Στήνουν μποστάνι στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης -Λαχανικά με φυσικές καλλιέργειες σε καλές τιμές - iefimerida.gr

Στήνουν μποστάνι στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης -Λαχανικά με φυσικές καλλιέργειες σε καλές τιμές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το χωράφι... στο τραπέζι. Μια πρωτοβουλία για απευθείας διάθεση φρούτων και λαχανικών από καλλιεργητές και παραγωγούς στους καταναλωτές, τη γνωριμία και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους γεννιέται αυτόν τον καιρό στην Κυψέλη.

Η οργάνωση «Ευρωπαϊκό Χωριό» και το Impact Hub Athens απευθύνουν κάλεσμα σε καλλιεργητές και παραγωγούς για να συμμετάσχουν στο «Μποστάνι» στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42).
Τα κριτήρια επιλογής, όπως αναφέρει ο Ερρίκος Οβαδίας από το Impact Hub Athens στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι οι φυσικές καλλιέργειες, δηλαδή η μη χρήση αγροτοξικών μεθόδων, φαρμάκων, που μολύνουν το περιβάλλον και τα προϊόντα, οι σωστές και δίκαιες σχέσεις εργασίας στην παραγωγή και οι δίκαιες τιμές.

«Σκοπός δεν είναι μόνο η αγορά-πώληση, αλλά η δημιουργία μιας κοινότητας, όπου συναντιούνται καλλιεργητές, που σέβονται το περιβάλλον και τη γη, και ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν ποιοτικά, γευστικά προϊόντα, τα οποία παράγονται με ηθικές και βιώσιμες διαδικασίες», εξηγεί ο κ. Οβέδιος.

Τα μέλη της κοινότητας θα συναντιούνται κάθε Τετάρτη απόγευμα στον κεντρικό χώρο της στεγασμένης Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης. Εκεί οι καταναλωτές θα μπορούν άμεσα να κάνουν τις αγορές του και να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς.

Διακίνηση προϊόντων και σεμινάρια μέσα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Παράλληλα, θα αναπτυχθεί μια αντίστοιχη ηλεκτρονική αγορά μέσω διαδικτύου. Οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα προϊόντα των παραγωγών και να κάνουν ηλεκτρονικά τις παραγγελίες τους 7 ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες την ημέρα.

Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες θα συμβάλλουν στον καλύτερο προγραμματισμό των αγορών και στη μείωση της σπατάλης τροφής από τη μεριά των παραγωγών, αφού θα γνωρίζουν τις επιθυμητές ποσότητες και τα είδη που χρειάζεται να συγκομίσουν, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Οβέδιος. Οι καταναλωτές θα παραλαμβάνουν τα προϊόντα τη μέρα της Ανοιχτής αγοράς, δηλαδή κάθε Τετάρτη στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Επίσης, θα διοργανωθούν βιωματικά σεμινάρια, εργαστήρια γευσιγνωσίας, επισκέψεις σε αγροκτήματα και άλλες δραστηριότητες που θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις όσων συμμετέχουν και θα δημιουργηθεί μια δεμένη κοινότητα: το Μποστάνι της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι η κοινότητα αυτή να μεγαλώσει και να επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Οβέδιος, παρόμοια εγχειρήματα έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία και στο εξωτερικό, για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία.

Όσοι καλλιεργητές ή παραγωγοί θέλουν να συμμετάσχουν, μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα ΕΔΩ ή να επικοινωνήσουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο mpostanikypselis@gmail.com μέχρι την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019.

Ο κ. Οβέδιος συμπληρώνει, πως η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή και κανείς μπορεί να εγγραφεί και αργότερα. Καθώς θα ξεκινήσει το «Μποστάνι» και θα εκφραστούν οι ανάγκες του κόσμου και των παραγωγών, μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα προϊόντα, όπως αυγά κλπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ