Η Ρωσία ετοιμάζει πυραύλους νέου τύπου -Τα πλάνα της Μόσχας για τα νέα όπλα - iefimerida.gr

Η Ρωσία ετοιμάζει πυραύλους νέου τύπου -Τα πλάνα της Μόσχας για τα νέα όπλα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας/ Φωτογραφία: AP- Alexei Nikolsky
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αγώνα δρόμου κάνει η Ρωσία, προκειμένου να έχει έτοιμα δύο νέα πυραυλικά συστήματα πριν από το 2021, ως απάντηση στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη συνθήκη INF.

Ηδη ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ανακοινώσει πως και η Μόσχα αναστέλλει την ισχύ της συνθήκης, η οποία απαγόρευε και στις δύο χώρες να αναπτύξουν μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους εδάφους- αέρος στην Ευρώπη.

Ο ρωσικός στρατός θα ξεκινήσει να εργάζεται στη δημιουργία συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων εδάφους- αέρος με βάση των ήδη υπάρχον πύραυλο Kalibr- που εκτοξεύεται από πλοία- αλλά και για μεγαλύτερου βεληνεκούς υπερηχητικούς πυραύλους, που θα κινούνται με τουλάχιστον πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με τα πλάνα του υπουργείου Αμυνας, τα οποία ενέκρινε ο Πούτιν.

Ηδη, την Τρίτη, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου έδωσε εντολή να ξεκινήσει η ανάπτυξη των νέων συστημάτων. Ο υπουργός δήλωσε ότι θέλει αυτές οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2020, προκειμένου να είναι έτοιμα το 2021 τα νέα συστήματα. «Από τις 2 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη INF», είπε ο Σόιγκου σε συνάντηση με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. «Την ίδια στιγμή, εργάζονται ενεργά για τη δημιουργία πυραύλου εδάφους- αέρος με βεληνεκές πάνω από 500 χλμ., που είναι εκτός των ορίων της συνθήκης. Ο πρόεδρος Πούτιν ανέθεσε στο υπουργείο Αμυνας το καθήκον λήψης συμμετρικών μέτρων», συμπλήρωσε.

Ειδικοί σε ζητήματα εξοπλισμών αναφέρουν ότι η μετατροπή πυραυλικών συστημάτων που εκτοξεύονται από τη θάλασσα ή από τον αέρα, σε εδάφους- αέρος θα είναι πλεονέκτημα για τη Ρωσία, αφού η παραγωγή τέτοιων πυραύλων θα είναι φτηνότερη και ταχύτερη. «Αυτό θα μας επιτρέψει να μειώσουμε σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για την παραγωγή νέων πυραύλων, όπως και η χρηματοδότησή τους», επιβεβαίωσε ο Σόιγκου, σύμφωνα με το AFP.

Ο υπουργός Αμυνας έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να επεκτείνουν το μέγιστο βεληνεκές των πυραύλων εδάφους- αέρος που κατασκευάζονται σήμερα. Με δεδομένο ότι οι πύραυλοι εδάφους- αέρος μεσαίου βεληνεκούς θα είναι φτηνότεροι, η Ρωσία θεωρητικά θα μπορούσε να αναπτύξει περισσότερους σε εμβέλεια ευρωπαϊκών στόχων, εκτιμούν οι ειδικοί. Πάντως, ο Πούτιν- στη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Σόιγκου και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ- δήλωσε πως η Μόσχα δεν θα βάλει τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη ή άλλες περιοχές στον κόσμο, αν δεν κάνει πρώτη η Ουάσινγκτον μια τέτοια κίνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ