Ο Τσίπρας με τον Καμμένο, και οι υπόλοιποι με το Μνημόνιο; - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας με τον Καμμένο, και οι υπόλοιποι με το Μνημόνιο;

Ο Τσίπρας με τον Καμμένο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η χτεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα πετούσε τις «πέντε ψήφους» του Πάνου Καμμένου, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να αρπάζουν την ευκαιρία για να μιλήσουν για «κλεισμένη συμφωνία» μεταξύ των δύο κομμάτων, ενώ ΚΚΕ και ΔΗΜ.ΑΡ. έκαναν λόγο για ανιστόρητη συμμαχία.

Όλα ξεκίνησαν από μια αποστροφή του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στη χτεσινή του συνέντευξη στο tvxs.gr, όταν ρωτήθηκε αν θα συνεργαζόταν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες για να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ευθέως ότι «εάν εμείς ως Αριστερά, καταθέσουμε την πρόταση μας και χρειαζόμαστε πέντε ψήφους του Καμμένου και έρθει να μας τις δώσει ως ανοχή ή ως στήριξη δεν θα τον πετάξουμε. Δεν θα του πούμε δεν τις θέλουμε. Συνεχίστε με το Μνημόνιο όλοι οι υπόλοιποι»

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο για κλεισμένη συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ τα άλλα δύο κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΔΗΜ.ΑΡ.) βρήκαν άλλη μια δικαιολογία για να απορρίψουν -για άλλη μια φορά- την πρόσκληση Τσίπρα για συνεργασία, μιλώντας για ανιστόρητη συμμαχία.

Οι αντιδράσεις αυτές εξώθησαν την Κουμουνδούρου στην προσπάθεια ανασκευής όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού εννοούσε ότι θα δεχόταν την «ψήφο ανοχής» του Πάνου Καμμένου» έλεγαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά και μιλάμε πάντα για μια οριακή κατάσταση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα συμφωνούσαν το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά και θα έλειπαν 4-5 ψήφοι για σχηματισμό κυβέρνησης».

Στον πόλεμο δηλώσεων πήρε θέση και ο Πάνος Καμμένος ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «δεν είμαστε πατερίτσα κανενός, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάς χωρίζει χάος στα εθνικά θέματα», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, για να μην υπάρχει περιθώριο αμφιβολιών, από το κόμμα του κ. Καμμένου σημείωναν ότι «εμείς εν κρυπτώ ή παρασκηνιακές συμφωνίες δεν κάνουμε», και τόνιζαν ότι εάν είχε ο Πάνος Καμμένος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα καλούσε τα κόμματα να ψηφίσουν στη Βουλή το πρόγραμμά του: «όποιοι συμφωνούν με αυτό, χωρίς εκπτώσεις στα αντισυνταγματικά Μνημόνια, και άλλα κρίσιμα θέματα όπως το Μεταναστευτικό».

Με την τελευταία σημείωση, εννοούσαν προφανώς ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν ποτέ με το ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά στο Μεταναστευτικό ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Τσίπρας: Πρωθυπουργός η Παπαρήγα

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε χτες την πρόσκληση του σε ΚΚΕ και ΔΗΜ.ΑΡ. για συνεργασία ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός στο θέμα του πρωθυπουργού σε μια τέτοια κυβερνητική συμμαχία: «Γιατί όχι να γίνει πρωθυπουργός και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, ΚΚΕ και ΔΗΜ.ΑΡ. απέρριψαν κατηγορηματικά την νέα επίθεση φιλίας του Αλέξη Τσίπρα. «Καμία πιθανότητα» ήταν η απάντηση του Φώτη Κουβέλη στο χτεσινό δελτίο ειδήσεων του MEGA όταν ερωτήθηκε εάν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. ..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ