Ψυχρολουσία από την αγορά για τις ιδιωτικοποιήσεις: Οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη επενδυτών - iefimerida.gr

Ψυχρολουσία από την αγορά για τις ιδιωτικοποιήσεις: Οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη επενδυτών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δεν πέρασε ένα 24ωρο από την εκτίμηση του Πρωθυπουργού ότι οι επιδόσεις στο πεδίο της οικονομίας είναι το μεγάλο του ατού και η Eurobank «χτύπησε» με μια έκθεση, που καυτηριάζει τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και κρούει ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για την αντίδραση των επενδυτών.

«Η επισκόπηση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων δείχνει ότι κατά το 3ο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, αλλά και κατά τα προηγούμενα, ποικίλοι ανασχετικοί παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα συνεχείς καθυστερήσεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η διαχρονική απροθυμία κάποιων φορέων άσκησης πολιτικής και διοικητικών παραγόντων να προωθήσουν και να υλοποιήσουν πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων, οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων και οργανώσεων και η πολυπλοκότητα και το χαμηλό επίπεδο ωρίμανσης ορισμένων έργων, παράγοντες που συντηρούν – αν και με μειούμενη απήχηση – κλίμα αμφιβολίας στην κοινή γνώμη για το κατά πόσον η ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων ωφελεί το δημόσιο συμφέρον», τονίζει εκ προοιμίου η Έκθεση.

Σύμφωνα με την Έκθεση, οι καθυστερήσεις δεν προκαλούν μόνο πρόβλημα στο κομμάτι των εσόδων, αλλά και στο κλίμα που πρέπει να εμπεδωθεί για να έρθουν επενδυτές. Και για να μη θεωρηθεί ότι μιλάει γενικώς και αορίστως, καταγράφει πού παρατηρούνται προβλήματα: το Ελληνικό, ο ΔΑΑ, η Εγνατία Οδός, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο ωρίμανσης.

Όπως επισημαίνει η Έκθεση, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2019, ο στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για το 2019 ανέρχεται σε 1,5 δις. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την τριμηνιαία κατανομή τους, η είσπραξη του 97% του ως άνω ποσού τοποθετείται χρονικά στο 4ο τρίμηνο του 2019 ενώ 77% του ποσού αυτού εκτιμάται ότι θα προέλθει από διαγωνισμούς που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Συνεπώς, η επίτευξη του στόχου εσόδων για το 2019 καθίσταται αβέβαιη γεγονός που επιτείνεται από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που θα λάβουν χώρα έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και της προεκλογικής περιόδου που ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ιδιωτικοποιήσεις επενδυτές Eurobank
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ