Βωβές ταινίες αποκτούν «φωνή» μετά από σχεδόν 50 χρόνια χάρη σε Έλληνες συνθέτες - iefimerida.gr

Βωβές ταινίες αποκτούν «φωνή» μετά από σχεδόν 50 χρόνια χάρη σε Έλληνες συνθέτες

Βωβές ταινίες αποκτούν «φωνή» μετά από μισό σχεδόν αιώνα χάρη σε Έλληνες συνθέτε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέντε σπουδαία έργα του παγκόσμιου βωβού κινηματογράφου, θα προβληθούν στο Μέγαρο μουσικής με μουσική επένδυση από έλληνες συνθέτες μιας και είτε δεν υπάρχει διαθέσιμο πια το επίσημο score (παρτιτούρα), είτε δεν γράφτηκε ποτέ μουσική για αυτές.

Το εγχείρημα αυτό στηρίζεται στη σύμπραξη του συνθέτη Αλέξανδρου Μούζα – καθηγητή του Εργαστηρίου Film Scoring (Μουσικής Σύνθεσης για Media) - με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, παρουσιάζεται το Σάββατο 28 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που φιλοδοξεί να επενδύσει με σημερινές, νεωτεριστικές μουσικές συνθέσεις τα αριστοτεχνικά και ανατρεπτικά για την εποχή τους φιλμς, έργα κορυφαίων καλλιτεχνών των αρχών του 20ού αιώνα.

Πρόκειται για ταινίες ορόσημα του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως την "αφηρημένα εικαστική" «Lichtspiel, Opus I» (1921) σε σκηνοθεσία του Γερμανού πρωτοπόρου της σύγχρονης τέχνης των multimedia Βάλτερ Ρούτμαν, η οποία ντύνεται από μία σύνθεση της Ηρώς Φυτράκη. Την «βωβής αρμονίας εικόνων» «Symphonie Diagonale» (1924) του Σουηδού ντανταϊστή ζωγράφου και κινηματογραφιστή Βίκινγκ Εγκελινγκ, σε μουσική Ηλία Νικολαΐδη. Το «κινηματογραφικό ποίημα» «Emak-Bakia» (1926) του κορυφαίου σουρεαλιστή Μαν Ρέι που ανέλαβε να επενδύσει μουσικά η Γεωργία Καλοδίκη. Όπως και τις ταινίες «Tusalava» (1929) του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη και γλύπτη Λεν Λάι και «Film» (1965) – πρόκειται για το μοναδικό έργο του Μπέκετ για κινηματογράφο, σκηνοθετημένο από τον Αλαν Σνάιντερ σε μουσική Αλέξανδρου Μούζα ο οποίος έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς. Τα έργα ερμηνεύει, σε πρώτη εκτέλεση, η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας), Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη

Σάββατο 28 Απριλίου 2012, στις 8 το βράδυ

Τηλ.: 210 7282333, www.megaron.gr

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 7,00 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), € 12,00 (65+, πολύτεκνοι), € 19,00 και € 30,00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ