακοί, τελωνειακοί, ενώ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και η σκέψη για επέκταση του Μισθολογίου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήτοι στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΔΔ, προκειμένου να μην έχουμε μισθούς πολλών ταχυτήτων που δυσχεραίνουν τις μετατάξεις- μετακινήσεις στο Δημόσιο...
Βροχή οι κίτρινες κάρτες της τρόικας στα υπουργεία!
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο