Ραγκούσης: «Η Ελλάδα είναι πληγωμένη, αλλά είναι όρθια» - iefimerida.gr

Ραγκούσης: «Η Ελλάδα είναι πληγωμένη, αλλά είναι όρθια»

Ραγκούσης: «Η Ελλάδα είναι πληγωμένη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης μιλά στο iefimerida.gr για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ και γιατί δεν συμμερίζεται τη συγγνώμη του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Γιατί να ψηφίσει ο Έλληνας και πάλι ΠΑΣΟΚ;

Η εξίσωση που θέλει την Ελλάδα να βαδίζει σταθερά και με ασφάλεια στο δρόμο της ευρωπαϊκής της πορείας, η εξίσωση που θέλει την Ελλάδα να βαδίζει στο δρόμο προοδευτικών και φιλολαϊκών μεταρρυθμίσεων, η εξίσωση που θέλει την Ελλάδα προστατεύσει τις πολύ μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού που έγιναν τα τελευταία δυόμιση χρόνια, είναι μια εξίσωση που βγαίνει μόνο με το ΠΑΣΟΚ όσο το δυνατόν ενισχυμένο από τις κάλπες της Κυριακής. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ αυτή η εξίσωση δεν βγαίνει.

Εμείς πήραμε μια απόφαση τον Οκτώβριο του 2009: Καλύτερα να διαγραφούμε από τον πολιτικό χάρτη της χώρας, είτε ως παράταξη, είτε ως κόμμα, είτε ως πρόσωπα, παρά να μας μείνει η χώρα στα χέρια. Εγώ προσωπικά

Εάν αύριο το πρωί μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να εξαφανίσουμε το ΠΑΣΟΚ από τον πολιτικό χάρτη της χώρας, αυτό που θα απομείνει τρομάζει: Η Χρυσή Αυγή, ο κ. Καμμένος, ο κ. Καρατζαφέρης, ο κ. Τσίπρας, η κυρία Παπαρήγα και μια όψη του κόμματος του κ. Κουβέλη. Αν η Ελλάδα είχε να στηριχθεί σ' αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, νομίζω ότι δεν αντέχεται αυτή η κατάσταση.
Το ΠΑΣΟΚ, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, είναι ιστορικά και πραγματικά ο κύριος εκφραστής των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της χώρας. Είναι εθνική επιταγή η ενισχυμένη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, που θα φέρει τη χώρα σε ήρεμα νερά.

Προσέξτε, δεν λέω ότι η λύση είναι το ΠΑΣΟΚ της αυτοδυναμίας ή του 50%. Λέω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένο και να είναι εντός μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Από Δευτέρα θα έχουμε πάλι συγκυβέρνηση;

Πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι έχει τελειώσει για την Ελλάδα η εποχή της αυτοδυναμίας. Όποιοι ονειρεύονται αυτοδυναμία προφανώς είναι πολιτικοί που σκέφτονται με παρωχημένες αντιλήψεις και παρωχημένους όρους. Η αυτοδυναμία των πρώην πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων του 40, 45% νομίζω ότι στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει τελειώσει και αυτό δεν είναι αρνητικό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες προηγμένες και πολιτικά εξελιγμένες χώρες τουλάχιστον της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Λοιπόν, άρα εγώ νομίζω ότι έχουμε μπει στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ως εκ τούτου, θεωρώ προσωπικά αναπόφευκτη τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύω δε ακράδαντα, ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και η ΔΗΜ.ΑΡ του κ. Κουβέλη. Και μάλιστα με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ με έντιμο και όχι πολιτικάντικο προεκλογικό τρόπο. ΄Έτσι ώστε να διαλυθεί και η αυταπάτη που έχει δημιουργηθεί ότι υπάρχουν μαγικές εναλλακτικές λύσεις. Σε κάθε περίπτωση πρέπει η Ελλάδα από Δευτέρα να έχει μια βιώσιμη Κυβέρνηση. Να μην χάσει ούτε μια μέρα λόγω ακυβερνησίας και να μην δώσει τη δυνατότητα σε ένα πρωτοσέλιδο ξένου τύπου να μιλήσει για πολιτική κρίση στην Ελλάδα.

Τι εκτιμάτε ότι θα κάνει η ΝΔ αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία την Κυριακή;

Η προσήλωση του κ. Σαμαρά στον προφανώς ανέφικτο στόχο της αυτοδυναμίας αποκαλύπτει σιγά-σιγά το διπλό και επικίνδυνο σενάριο που κρύβεται πίσω της, και το οποίο έχει, διαζευκτικά, δυο τίτλους: ακυβερνησία ή ακροδεξιά λύση. Αυτό συνάδει βεβαίως προς μια τακτική που είναι σύμφυτη με την διαδρομή του κ. Σαμαρά ως πολιτικού προσώπου: Να πατά σε δύο βάρκες. Θυμίζω ότι την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης μας είχε το πρόσωπο του αντιμνημονιακού, σηκώνοντας τα λάβαρα των αγανακτισμένων. Τη δεύτερη περίοδο έκανε μια στροφή 180 μοιρών ξαφνικά και εμφανίστηκε ως ο φανατικότερος των μνημονιακών. Τώρα όμως θα πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Σαμαράς πώς θα πορευθεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ, όπως επιμένει να ισχυρίζεται. Θα πάει τη χώρα σε ακυβερνησία και περιπέτεια την επομένη των εκλογών; Ή θα ανοίξει την πόρτα της συνεργασίας με τον κ. Καμμένο, τον κ. Καρατζαφέρη και τη Χρυσή Αυγή; ( την ατζέντα της οποίας έχει υιοθετήσει σχεδόν πλήρως ο κ. Σαμαράς). Σημειώνω δε ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις θέλουν, κατ' ουσίαν, να γυρίσουμε στη δραχμή. Και όπως ξέρετε πολύ καλά, υπάρχουν σύμβουλοι και συνεργάτες του κ. Σαμαρά που σε ανεπίσημα fora, έχουν διερωτηθεί ποιό είναι το πρόβλημα να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Από εσάς στη Β' Αθηνών απαιτούν οι ψηφοφόροι να ζητήσετε συγγνώμη για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ;

Δεν ντρέπομαι ούτε ζητάω συγνώμη γιατί έπεσε στην πλάτη μας η βαριά σκιά της Μεταπολίτευσης. Κληθήκαμε το 2009 να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά απορρίμματα της Μεταπολίτευσης. Κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πληγωμένη, αλλά είναι όρθια.

Επίσης δεν είμαι οπαδός γενικότερα της συγνώμης αν αυτή δεν συνοδεύεται από την επισήμανση των συγκεκριμένων λαθών που μας οδήγησαν σ' αυτή την ανάγκη. Γιατί αν είναι να ζητήσουμε συγνώμη θεωρώντας ότι είναι το σφουγγάρι που σβήνουμε τα λάθη μας από το μαυροπίνακα, δεν βοηθάμε. Έχουμε ανάγκη να συζητήσουμε για τα λάθη μας – όχι μόνο για να καταλογίσουμε ευθύνες – αλλά κυρίως για να μην τα επαναλάβουμε.

Και τέλος πιστεύω ότι υπάρχει μια κατηγορία, μέσα στο πολιτικό σύστημα που οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό. Αλλά είναι για όλα αυτά που έγιναν πριν το 2009 και μιλώ κυρίως για την πενταετία Καραμανλή. Όσοι έχουν γεμίσει το Δημόσιο με ρουσφέτια για να στήσουν την δική τους πολιτική καριέρα, όσοι έχουν διασπαθίσει με πολιτικές τους αποφάσεις το δημόσιο χρήμα, όσοι έχουν διαχειριστεί το πολιτικό χρήμα με αδιαφάνεια. Αυτό το πολιτικό προσωπικό που διέπραττε αυτά τα μείζονα πολιτικά ατοπήματα σε βάρος του έθνους και του λαού, δημιουργούσε όλες τις προϋποθέσεις για μια εύκολη πολιτική καριέρα. Όλοι αυτοί που μετείχαν στο πάρτι της σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης, οφείλουν να ζητήσουν συγνώμη. Επίσης, δεν ντρέπομαι για τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Εγώ ζητώ συγνώμη και ντρέπομαι γι' αυτούς που πρόδωσαν αυτές τις αρχές και αξίες.

Πώς αισθανθήκατε όταν είδατε το γνωστό τηλεοπτικό σποτάκι της ΝΔ που υπόσχεται κατάργηση του «νόμου Ραγκούση» για την ιθαγένεια;

Είδα με έκπληξη, όπως και όλοι, το σποτ της Νέας Δημοκρατίας του κ. Σαμαρά που υπόσχεται να καταργηθεί ο «νόμος Ραγκούση». Γιατί άραγε ο «πατέρας του μεταναστευτικού», Αντώνης Σαμαράς να θέλει την κατάργηση του «νόμου Ραγκούση» για την ιθαγένεια, αν όχι για να αποκρύψει τις δικές του, τεράστιες ευθύνες, αφού με την άφρονα πολιτική του άνοιξε τα σύνορα φέροντας ουσιαστικά τη χώρα μας, από το '91 και μετά, αντιμέτωπη, για πρώτη φορά στην ιστορία της, με το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης. Θα καταργήσει μήπως το «νόμο Ραγκούση» για να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, που επέτρεπε να δίνεται η ιθαγένεια αδιαφανώς, πελατειακά, ανεξέλεγκτα, με μια απλή απόφαση υπουργού;

Ο «νόμος Ραγκούση» όμως δεν αφορά την παράνομη μετανάστευση, όπως ο κ. Σαμαράς θέλει ψευδώς να υποστηρίζει. Αφορά αποκλειστικά την απονομή ιθαγένειας σε ομογενείς και νόμιμους μετανάστες, καθώς και στα παιδιά και τα εγγόνια τους που μεγάλωσαν και μορφώθηκαν στην Ελλάδα, που δε γνώρισαν άλλη πατρίδα από την Ελλάδα, με διαδικασία που αντιστοιχεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Οι αριθμοί αποτυπώνουν την πραγματικότητα: 13.000 πολιτογραφήσεις πριν από τις εκλογές του 2009, που έπεσαν στις 6.500 μετά το νέο νόμο και εξακολουθούν να φθίνουν ραγδαία χάρη στις διαφανείς διαδικασίες που τώρα ακολουθούνται.

Αλλά θα σας πω και για την προσωπική μου στάση στην «Υπατία». Έφτασα τότε μέχρι και στην υποβολή γραπτής παραίτησης, αρνούμενος να υποκύψω στον εκβιασμό της απεργίας πείνας, η οποία τελικά έληξε χωρίς και καμία ανθρώπινη ζωή να κινδυνεύσει, αλλά και χωρίς να δοθεί καμία άδεια παραμονής, όπως είχε δοθεί σε αντίστοιχη περίπτωση από την κυβέρνηση Καραμανλή και τον κύριο Παυλόπουλο ένα χρόνο πριν. Και όλα αυτά, όταν η μοναδική αλήθεια είναι ότι η τελευταία μαζική νομιμοποίηση μεταναστών που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, και η οποία πράγματι λειτούργησε ως μαγνήτης, ήταν όταν το 2007 η κυβέρνηση Καραμανλή/Σαμαρά νομιμοποίησε μαζικά 300.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ