Η Αυστρία λέει «ναι» στους συνοριακούς ελέγχους και εντός Σένγκεν - iefimerida.gr

Η Αυστρία λέει «ναι» στους συνοριακούς ελέγχους και εντός Σένγκεν

«Ναι» λέει η Αυστρία στους συνοριακούς ελέγχους και εντός Σένγκεν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπέρ ενός μηχανισμού με τον οποίο οι χώρες της Συνθήκης Σένγκεν θα μπορούν να διεξάγουν συνοριακούς ελέγχους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, παραδείγματος χάριν για ένα διάστημα 30 ημερών, τάσσεται η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ζητά συγχρόνως τη δικαιοδοσία για προσωρινούς ελέγχους να έχουν οι επί μέρους χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι οι Βρυξέλλες, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισήμανε η Αυστριακή υπουργός σε σημερινή συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, οι υπουργοί των χωρών της Συνθήκης Σένγκεν φέρουν την ευθύνη για την εσωτερική ασφάλεια στις χώρες τους και ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν, από τη μία πλευρά, την αρμοδιότητα απόφασης για προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους να έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά από την άλλη πλευρά να ενοχοποιείται η επί μέρους χώρα για την απειλή της εσωτερικής ασφάλειας.

Η ίδια κάνοντας λόγο για αυξημένη παράνομη μετανάστευση, που διαπιστώνεται, όπως είπε, από τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου και τις συλλήψεις παράνομων διακινητών, χαρακτήρισε υψηλό αγαθό την ελευθερία κίνησης που προβλέπεται στη Συνθήκη Σένγκεν και σημείωσε πως στην προβλεπόμενη, στη Συνθήκη, ρύθμιση για προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους σε εξαιρετικές περιπτώσεις - όπως κατά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2008 στην Αυστρία και στην Ελβετία - δεν έχει γίνει μέχρι τώρα κατάχρηση.

Η Μικλ-Λάιτνερ επαναλαμβάνει τελευταία τους ισχυρισμούς της, ότι δήθεν «τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ανοικτά σαν πόρτα αχυρώνα», τονίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, πως εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ήταν η πρώτη από τους ομολόγους της που ήδη πριν από εβδομάδες, είχε ζητήσει να υπάρξει ένας «μηχανισμός Σένγκεν» που να επιτρέπει την επιστροφή σε ισχύ, για ορισμένο χρονικό διάστημα, των συνοριακών ελέγχων.

Η συζήτηση για τη Συνθήκη Σένγκεν αναζωπυρώθηκε τώρα, έπειτα από σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Ζιουντντόιτσε Τσάιτουνγκ», σύμφωνα με το οποίο Γαλλία (προφανώς για προεκλογικές σκοπιμότητες) και Γερμανία, από φόβο για παράνομη μετανάστευση, προτίθενται να επαναφέρουν ελέγχους στα εθνικά σύνορα, σε περίπτωση που δεν ασφαλίζονται επαρκώς τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, νότια και ανατολικά.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών έχουν ζητήσει οι εθνικές κυβερνήσεις να έχουν τη δυνατότητα για περιορισμένη, σε 30 ημέρες, επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων και το θέμα αυτό αναμένεται να εξεταστεί κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, την ερχόμενη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Υπέρ της γαλλογερμανικής πρότασης, αλλά χωρίς χρονικό περιορισμό των ελέγχων, τάχτηκε σήμερα ο ευρωβουλευτής του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού «Κόμματος των Ελευθέρων», Αντρέας Μέλτσερ, επισημαίνοντας ότι, όπως δείχνει η κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, «όπου καθημερινά εισρέουν εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες στην ΕΕ», απαιτείται επειγόντως ανάληψη δράσης.

Παραπέμποντας στην ανεπαρκή ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ νότια και ανατολικά και «ιδιαίτερα στις τεράστιες δυσκολίες της Ελλάδας να φυλάξει ικανοποιητικά τα σύνορά της», ο αρχηγός του δεύτερου ακροδεξιού κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας», Γιόζεφ Μπούχερ, ζήτησε απόψε από την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών να υποστηρίξει δυναμικά την προσωρινή άρση ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ