"Η Χαμάς θα καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα για την παλαιστινιακή ενότητα" - iefimerida.gr

"Η Χαμάς θα καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα για την παλαιστινιακή ενότητα"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Χαμάς είναι "έτοιμη να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα" για τη συμφιλίωση μεταξύ των Παλαιστινίων, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο δήλωση που έκανε σήμερα ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ κατά την επίσημη τελετή που γίνεται στο Κάιρο της Αιγύπτου για την επισφράγιση της παλαιστινιακής συμφιλίωσης.

Ο Μεσάαλ σημείωσε εξάλλου ότι η οργάνωσή του επιθυμεί την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στο έδαφος της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του.

"Σκοπός μας είναι να εγκαθιδρύσουμε ένα ελεύθερο και απολύτως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, η πρωτεύουσα του οποίου είναι η Ιερουσαλήμ, χωρίς εποίκους και χωρίς να εγκαταλείψουμε ούτε μία ίντσα γης και χωρίς να εγκαταλείψουμε το δικαίωμα της επιστροφής (των παλαιστινίων προσφύγων)", υπογράμμισε ο Μεσάαλ κατά την τελετή, προσθέτοντας ότι η Χαμάς θα εργαστεί για την επίτευξη του "εθνικού παλαιστινιακού στόχου" που είναι αυτός, δηλαδή η εδραίωση ενός κυρίαρχου κράτους στη Λωρίδα της Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ο Μεσάαλ δήλωσε ότι η "μοναδική μας μάχη είναι εναντίον του Ισραήλ", ενώ διαβεβαίωσε ότι η εποχή της διχόνοιας μεταξύ των Παλαιστινίων είναι "πίσω μας".

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Μεσάαλ αντάλλαξαν χειραψία κατά την τελετή στο Κάιρο, τερματίζοντας και επισήμως την εχθρότητα εδώ και τέσσερα χρόνια μεταξύ των αντίπαλων οργανώσεών τους Φάταχ και Χαμάς αντίστοιχα.

Οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να "γυρίσουν για πάντα τη μαύρη σελίδα της διχόνοιας", σημείωσε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Η επίσημη τελετή για την επισφράγιση της παλαιστινιακής συμφιλίωσης άρχισε σήμερα στις 13:15 στο Κάιρο, παρουσία του Αμπάς και του Μεσάαλ.

Στην τελετή παρίστανται ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και οι δύο αιγύπτιοι αξιωματούχοι που είχαν βαρύνοντα ρόλο στις διαβουλεύσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Νάμπιλ αλ Αράμπι και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Μουράντ Μουάφι.

Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διαβεβαίωσε ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δεν απείλησε με διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.

Εξάλλου και ο παλαιστίνιος αξιωματούχος Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο δήλωσε σήμερα ότι τηλεφωνική συνομιλία που είχε η αμερικανίδα υπουργός με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ --όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ-- "είχε στόχο να διορθώσει την κατάσταση μετά την ισραηλινή απόφαση για το πάγωμα ή ακριβέστερα την κλοπή των παλαιστινιακών τελωνειακών εσόδων" και επιβεβαίωσε ότι δεν ετέθη ζήτημα διακοπής της αμερικανικής βοήθειας.

"Αν τα πράγματα προχωρήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, κρίνουμε ότι δεν θα υπάρξει αιτιολογία για την υιοθέτηση από καμία διεθνή πλευρά μιας αρνητικής στάσης απέναντι στην (παλαιστινιακή) συμφιλίωση. Τα πράγματα προχωρούν προς το παρόν προς τη σωστή κατεύθυνση", προσέθεσε ο Ράμπο.

"Ο ειρηνικός μας αγώνας για να δοθεί τέλος στην κατοχή θα συνεχιστεί. Δεν βλέπω να υπάρχει λόγος οι ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη διεθνή πλευρά να επιβάλει κυρώσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ισραήλ παλαιστίνη συμφωνία Φατάχ Xαμάς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ