Πνοή ανανέωσης για τους συνταξιούχους ο εθελοντισμός - iefimerida.gr

Πνοή ανανέωσης για τους συνταξιούχους ο εθελοντισμός

συνταξιούχος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι συνταξιούχοι, αλλά αρνούνται να δηλώσουν «παραίτηση» από τη ζωή, αντιθέτως παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και ανακαλύπτουν τον εθελοντισμό.

Απογοητευμένοι από την κρίση, αλλά και τη μονότονη καθημερινότητά τους, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους ανακουφίζοντας ευπαθείς ομάδες, φυτεύοντας δέντρα, καθαρίζοντας σημεία της Αθήνας και γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ γενεών.

Οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» δημιουργήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Την ιδέα είχε όχι κάποιος συνταξιούχος, αλλά η νεαρή Έφη Πυργιαννάκη, που βλέποντας τον πατέρα της να «πέφτει» ψυχολογικά όταν πρωτοβγήκε στη σύνταξη, αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτήν την ομάδα πληθυσμού, ενεργοποιώντας τους συνταξιούχους που έχουν ενέργεια και θέληση για προσφορά.

«Ο αρχικός μας στόχος ήταν να φέρουμε σε επαφή τους ανθρώπους που θέλουν να συνεισφέρουν με όσους έχουν ανάγκη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο να γίνει, οπότε αποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε τους συνταξιούχους προς τον εθελοντισμό», εξηγούν, ο Χάρης Ντάσσης και ο Σωτήρης Δρουβιώτης, ιδρυτικά μέλη των «Συνταξιούχων εν Δράσει».

Σήμερα στους «Συνταξιούχους εν Δράσει» συμμετέχουν περίπου 20 άτομα, συνταξιούχοι άνω των 50 ετών, αλλά και άτομα νεότερης ηλικίας.

Η Βάσω Παλμούτσου βγήκε στη σύνταξη πριν από ένα χρόνο. Όπως λέει, έπειτα από 33 χρόνια δουλειάς ως λογίστρια δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί τον ελεύθερο χρόνο της. «Η σύνταξη είναι ένα χαστούκι που το τρως και πρέπει να το διαχειριστείς γρήγορα. Αυτή η ομάδα με έκανε να πιστέψω ότι ένας συνταξιούχος δεν μένει στο περιθώριο, αλλά μπαίνει σε δράση, αναπτύσσει ιδέες και τις υλοποιεί», παρατηρεί.

Η Αγγλίδα Λίντα Κιούση ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Στην Αγγλία ο εθελοντισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος, εξηγεί. Γι' αυτό αποφάσισε μαζί με την κόρη της Εύα να συμμετάσχουν στους «Συνταξιούχους εν Δράσει» για να κάνουν κάτι και για τους άλλους. «Στην ομάδα αυτή άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο, ιδέες, τοποθέτηση και επάγγελμα συναντώνται και αυτό δίνει στην ομάδα καταπληκτική δυναμική, που είναι αποτελεσματική για το χειρισμό διαφόρων κοινωνικών θεμάτων», υπογραμμίζει η Εύα.

Εκδηλώσεις και συναντήσεις «Συνταξιούχων εν Δράση»

Οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» συναντώνται κάθε Πέμπτη στη Νέα Σμύρνη προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες και να οργανώσουν δράσεις.

Μέχρι σήμερα τα μέλη της ομάδας έχουν συγκεντρώσει ρούχα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, έχουν συμμετάσχει σε δενδροφυτεύσεις και έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με άλλες εθελοντικές οργανώσεις (όπως οι «Ατενίστας», η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Έλιξ» και η ομάδα «Dance for a cause»), προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο τους. Όσοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τους «Συνταξιούχους εν Δράσει» επιλέγουν και τις δράσεις στις οποίες θέλουν να λάβουν μέρος, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» θα πραγματοποιήσουν αύριο, στις 4 το απόγευμα, στο πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», εκδήλωση με τίτλο «Μοιραζόμαστε παραμύθια... για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι», σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Έλιξ» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης 2012.

Τα παιδιά που θα βρεθούν εκεί θα ακούσουν παραμύθια από συνταξιούχους, θα παίξουν παιχνίδια και θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν παιδικά βιβλία. Όσα βιβλία δεν ανταλλαγούν θα προσφερθούν σε παιδιά από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Επίσης, στις 29 Απριλίου τα μέλη της οργάνωσης θα λάβουν μέρος στη δράση «Let's do it Greece» καθαρίζοντας τον εξωτερικό χώρο του ΟΑΚΑ.

Με τους «Συνταξιούχους εν Δράσει» μπορούν να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι στο σχετικό γκρουπ στο Facebook ή στο μέιλ synedrasi@gmail.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ