Αλαλούμ μεταξύ υπ. Εξωτερικών και Αμυνας -Το παρασκήνιο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής - iefimerida.gr

Αλαλούμ μεταξύ υπ. Εξωτερικών και Αμυνας -Το παρασκήνιο του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής- φωτογραφία intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανήσυχοι βγήκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων από την σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, για τον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική.

Και αυτό, γιατί η εντύπωση που αποκόμισαν από την ενημέρωση που τους έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι ότι τα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας δεν επικοινωνούν και το υπουργείο Αμυνας- υπό την ευθύνη του Πάνου Καμμένου- διαμορφώνει την δική του εξωτερική πολιτική. Σε πλήρη άγνοια του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και υπουργός Εξωτερικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να ενημερωθούν για το τι κρύβει η πρόσφατη κρίση στα ελληνοτουρκικά, με τις οξύτατες δηλώσεις Καμμένου- Αποστολάκη, φάνηκε ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν σε πλήρη άγνοια του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, το ΥΠΕΞ είχε άγνοια για τις δηλώσεις Αποστολάκη- Καμμένου, και εκπρόσωποι του υπουργείου αναζητούσαν τους αρμοδίους του υπουργείου Αμυνας, για να πληροφορηθούν τι ακριβώς συμβαίνει και τι μήνυμα επιδιώκεται να σταλεί στην Αγκυρα.

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου:

Η απόσταση του Υπουργείου Εξωτερικών από τις δηλώσεις Καμμένου, φάνηκε και στις δηλώσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε οτι «επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι επειδή τα εθνικά μας δίκαια είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα, η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να επενδύει σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και πολεμικής. «Η άλλη πλευρά είναι που χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις επειδή έχει μία πολιτική αναθεωρητισμού απέναντι στο διεθνές δίκαιο.» Φράση που σαφώς υποδηλώνει διαφωνία με το ύφος των δηλώσεων του Υπουργού Αμυνας.

Σε ερώτηση εάν η δήλωση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Εχουμε απόλυτη ταύτιση με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει την πολιτική ρητορική, αλλά από την άλλη πλευρά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έστειλε ένα σαφές σήμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έπρεπε να κάνει.

Οι δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου:

Διπλό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Το ένα είναι ότι δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και της ισχύουσας κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο μήνυμα είναι να μην χρησιμοποιήσει η Άγκυρα ούτε καν να σκεφτεί ότι με την καλλιέργεια της παρούσης έντασης μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προϊόν συγκεκριμένης πολιτικής αύξησης της έντασης» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι στην Ελλάδα κανένας δεν πρέπει, ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα, ούτε ηθελημένα, ούτε αθέλητα, με κάποιο τρόπο να υποστηρίξει τέτοιες σκέψεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε πως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συνεδρίασε σε μια συγκυρία αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας. Υπό αυτήν έννοια, ανέφερε οι εργασίες του επικεντρώθηκαν στο μέγιστο βαθμό στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η ΝΔ διαπιστώνει την αύξηση και ένταση της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά» επισήμανε.

Καταληκτικά, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «η σημερινή κατάσταση υπουργού Εξωτερικών μερικής απασχόλησης δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα, ειδικά όταν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας παρουσιάζουν την ένταση και την όξυνση που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι στις τουρκικές προκλήσεις η απάντηση είναι η αποφασιστικότητα και η ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και πρόσθεσε. Η τουρκική ένταση όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι αφορμή για μικροκομματικές στοχεύσεις»..Μια φράση που ερμηνεύθηκε σαν σαφές καρφί για τον Πάνο Καμμένο και την ρητορική του.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από μια ψύχραιμη, ομόθυμη και ενιαία φωνή.

Επισήμανε ακόμα πως «τέτοιες στιγμές θυμόμαστε το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, όπως είναι το Μακεδονικό. Είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ έτσι ώστε και το σύνολο του πολιτικού και διπλωματικού μας κεφαλαίου να απευθυνθεί εκεί που πραγματικά υπάρχουν προβλήματα».

Υπενθυμίζεται οτι όλα ξεκίνησαν με μια πολύ σκληρή δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Απόστολάκη οτι σε περίπτωση που οι Τούρκοι ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα την ισοπεδώσουν...ενώ ακολούθησε ένα μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο. Τις τουρκικές ενέργειες σχολίασε ο Πάνος Καμμένος κάνοντας λόγο για ψευτοτσαμπουκάδες, ενώ αργότερα από την Λέρο είπε ότι «αν τολμήσουν να κάνουν έστω και μία κίνηση θα τους τσακίσουμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ