Στις κάλπες οι Γάλλοι για να εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας - iefimerida.gr

Στις κάλπες οι Γάλλοι για να εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στις κάλπες οι Γάλλοι για να εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Γάλλοι ψηφίζουν σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις οποίες φαβορί θεωρείται ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ απέναντι στο Νικολά Σαρκοζί, αν και η διαφορά μεταξύ τους έχει μειωθεί τις τελευταίες μέρες.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 20:00, όταν θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών από τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων. Εκτιμήσεις θα μεταδώσουν νωρίτερα τα ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως συνέβη και στον πρώτο γύρο στις 22 Απριλίου.

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον έβδομο πρόεδρο της Πέμπτης Δημοκρατίας που θα παραμείνει για πέντε χρόνια επικεφαλής μιας από τις σημαντικότερες παγκόσμιες δυνάμεις.

Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν νικητής του πρώτου γύρου με ποσοστό 28,63% έναντι 27,18% του Σαρκοζί και θεωρείται το φαβορί των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται εν μέσω οικονομικής κρίσης και ανεργίας ρεκόρ.

Συγκεντρώνοντας ποσοστό 52% σε δημοσκόπηση το βράδυ της Παρασκευής ο Ολάντ βλέπει τη διαφορά του από τον Νικολά Σαρκοζί να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδό της από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Στις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις και οι δύο υποψήφιοι προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους, με τον Ολάντ να τονίζει ότι η νίκη δεν χαρίζεται και τον Σαρκοζί να επιμένει ότι η ήττα μπορεί να αποφευχθεί.

Για τον δεύτερο γύρο, ο σοσιαλιστής υποψήφιος έχει την υποστήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς και των οικολόγων (συνολικά 14,5% στον πρώτο γύρο). Αντίθετα ο Σαρκοζί δεν κατάφερε να πάρει με το μέρος του κανέναν από τους υποψηφίους του πρώτου γύρου.

Αν ο Ολάντ εκλεγεί θα είναι ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν.Στις 22 Απριλίου η αποχή στην εκλογική διαδικασία ήταν 20,53%. Συνήθως στον δεύτερο γύρο είναι μεγαλύτερη.Ο άγνωστος παράγοντας στις εκλογές αυτές είναι το τι θα ψηφίσουν οι οπαδοί της Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδας της ακροδεξιάς, η οποία συγκέντρωσε το ιστορικό ποσοστό του 17,9%. Η ίδια η Λεπέν δήλωσε πως θα ψηφίσει λευκό.

Ο Σαρκοζί δεν μπορεί να επανεκλεγεί αν δεν πάρει τις ψήφους των υποστηρικτών του Εθνικού Μετώπου.Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε 9,1%, δήλωσε πως θα στηρίξει τον Ολάντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ