Στίγκλιτς: «Η λιτότητα ωθεί την Ευρώπη στην αυτοκτονία» - iefimerida.gr

Στίγκλιτς: «Η λιτότητα ωθεί την Ευρώπη στην αυτοκτονία»

Στίγκλιτς: «Η λιτότητα ωθεί την Ευρώπη στην αυτοκτονία»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις που κάνει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, για τον μέλλον της Ευρώπης, καθώς όπως ισχυρίζεται η συνταγή της λιτότητας που έχει επιλέξει την οδηγεί αναπόφευκτα στην αυτοκτονία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο κ.Στίγκλιτς χαρακτηρίζει την κατάσταση της Ευρώπης «τρομερή» ενώ η προσέγγισή της απέναντι στην κρίση όπως χαρακτηριστικά λέει είναι «ελάχιστα υποσχόμενη» γεγονός που τον οδηγεί στη διαπίστωση ότι οδηγείται στην αυτοκτονία.

Αν η Ελλάδα ήταν το μόνο μέρος της Ευρώπης που είχε λιτότητα, οι αρχές θα μπορούσαν να την αγνοήσουν, «αλλά αν έχουν η Βρετανία και η Γαλλία, τότε όλες οι χώρες έχουν λιτότητα, είναι κάτι σαν μία από κοινού λιτότητα και οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τρομερές», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Ενώ, συνέχισε, οι ηγέτες της Ευρωζώνης «αντιλήφθηκαν ότι η λιτότητα δεν είναι αποτελεσματική από μόνη της και ότι χρειάζεται ανάπτυξη», αν και δεν υπήρξε στη συνέχεια δράση.

«Αυτά που συμφώνησαν να κάνουν τον περασμένο Δεκέμβριο είναι μία συνταγή θανάτου», είπε, αναφερόμενος στο ευρώ.

«Το πρόβλημα είναι ότι με το ευρώ έχουν διαχωρισθεί η κυβέρνηση από την κεντρική τράπεζα και τη διαδικασία εκτύπωσης χρήματος και έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε ο Στίγκλιτς.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε επίσης ότι βλέπει μία κεντρική Ευρωζώνη «μίας ή δύο χωρών», η οποία θα αποτελείται από τη Γερμανία και πιθανόν την Ολλανδία ή τη Φινλανδία ως «το πιθανό σενάριο, εάν η Ευρώπη διατηρήσει την προσέγγιση της λιτότητας. Η διαδικασία της λιτότητας θα οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ανεργίας που δεν θα είναι πολιτικά αποδεκτά και θα επιδεινώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ