Άγρια βασανιστήρια από αστυνομικούς, καταγγέλλει αλλοδαπός - iefimerida.gr

Άγρια βασανιστήρια από αστυνομικούς, καταγγέλλει αλλοδαπός

Άγρια βασανιστήρια από αστυνομικούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βασανιστηρίων, στα οποία τον υπέβαλλαν αστυνομικοί κεντρικού αθηναϊκού τμήματος, περιγράφει 35χρονος Αλβανός στην κατάθεσή του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Βήμα».

Άγριος ξυλοδαρμός, «λούσιμο» με κόπρανα, πλήγματα από αεροβόλο όπλο και άλλα «ανδραγαθήματα» καταλογίζονται στα αστυνομικά όργανα. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη επιβεβαιώνει τις βιαιοπραγίες που έγιναν σε βάρος του αλλοδαπού στις 7 Δεκεμβρίου 2005. «Το είδος και η έκταση των σωματικών βλαβών στο σώμα και το κεφάλι του αναδεικνύουν την συστηματική και όχι συμπτωματική καταφορά των κτυπημάτων που δέχθηκε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μολονότι πρόκειται για συμβάν που διαδραματίστηκε πριν από αρκετά χρόνια, η υπόθεση ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε. Η εκδίκασή της προσφάτως παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με κατηγορούμενους αστυνομικούς του συγκεκριμένου τμήματος.

Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Το Αμπού Γκράιμπ της ΕΛ.ΑΣ» και, όντως, το είδος των βασανιστηρίων που καταγγέλλονται παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με εκείνα που χρεώθηκαν Αμερικανοί στρατιωτικοί στην εν λόγω φυλακή του Ιράκ, το 2004. Επιπρόσθετο κοινό στοιχείο: Η ύπαρξη γυναίκας στις τάξεις των βασανιστών! Στην κατάθεση του ο 35χρονος καταγγέλλει ότι τα κτυπήματα εναντίον του άρχισαν από το περιπολικό, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα αστυνομικό.

Για όσα ακολούθησαν στο τμήμα, στην κατάθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με είχαν τυλίξει με μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών που είχε γεμίσει κόπρανα από τον φόβο των βασανιστηρίων. Μου έβαζαν το πιστόλι στο μάτι. Απειλούσαν να με σκοτώσουν και με κτυπούσαν. Αμέσως μετά με έβαζαν να προχωράω... κουτσό, στο ένα πόδι. Κι όταν δεν τα κατάφερνα με κτυπούσαν πάλι»

Και με αεροβόλο...

Το περιστατικό διαδραματίστηκε στην πλατεία Υμηττού, όταν συνέλαβαν το θύμα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Βορειοανατολικής Αττικής. Στην κατοχή του Αλβανού βρέθηκε μικρή ποσότητα ναρκωτικών. Είναι άγνωστο εάν και κατά πόσο οι αστυνομικοί ξέσπασαν εναντίον του αλλοδαπού, επειδή ήταν εξοργισμένοι και φορτισμένοι εξ αιτίας μιας άλλης υπόθεσης, που διαδραματίστηκε λίγο αργότερα.

Συγκεκριμένα, έπειτα από τη σύλληψή του αλλοδαπού, έγινε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, σε κοντινό σημείο, με σκοπό να συλληφθεί δικηγόρος ύποπτος για διακίνηση ναρκωτικών. Κατόπιν ο δικηγόρος κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε αστυνομικό, προκειμένου να ξεφύγει. Ο αλλοδαπός που είχε συλληφθεί νωρίτερα μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Για όσα συνέβησαν εκεί, καταθέτει:

«Με έδερναν πέντε άτομα. Ενας από τους αστυνομικούς είχε πάρει ένα αεροβόλο όπλο και με κτύπαγε σε όλο μου το σώμα. Το αεροβόλο θυμάμαι ότι είχε κάτι κίτρινα (σ.σ. πλαστικά σφαιρίδια) και με κτυπούσε στο μάτι. Με κτύπησε στα γεννητικά όργανα, με υποχρέωσε να περπατώ σε ίσια γραμμή με το ένα πόδι κι αν δεν τα κατάφερνα με κτυπούσαν πάλι. Οταν έπεφτα μου έλεγαν "άνοιξε τα πόδια" για να με κτυπήσουν στα γεννητικά όργανα, με σήκωναν μετά με το ζόρι για να με ξανακτυπήσουν. Οταν ζήτησα να πάω τουαλέτα μου είπαν "όχι, π.... κωλοαλβανέ, κάν' τα πάνω σου. Τα έκανα και μου έβαλαν τότε σακούλα μαύρη στο κάτω μέρος του σώματος μου, για να μην λερώσω. Με απειλούσαν "π..., κωλοαλβανέ δεν θα βγεις ζωντανός από εδώ μέσα...».

Η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη πιστοποιεί τα εξής: «Ο αλλοδαπός στην διάρκεια της παραμονής του εκεί υπέστη σωματικές βλάβες από ενέργειες αστυνομικών υπαλλήλων του εν λόγω καταστήματος. Υπέστη κτυπήματα στην ωμοπλάτη, στο πρόσωπο, στα γεννητικά όργανα, συνέπεια των οποίων διαπιστώθηκαν εκχυμώσεις σε αμφότερους τους οφθαλμούς, εκχυμώσεις στην αριστερή ωμοπλάτη, αιμορραγικές διηθήσεις στους γλουτούς καθώς και πλευριτικό άλγος κατά τις αναπνευστικές κινήσεις».

Ο κρατούμενος κατέθεσε ότι στο Αστυνομικό Τμήμα τον κακοποίησαν τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί. Κατά την Αστυνομία εκείνη την ώρα βρίσκονταν μόνο τρία αστυνομικά όργανα.

Στη διάρκεια της προανάκρισης κατέθεσε κι ο αδελφός του 35χρονου, ο οποίος τόνισε: «Το βράδυ της ίδιας μέρας είδα τον αδελφό μου, κρατούμενο. Ηταν τυλιγμένος με μία μαύρη σακούλα σκουπιδιών από την μέση και κάτω, με τα κόπρανα του, το μάτι του κρεμασμένο κάτω κυριολεκτικά και δεμένο χειροπόδαρα. Ο αδελφός μου είχε λευκό ποινικό μητρώο...».

.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ