Μελάς: Έτσι ξέπλενα τις μίζες του Ζήγρα, χωρίς να ξέρω τον Άκη! - iefimerida.gr

Μελάς: Έτσι ξέπλενα τις μίζες του Ζήγρα, χωρίς να ξέρω τον Άκη!

Μελάς: Έτσι ξέπλενα τις μίζες του Ζήγρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την αυθόρμητη κατάθεση-ομολογία του επιχειρηματία Οράτιου Μελά, οι λογαριασμοί του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα του μιζών, ξεκίνησε να ξετυλίγει η Δικαιοσύνη το κουβάρι του σκανδάλου με τα υποβρύχια στο οποίο εμπλέκεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο ξάδερφός του Νίκος Ζήγρας, και πολλοί άλλοι.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ, ο επιχειρηματίας Οράτιος Μελάς παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στις δύο εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση (κυρίες Κυβέλου και Σίσκου) και κατέθεσε όσα ήξερε για την υπόθεση «καίγοντας» τον Νίκο Ζήγρα και κατ' επέκταση τον Άκη Τσοχατζόπουλο, του οποίου όμως το όνομα δεν ανέφερε.

Όπως είπε στην κατάθεσή του ο κ. Μελάς:

«Είμαι ιδιοκτήτης της εδρεύουσας στον Παναμά εταιρείας Morellia Trading S. Α., που συστήθηκε το 1993 και την οποία εκπροσωπώ από κοινού με τον Κων. Αντωνιάδη. Αντικείμενο δραστηριότητας της παραπάνω εταιρείας είναι μεταξύ άλλων οι χρηματιστηριακές εργασίες. Το 1999 γνώρισα μέσω φίλου μου κοσμηματοπώλη τον Νικ. Ζήγρα, ο οποίος μου συστήθηκε ως ξυλέμπορος με διασυνδέσεις στο εξωτερικό και ως εκπρόσωπος ομίλου επενδυτών από αραβικές χώρες, που ήθελαν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα»

Στη συνέχεια, ο Μελάς εξηγεί την «εξυπηρέτηση» που του ζήτησε ο Ζήγρας αλλά και τα ποσά των μιζών που διακινούσε για ξέπλυμα ο τελευταίος μέσω των λογαριασμών του:

«Μου ζήτησε να τον εξυπηρετούμε καταβάλλοντας σε λογαριασμό μας στο εξωτερικό συνάλλαγμα και δίνοντας του το αντίστοιχο ποσό σε δραχμές στην Ελλάδα και σε μετρητά. Αυτό γινόταν επανειλημμένως από το 1999 μέχρι το 2006. Τα ποσά ήταν της τάξης 150-300.000 ευρώ περίπου»

Ο Μελάς αναφέρει επίσης τα εμβάσματα που έρχονταν -με εντολή του Ζήγρα- στο λογαριασμό του γιού του, Κύρου Μελά, και πως τα ξέπλεναν μεταφέροντας τα χρήματα σε λογαριασμούς του Ζήγρα αλλά και δίνοντας του μετρητά στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απολογία του ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε αποκαλέσει «απλή σύμπτωση» το γεγονός ότι ο ξάδελφός του Νίκος Ζήγρας ήταν διαχειριστής των off shore που έκαναν το ξέπλυμα...

«Από τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο πληροφορήθηκα ότι η εταιρεία Morellia φέρεται να εμπλέκεται στη διανομή μιζών από τη σύμβαση των υποβρυχίων με γερμανική εταιρεία. Στα δημοσιεύματα είδα να αναφέρεται λογαριασμός στην τράπεζα Morgan Stanley της Ελβετίας με κωδικό «Κύρος». Ειδικότερα είδα λίστα του περιοδικού Spiegel και στο οποίο αναφερόταν ότι ποσά 890.000 και 2.070.000 ελβετικών φράγκων μεταφέρθηκαν από λογαριασμό, που τηρούσε η εταιρεία ΜΙΕ στην τράπεζα UBS στη Λουκέρνη σε λογαριασμό της εταιρείας μας στην τράπεζα Credit Lyonnais στην Ελβετία και σε λογαριασμό του γιου μου Κύρου Μελά στην τράπεζα Morgan Stanley αντίστοιχα. Αμέσως απευθυνθήκαμε στην τράπεζα Credit Lyonnais η οποία μας επιβεβαίωσε την κίνηση αυτή... Καταλάβαμε ότι επρόκειτο για κατάθεση, που έγινε με εντολή του Νικ. Ζήγρα, διότι ήταν η μόνη περίπτωση εξυπηρέτησης πελάτη μας για τόσο μεγάλο ποσό... Τα χρήματα αυτά αποδόθηκαν στον κ. Ζήγρα, όπως είχαμε συμφώνησε κατά ένα μέρος (1.455.000 ελβετικά φράγκα) με έμβασμα από τον λογαριασμό του Κύρου Μελά στην τράπεζα Morgan Stanley και κατά το υπόλοιπο μέρος (1.000.000 ευρώ) σε μετρητά στην Ελλάδα. Επισυνάπτω αντίγραφο κίνησης στην Eurobank...»

Ουσιαστικά, σύμφωνα με την ομολογία του Μελά, οι μίζες έμπαιναν στους λογαριασμούς του ίδιου και του γιού του, με εντολή του Ζήγρα, και εκείνος τις απέδιδε πίσω στον διαχειριστή των off shore, για να καταληξουν τελικά στον Άκη με τη μορφή ακινήτων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Σε μια περίπτωση μάλιστα αναφέρει και την «προμήθεια» των 18.000 ευρώ που εισέπραξε για τη διευκόλυνση...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ