Ετοιμάζει ο Πούτιν επίθεση στην Ουκρανία τις μέρες των γιορτών; Τι φοβούνται δυτικοί αναλυτές - iefimerida.gr

Ετοιμάζει ο Πούτιν επίθεση στην Ουκρανία τις μέρες των γιορτών; Τι φοβούνται δυτικοί αναλυτές

Πάνω από 12 ρωσικά μαχητικά SU-27 και SU-30 έφθασαν παραμονές των γιορτών στην Κριμαία (Φωτογραφία: Mikhail Palinchak
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το καμπανάκι του κινδύνου μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τις ημέρες των γιορτών, που είναι μειωμένη η επαγρύπνηση της Δύσης, κρούουν δυτικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές.

Παραμονή των Χριστουγέννων το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι «είναι αρκετά πιθανό» οι δυνάμεις του Κιέβου να εξαπολύσουν τα επόμενα 24ωρα επίθεση κατά της Ρωσίας, με την εκπρόσωπό του, Μαρία Ζαχάροβα να υποστηρίζει ότι η Ουκρανία ίσως σκηνοθετήσει επιθέσεις με χημικά όπλα στις ανατολικές της περιοχές για να τις χρησιμοποιήσει ως πρόφαση.

Αλλά δυτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο να συμβεί το ακριβώς αντίθετο. «Η Μόσχα αρέσκεται να καταφεύγει σε επιθετικές ενέργειες όταν δεν προσέχει ο κόσμος. Εισέβαλε στο Αφγανιστάν τα Χριστούγεννα του 1979 κι επιτέθηκε στη Γεωργία κατά τις διακοπές του Αυγούστου», είπε στο Newsweek ο Τζον Χερμπστ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η κρίση μεταξύ των δύο χωρών κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα με την κατάσχεση τριών πλοίων του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και τη σύλληψη 24 ναυτικών. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε περιοχές της χώρας του και προειδοποίησε για τον κίνδυνο χερσαίας εισβολής από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει κάπου 80.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα.

Η διεθνής κοινότητα κατηγόρησε τη Ρωσία για επιθετικότητα, αλλά όπως λένε ειδικοί, η χλιαρή της αντίδραση σε συνδυασμό με την πρόσφατη παραίτηση του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Τζιμ Μάτις και τη μειωμένη επαγρύπνηση της Δύσης λόγω των γιορτών μπορεί να αποτελέσουν ιδανικές συνθήκες για μια ρωσική επίθεση.

Το περασμένο Σάββατο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε κι άλλα πολεμικά αεροσκάφη στην Κριμαία, ενώ το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό διεμήνυσε ότι είναι έτοιμο να απαντήσει, αν η Μόσχα επιχειρήσει να εμποδίσει τον ελλιμενισμό σκαφών του σε λιμάνια γύρω από την Κριμαία επικαλούμενο το διεθνές δίκαιο, βάσει του οποίου Ρωσία και Ουκρανία θα πρέπει να επιτρέπουν η μία την άλλη την πρόσβαση σκαφών τους στα λιμάνια της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να εδραιώσει την κυριαρχία της στα ύδατα γύρω από την Κριμαία. «Οι Ρώσοι επιδιώκουν πλήρη κυριαρχία στα Στενά του Κερτς και την Αζοφική Θάλασσα και οι Ουκρανοί δεν είναι πρόθυμοι να παραδώσουν τον έλεγχο ή να παραιτηθούν από την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά, άρα είναι υψηλός ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης», είπε στο Newsweek o Μάικλ Κάρπεντερ, πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, συμβουλεύοντας το Κίεβο να μην επιχειρήσει στην παρούσα φάση να στείλει πλοία μέσω των Στενών του Κερτς.

Κάποιοι αναλυτές επεσήμαναν επίσης ότι η Ρωσία ίσως επιδιώκει να ενώσει κάποια από τα εδάφη γύρω από την Ουκρανία για τη δημιουργία προτεκτοράτου βόρεια της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζοντας την πρόσφατη αποστολή ρωσικών μαχητικών στην Κριμαία και την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ