Ανησυχητική έκθεση προβλέπει άνοδο των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που μπορεί να παραλύσει την ΕΕ - iefimerida.gr

Ανησυχητική έκθεση προβλέπει άνοδο των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που μπορεί να παραλύσει την ΕΕ

Οι ευρωσκεπτικιστές μπορεί να καταλάβουν έως και το ένα τρίτο των εδρών στην ευρωβουλή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συναγερμό για τον κίνδυνο σημαντικής ανόδου των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαϊου σε βαθμό που να μπορούν να προκαλέσουν «παράλυση» σε διάφορους τομείς λειτουργίας της ΕΕ, σημαίνει μια νέα έκθεση.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης “Εuropean Council on Foreign Relations” (ΕCFC) τα λαϊκιστικά, εθνικιστικά, ευρωσκεπτικιστικά ακροδεξιά κόμματα μπορεί να εξασφαλίσουν έως και το ένα τρίτο των εδρών του ευρωκοινοβουλίου και να είναι έτσι σε θέση να μπλοκάρουν την ψήφιση ορισμένων νομοσχεδίων. Τα κόμματα αυτά θα μπορούν να διορίζουν τους προέδρους του ενός τρίτου των επιτροπών της ευρωβουλής και να βάζουν φρένο στην ενεργοποίηση του «Άρθρου 7» κατά κρατών μελών που παραβιάζουν τις αρχές της ΕΕ, όπως έγινε πέρυσι στην περίπτωση της Ουγγαρίας.

Η πιο ανησυχητική διάσταση, όμως, όπως επισημαίνεται στην έκθεση που περιήλθε στη γνώση του “Independent”, είναι ότι οι λαϊκιστές θα μπορούν να μπλοκάρουν την εκλογή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, να επηρεάσουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό ή την κοινοτική νομοθεσία, εκτός κι αν ενώσουν τις δυνάμεις τους όλες οι άλλες παρατάξεις στο ευρωκοινοβούλιο.

«Kρίνοντας από τα θέματα, τα οποία πολλά από τα αντιευρωπαϊκά κόμματα προτάσσουν στις προεκλογικές τους καμπάνιες, μπορεί να χρησιμοποιήσουν το αυξημένο ποσοστό εδρών για να εμποδίσουν το έργο του ευρωκοινοβουλίου στην εξωτερική πολιτική, τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και την ελευθερία στις μετακινήσεις και να περιορίσουν τη δυνατότητα της ΕΕ να διασφαλίσει ευρωπαϊκές αξίες που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης, το κράτος Δικαίου και τα δικαιώματα του πολίτη», αναφέρεται στην έκθεση.

Λαμβάνοντας δε υπόψη δημοσκοπήσεις σ’ ολόκληρη την Ευρώπη επισημαίνει ότι η ακροδεξιά και η λαϊκιστική δεξιά ενδέχεται να ανέβουν από το 23% στο 28% και ίσως γύρω στο 30%. «Αν ξεπεράσουν το όριο του ενός τρίτου αυτό θα επιφέρει μια ποιοτική αλλαγή στην ΕΕ», αναφέρει.

Υπογραμμίζει δε ότι οι διαφωνίες ΚΑΙ των ακροαριστερών ευρωσκεπτικιστών μπορεί να εγείρουν εμπόδια στην ψήφιση νομοσχεδίων αναφορικά με το εμπόριο, την εφαρμογή κυρώσεων και την εξωτερική πολιτική.

Παρά τη δυσκολία συγκρότησης πανευρωπαϊκής συμμαχίας τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις ψηφίσει μαζικά προς την ίδια κατεύθυνση στην ευρωβουλή, όπως έκαναν πέρυσι κατά τη συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία του Ορμπάν. Ενώ γίνονται προσπάθειες συστέγασής τους υπό μία «ομπρέλα», όπως το σχέδιο για έναν «αντιμεταναστευτικό άξονα» που εισηγήθηκε ο επικεφαλής της ιταλικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.

Για τον διευθυντή του ECFC, Μαρκ Λέοναρντ οι ευρωπαϊστές δεν πρέπει να επιτρέψουν να εξελιχθούν οι ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό, όπως θα ήθελαν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά «να κινητοποιήσουν τη σιωπηλή πλειοψηφία», δίνοντας μάχες για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η προστασία των προσωπικών δεδομένων από τους κολοσσούς των social media, οι απόπειρες ρωσικής εμπλοκής, η ευημερία των πολιτών, το κράτος Δικαίου και η διάσωση της Ευρώπης από τις φυγόκεντρες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ