Βαλλιανάτος: «Σε αντίθεση με τον Άκη, εμένα μου φόρεσαν χειροπέδες» - iefimerida.gr

Βαλλιανάτος: «Σε αντίθεση με τον Άκη, εμένα μου φόρεσαν χειροπέδες»

Μακεδονικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, ο οποίος μίλησε για τις ερχόμενες εκλογές, το μνημόνιο, τη συνεργασία με τη ΔΗΣΥ και τα εθνικά θέματα.

Μιλώντας στο tvxs.gr σχετικά με την κάθοδό τους στις ερχόμενες εκλογές, ο κ. Βαλλιανάτος τονίζει πως σπούδασε πολιτικές επιστήμες και εργάσθηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας ακριβώς και οι απόψεις του είναι γνωστές τα τελευταία 30 χρόνια ενώ εστίασε στην δουλεία που έχει κάνει μαζί με τις ΜΚΟ.

«Για τον εαυτό μου διάλεξα την κοινωνία των πολιτών, τις εθελοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, αυτές που κάνουν εξαιρετική δουλειά και όχι τις πολλές που είναι μαϊμούδες. Από το χώρο αυτό δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ, η δουλειά μου είναι πάντοτε εθελοντική και ως ομοφυλόφιλος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτή ήταν η καριέρα που διάλεξα. Ο μόνος λόγος που ασχολούμαι με την πολιτική είναι το ότι ζούμε μία καταστροφή, έτσι θα το ονόμαζα, και γιατί η γενιά μου έχει μια τεράστια ευθύνη. Εγώ λοιπόν, που είμαι αμφισβητίας όλα αυτά τα χρόνια ,θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να ασχοληθώ με μία κρίση. Γι' αυτό το λόγο πήρα μια απόφαση που για πολλά χρόνια είχα αρνηθεί για τον εαυτό μου ο ίδιος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την ιδεολογία του φιλελευθερισμού και αν μπορεί να εννοηθεί ξεχωριστά από την πολιτική και κοινωνική του διάσταση, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος απαντά πως ένας οικονομικός φιλελευθερισμός «θα μπορούσε να υπάρξει σε μία αμαρτωλή μορφή. Δεν υπάρχει φιλελεύθερος ο οποίος είναι ευτυχισμένος για μια οικονομία που προχωράει αλλά ο κόσμος είναι ανελεύθερος και δεν μπορεί να αναπτύξει την προσωπικότητά του ελεύθερα».

Ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας χαρακτήρισε αποτυχημένη τη συνταγή του Μνημονίου γιατί όπως σημειώνει δεν έγινε εξαρχής σωστά. «Γιατί οι πολίτες είναι πελάτες στην Ελλάδα. Για το γεγονός ότι είναι τέτοιοι οι δεσμοί των κομμάτων με δικούς τους ανθρώπους ή υπαλλήλους ή επιχειρηματίες ή λαμόγια ή ξύπνιους ή μάγκες, που δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα άλλο εκτός από αυτό. Αυτό λειτουργεί, βασιλεύει και το βλέπουμε και σήμερα. Δεν μπορεί, όταν 30 χρόνια έχεις τον πελάτη σου, ξαφνικά να ξυπνήσεις μια μέρα και να τον δεις πολίτη. Εφόσον ψηφίζουμε τα ίδια κόμματα αυτό δεν θα αλλάξει. Σήμερα, ο μηχανισμός του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ. του ΣΥΝ κλπ, έχουν τις άκρες τους, εξυπηρετούν τους ανθρώπους τους».

Σε ότι αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο ο κ. Βαλλιανάτος είναι κάθετος. «Όταν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες που λένε ότι για κάνε έναν δημόσιο υπάλληλο που δεν απολύεται, απολύονται τέσσερις στον ιδιωτικό τομέα, επιτρέπεται να κουβεντιάζουμε ακόμα αν θα απολυθούν 100.000, όταν έχουν απολυθεί 1 εκατομμύριο; Δηλαδή, οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα είναι δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, ανύπαρκτης κατηγορίας άνθρωποι; Θεωρώ εξαιρετικά θρασύ να συζητάμε για το αν θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, όταν κάθε ένας που δεν απολύεται, απολύονται τέσσερις. Τι είναι οι τέσσερις δηλαδή;»

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Βαλλιανάτος δηλώνει ότι το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα, τονίζοντας πως τα «κέντρα προσωρινής υποδοχής» δεν λύνουν το πρόβλημα. «Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι θα μπορούν να πάρουν μια γόμα και να τους σβήσουν; Υπάρχουν και πολιτικοί που λένε να τους διώξουν. Αυτό είναι παραμύθι. Είναι απάτη. Πρέπει τους πολιτικούς αυτούς να τους αντιμετωπίζουμε ως απατεώνες, είναι καιρός».

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι ερωτήσεις για το Μακεδονικό και τη «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα.

«Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους Τούρκο ή Μακεδόνα, όχι Έλληνα Μακεδόνα. Αυτοί οι άνθρωποι, σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει, έχουν δικαίωμα ατομικού και συλλογικού αυτοπροσδιορισμού. Ξέρετε, ξεχνάμε στην Ελλάδα ότι υπάρχει η συμφωνία της Κοπεγχάγης το 1991, όπου στο άρθρο 31 υπάρχει δικαίωμα ομαδικού αυτοπροσδιορισμού. Έτσι, δεν είναι μόνο η φιλοσοφική άποψη των φιλελεύθερων αλλά είναι και οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Όπως και οι γνωματεύσεις των αρμόδιων οργάνων τόσο της Ε.Ε, όσο του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, που σε κάθε έκθεσή τους αναφέρονται σε Τούρκους και Μακεδόνες στην Ελλάδα», επισημαίνει.

«Επίσης θα πρέπει να λεχθεί για το θέμα της διαφοράς μας με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ότι εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Στα 20 χρόνια που προσπαθούμε να βρούμε ένα όνομα η κατάσταση στην ελληνική κοινή γνώμη έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Σήμερα διερωτώμαι πόσα κόμματα δέχονται ακόμα και τη σύνθετη ονομασία. Εκείνο που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι στην Ελλάδα εκείνο που αποκρύπτεται είναι πολύ σημαντικό. Το θέμα της εθνικότητας, της γλώσσας και της κουλτούρας είναι κατοχυρωμένα «μακεδονικό», σκέτα μακεδονικό, για τη γειτονική μας χώρα. Αυτό δεν το λένε στον κόσμο, δεν συμπεριλαμβάνεται στο mandate του κυρίου Νίμιτς, έχει τελειώσει και εμείς νομίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει».

Μιλώντας για τις αιτίες της σύλληψής του, αναφέρει πως «κάποιες δικαστικές αποφάσεις που είχαν βγει ερήμην, είναι απλώς μία δικαστική πλάνη. Διότι χρειάζεται κάποιες ειδοποιήσεις να έρθουν στο σπίτι, να γίνουν κάποια δικαστήρια, αυτές οι ειδοποιήσεις δεν ήρθαν αλλά πήγαν στη Μύκονο και έτσι υπήρχε μιας 20ετής καθυστέρηση, δηλαδή έχουν παραγραφεί . Άρα, χωρίς να πληρώσω κάτι σήμερα δεν έχω απολύτως καμία εκκρεμότητα και ήταν μια ατυχής στιγμή για την ελληνική αστυνομία και ένα χρήσιμο πέρασμά μου από τα κρατητήρια, για να θυμηθώ ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και ότι οι συνθήκες ήταν φρικτές».

«Εγώ, αντίθετα από τον κ. Τσοχατζόπουλο, φόραγα χειροπέδες και έμεινα στον έβδομο όροφο ενώ εκείνος έμεινε στον παιδικό σταθμό».

Τέλος,, ο κ. Βαλλιανάτος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για να συμπορευθεί το σχήμα ΔΡΑΣΗΣ-Φιλελεύθερης Συμμαχίας με την Δημοκρατική Συμμαχία, επισημαίνοντας πως τέθηκε ένα «άτυπο βέτο» από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη ώστε να είναι επικεφαλής του σχήματος. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τελικά το σχήμα θα εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ