Εκθεση Προβόπουλου: Η ανάπτυξη αργεί ακόμη [ολο το κείμενο] - iefimerida.gr

Εκθεση Προβόπουλου: Η ανάπτυξη αργεί ακόμη [ολο το κείμενο]

Η ύφεση τινάζει στον αέρα απασχόληση και δημοσιονομικούς στόχους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Να σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ κινδυνεύει η ελληνική οικονομία, καθώς όπως επισημαίνει στην Ετήσια του Έκθεση ο Γιώργος Προβόπουλος,εάν δεν εφαρμοστούν εδώ και τώρα όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να δούμε τα πολυπόθητα σημάδια ανάκαμψης ούτε στο τέλος του 2013!

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι και το 2012 η ύφεση θα χτυπήσει «κόκκινο» αφού εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 5%, με ό,τι συνεπάγεται αυτό βέβαια για τους δείκτες απασχόλησης αλλά και τους δημοσιονομικούς στόχους.

Απαντώντας στα όσα ακούγονται και γράφονται για το αντίδοτο στη βαθιά ύφεση, ο Κεντρικός Τραπεζίτης αναφέρει ότι για να ξεφύγει η ελληνική οικονομία από το φαύλο κύκλο «ύφεση- πρόσθετα μέτρα- βαθύτερη ύφεση», η λύση σίγουρα δεν είναι μια, αλλά απαιτείται συνδυασμός κινήσεων και δράσεων. Πέρα από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που λίγο ως πολύ χαρακτηρίζονται μονόδρομος, τέσσερις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη:

  • Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στροφή στον εξαγωγικό προσανατολισμό, με τη μείωση του Κράτους και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με την υιοθέτηση ενός σύγχρονου, απλού, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος
  • Η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των περίπου 14,5 δισ ευρώ του ΕΣΠΑ που λιμνάζουν στα ταμεία των Βρυξελλών
  • Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων
  • Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέσω της οποίας θα ενισχυθούν τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά

Όσον αφορά στη μείωση του κόστους εργασίας, η ΤτΕ θεωρεί ότι αποτελεί έναν από τους παράγοντες για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, αλλά όχι τον μοναδικό. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η ΤτΕ θεωρεί πως η επιδιωκόμενη μείωση του κόστους εργασίας θα επιτευχθεί έναν χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις του Μνημονίου, καθώς ήδη η αγορά «τρέχει» ταχύτερα από τις επιταγές της Τρόικα.

Ωστόσο, η ΤτΕ εμμένει στη διαπίστωση ότι παρά τη μείωση των αποδοχών δεν παρατηρείται ανάλογη μείωση τιμών, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποκαλούμενη εσωτερική υποτίμηση, καλώντας επί της ουσίας τα κόμματα εξουσίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συγκρουστούν με συντεχνίες και συμφέροντα.

Τα διλήμματα Προβόπουλου

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συνιστά λιτό και σταθερό φορολογικό σύστημα ως μία από τις βασικές συνιστώσες στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. «Δύο χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο, βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια νέα πρόκληση, ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα και την τρέχουσα προεκλογική περίοδο που έχει εκ των πραγμάτων επιβραδύνει την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών, ο κ. Προβόπουλος προειδοποιεί ότι το μετεκλογικό τοπίο είναι απολύτως κρίσιμο για την επιβίωση της χώρας.

Αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, οι σημερινές ευνοϊκές προοπτικές θα αντιστραφούν και η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή με αρνητικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των πολιτών.

«Το ιστορικό διακύβευμα παραμένει και είναι καίριο: Συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ με τη συμπαράσταση των εταίρων μας ή άτακτη οπισθοδρόμηση, οικονομική και κοινωνική, δεκαετίες πίσω, που θα οδηγούσε τελικά τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλη την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ