Pfizer: Η Ελλάδα πριν το Μνημόνιο ήταν φαρμακευτικός παράδεισος - iefimerida.gr

Pfizer: Η Ελλάδα πριν το Μνημόνιο ήταν φαρμακευτικός παράδεισος

Pfizer: Η Ελλάδα πριν το Μνημόνιο ήταν φαρμακευτικός παράδεισος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν η κατανάλωση των φαρμάκων στην Ελλάδα προ κρίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του διευθυντή της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Ελλάς Α.Ε., Πιέρ Γκοντρό. Τα πράγματα, όμως, φαίνεται ότι άλλαξαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης...

Σε συνέντευξη που παραχώρηε ο κ.Γκοντρό στη γαλλόφωνη εφημερίδα του Καναδά «Λα Πρες» (La Presse), ανέφερε πως «η Αθήνα υπήρξε φαρμακευτικός παράδεισος». Και αυτό γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «η κατανάλωση φαρμάκων ήταν από δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το κράτος αναλάμβανε την πληρωμή τους».

Η κατάσταση, όμως, άλλαξε πλήρως μετά τη λήψη των μέτρων λιτότητας, όπως επεσήμανε ο διευθυντής της Pfizer Ελλάς, αφού το κράτος περιόρισε κατά 35% τον προϋπολογισμό για την αγορά φαρμάκων.

Στο άρθρο αναφέρεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, η ελληνική κυβέρνηση τους προειδοποίησε πως «εάν δεν χαμηλώσετε τις τιμές σας, θα βγείτε από τις λίστες των φαρμάκων, τα οποία καλύπτονται από το ελληνικό κράτος».

Στο δισέλιδο αφιέρωμα της Λα Πρες εκτός από τη συνέντευξη του κ. Γκοντρό γίνεται λόγος για το ότι η Ελλάδα αποτελεί το «ραντάρ» για παρόμοιες εξελίξεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που πλήττονται από την κρίση, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Η πρόκληση, σύμφωνα με τον Πιέρ Γκοντρό, είναι να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση για την προσαρμογή των τιμών. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η νέα πολιτική είναι εσφαλμένη.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι η ελληνική «ιδιαιτερότητα» συνίσταται στο ότι τα νοσοκομεία έχουν σταματήσει να πληρώνουν εδώ και χρόνια για τα φάρμακα και στο ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες εφαρμόζουν την πολιτική της άμεσης πληρωμής για την παράδοση των φαρμάκων τους. Πολιτική, που η Pfizer αρνείται να εφαρμόσει, θεωρώντας ότι πρέπει να βρεθεί κάποια μορφή συνεννόησης με την κυβέρνηση.

Σην Ελλάδα, η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους, με κύκλο εργασιών περίπου 600 εκ. δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ