Μια πλάκα μνήμης από το Βερολίνο για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης - iefimerida.gr

Μια πλάκα μνήμης από το Βερολίνο για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Eβραίοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία πλάκα όπου θα αναγράφονται τα ονόματα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προτίθεται να προσφέρει η Γερμανία, προκειμένου να τοποθετηθεί στην πλατεία Ελευθερίας.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) εμφανίζεται θετική σε μια τέτοια προοπτική για την απόδοση τιμής στους περίπου 50.000 Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, αφού αντίστοιχα μνημεία υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Ήδη, έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις μεταξύ του γερμανικού κράτους και του δήμου Θεσσαλονίκης και φαίνεται πως υπάρχει διάθεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υλοποίηση ενός τέτοιου μνημείου στην πόλη.

Άλλωστε, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εδώ και καιρό έχει εκφράσει ανοιχτά τη σκέψη μετατροπής της πλατείας Ελευθερίας σε προσκυνηματικό χώρο για τους απανταχού Εβραίους. Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη ανάδειξης της πλατείας και τη δημιουργία χώρου μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, 22 Απριλίου, στις 11:30 το πρωί, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης πενθεί τα έξι εκατομμύρια Εβραίους της Ευρώπης, θύματα του Ολοκαυτώματος, με επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Συναγωγή «Μοναστηριωτών». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Χαϊμ Αλβο, σμηνίας της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και επίτιμο μέλος της συνέλευσης της ΙΚΘ.

Την άνοιξη του 1943, οι γερμανικές δυνάμεις έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Η απώλεια δεν αφορά μόνο την πληθυσμιακή διάσταση αλλά και την καταστροφή πνευματικών κέντρων, βιβλιοθηκών, συναγωγών καθώς η Θεσσαλονίκη αποτελούσε την μητρόπολη των Σεφαρδιτών Εβραίων, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί τον 15ο αιώνα από την Ισπανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ