Στο «μικροσκόπιο» υπόθεση απαγωγής και βασανισμού από πράκτορες της CIA - iefimerida.gr

Στο «μικροσκόπιο» υπόθεση απαγωγής και βασανισμού από πράκτορες της CIA

Στο «μικροσκόπιο» υπόθεση απαγωγής και βασανισμού από πράκτορες της CIA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 16 Μαΐου 2012, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα εξετάσει την προσφυγή του Γερμανολιβανέζου Χαλέντ Ελ Μάσρι κατά της ΠΓΔΜ, που αφορά στην «έκνομη απαγωγή» του από πράκτορες της CIA, τη μεταφορά του, τον εγκλεισμό του και τον βασανισμό του σ' ένα κέντρο μυστικής κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο 49χρονος σήμερα Ελ Μάσρι, τον Δεκέμβριο του 2003 συνελήφθη από τις αρχές της ΠΓΔΜ και απομονώθηκε, για είκοσι τρεις ημέρες, σ' ένα ξενοδοχείο των Σκοπίων, ανακρινόμενος για να «ομολογήσει» τους δεσμούς που, κατά τους διώκτες του, είχε με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στη συνέχεια, παραδόθηκε από τις αρχές των Σκοπίων σε πράκτορες της CIA, που τον μετέφεραν, με δεμένα μάτια και αλυσοδεμένο, με ειδική πτήση, σ' ένα μυστικό κέντρο κράτησης στο Αφγανιστάν, όπου υπέστη εξαντλητική και βασανιστική ανάκριση, για τέσσερις συνεχόμενους μήνες.

Στο κέντρο αυτό ο Ελ Μάσρι παρέμεινε έγκλειστος μέχρι και τον Μάιο του 2004, οπότε ξεκίνησε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τις παράνομες συνθήκες σύλληψης, μεταφοράς και εγκλεισμού του σε φυλακή της Καμπούλ, χωρίς να του έχει αποδοθεί καμία επίσημη κατηγορία και δίχως να έχει τη δυνατότητα προσφυγής σε δίκη.

Μετά την παρέλευση 37 ημερών από την έναρξη της απεργίας πείνας, όπου ο Ελ Μάσρι είχε ήδη χάσει 18 κιλά από το σωματικό του βάρος, υποχρεώθηκε από τους φύλακές του να πάρει τροφή με το ζόρι, μέσω ενός σωλήνα, που του πέρασαν από το στόμα μέχρι το στομάχι του.

Υστερα από μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, ο Ελ Μάσρι μεταφέρθηκε, πάλι με δεμένα τα μάτια και αλυσοδεμένος, με αεροσκάφος της CIA, στη Γερμανία μέσω Αλβανίας, απ' όπου και ξεκίνησε τον πολυετή δικαστικό του αγώνα, για τη δημοσιοποίηση της περιπέτειάς του και την αξίωση δικαίωσής του.

Στην προσφυγή του, που κατέθεσε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 20 Ιουλίου 2009, υποστηρίζει ότι, στην περίπτωσή του, παραβιάσθηκε σωρεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, το δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι η περίπτωση του Ελ Μάσρι και γενικότερα οι έκνομες απαγωγές, υπόπτων για τρομοκρατική δράση, με μυστικές πτήσεις της CIA, και η μεταφορά τους σε μυστικές φυλακές στην Ευρώπη και αλλού που -κατά τη δημόσια εκφρασμένη άποψη του τέως επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ- συνιστούσαν παράνομες δραστηριότητες, εξαιτίας των οποίων καταρρακώθηκε κάθε έννοια προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, έχει απασχολήσει τόσο την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρώπης (σ.σ έρευνα του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μαρτί) όσον και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει εγκρίνει και σχετικό καταδικαστικό Ψήφισμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ