Αλέξης Τσίπρας: «Να ξεγράψει η Ιστορία τη μνημονιακή κοινοπραξία» - iefimerida.gr

Αλέξης Τσίπρας: «Να ξεγράψει η Ιστορία τη μνημονιακή κοινοπραξία»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κατάμεστο από κόσμο κλειστό Γυμναστήριο των Ανω Λιοσίων.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε, τον μεν κ. Βενιζέλο «υπουργό της μεγαλύτερης ύφεσης στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία», τον δε αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας «συνοδοιπόρο» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν τη «μνημονιακή κοινοπραξία» στη «λήθη και την ανυποληψία της Ιστορίας». Εξέφρασε την πεποίθηση πως «το λάδι στο καντήλι του δικομματισμού έχει τελειώσει», καθώς και ότι, ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίσουν αθροιστικά τις 151 έδρες, δεν θα έχουν πλέον την πολιτική νομιμοποίηση «να ξηλώσουν την κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε πάλι τον κόσμο να «επιβάλλει ένα νέο συνασπισμό εξουσίας», ενισχύοντας το ΣΥΡΙΖΑ. Εξέφρασε την άποψη ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς μπορούν να συγκλίνουν σε κοινό πρόγραμμα» και άσκησε κριτική στο ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ επειδή, όπως είπε, «φράζουν το δρόμο της συνεργασίας».

Είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι κρίμα, τη στιγμή που πραγματικά η κοινωνία στρέφεται προς την Αριστερά, η δική μας απάντηση να είναι η πολυδιάσπαση, τα προσχήματα και η ιδιοτέλεια. Ένα παράλογο και προσχηματικό κήρυγμα απομονωτισμού από το ΚΚΕ. Με επιχειρήματα στο έσχατο σκαλοπάτι της πολιτικής σοβαρότητας, όπως το ότι πρέπει με νύχια και με δόντια να κρατηθεί η Αριστερά στην αντιπολίτευση. Και με παιχνίδια πολιτικού τακτικισμού από την ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ., αναντίστοιχα με τις αξίες μιας αριστερής πολιτικής δύναμης».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του για την άμεση αντιμετώπιση της «εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης» και του «κινδύνου μαζικής εξαθλίωσης». Μεταξύ άλλων, ζήτησε: Ο κατώτερος μισθός να επανέλθει αμέσως στο ύψος που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να αξιοποιηθούν κτήρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Τραπεζών και της Εκκλησίας, να αναμορφωθούν κατάλληλα για να στεγαστούν οι άστεγοι. Στα σχολεία να εφαρμοστεί αμέσως πρόγραμμα πρωινής και μεσημεριανής σίτισης των παιδιών.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμη: Να ρυθμιστούν τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με περίοδο χάριτος, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου. Η δόση να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Διαγραφή μέρους ή του συνόλου του χρέους, εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ασφαλισμένους και να χορηγείται για όλο το διάστημα της ανεργίας. Να χορηγηθεί ειδικό βοήθημα για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα ασφάλισης ανεργίας. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των τιμών των βασικών αγαθών με ανάλογη μείωση ή, όπου χρειάζεται, και μηδενισμό του ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ