Ο άγνωστος διάλογος Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη με ψηφοφόρους, στο κέντρο της Αθήνας - iefimerida.gr

Ο άγνωστος διάλογος Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη με ψηφοφόρους, στο κέντρο της Αθήνας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων ενόψει των προσεχών εθνικών εκλογών του 2019 μετρούν προσεκτικά στη ΝΔ και εκτιμούν ότι αναμένονται ανατροπές που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και την «ψαλίδα» ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται σε ψηφοφόρους πέραν του παραδοσιακού ακροατηρίου της ΝΔ, τόσο με τις κεντρώες τοποθετήσεις του, όσο και με το μετριοπαθές προφίλ του. Οι ψηφοφόροι αυτοί, οι οποίοι ενδεχομένως στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις φαίνονται έτοιμοι να ψηφίσουν ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.


Το φαινόμενο αυτό εξηγείται, όπως αναφέρουν, κυρίως από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά μετά την υπογραφή μνημονίου, τις πολιτικές λιτότητας και την άγρια φορολόγηση που εξουθένωσαν τη μεσαία τάξη και τον χαμηλόμισθο ιδιωτικό τομέα και τους έστρεψαν εναντίον του. Με προδομένες τις προσδοκίες μετά το καλοκαίρι του 2015 και την αναστροφή του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, οι ψηφοφόροι αυτοί θεωρείται απίθανο να εμπιστευθούν για μια ακόμη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ.


Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης έδωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σε συνεργάτες του: Το περασμένο Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης βγήκε με τη σύζυγο του Μαρέβα για φαγητό, στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας. Στο διπλανό τραπέζι καθόταν δύο παρέες που έσπευσαν να δηλώσουν την συμπάθειά τους αλλά και τις πολιτικές τους προτιμήσεις: Ενας άνδρας τους είπε ότι το Γενάρη του 2015 είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ότι στο δημοψήφισμα ψήφισε ΟΧΙ, τον Σεπτέμβρη του 2015 ψήφισε ΚΚΕ και τώρα έχει αποφασίσει να ψηφίσει ΝΔ.


Η γυναίκα τους είπε ότι παλαιότερα ψήφιζε ΝΔ, το Γενάρη του 2015 όμως ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, στο δημοψήφισμα ΟΧΙ, το Σεπτέμβρη του 2015 απείχε και τώρα έχει αποφασίσει και εκείνη να ψηφίσει ξανά ΝΔ.


Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέλαβε αυτό το διάλογο ως ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι οι παραδοσιακές αναγνώσεις για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων πλέον δεν επαρκούν. Το κλασικό δίπολο Αριστερά-δεξιά έχει ξεπεραστεί από την σαρωτική οικονομική κρίση στην Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας. Οι ψηφοφόροι δεν πηγαίνουν στην κάλπη με κομματικές παρωπίδες αλλά με κριτήρια που αφορούν την οικονομική τους κατάσταση, τη βία και την ασφάλεια στην καθημερινότητά τους, την ανεργία και την φορολαίλαπα, την θέση της χώρας στην ΕΕ κλπ.


Στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και γνωρίζει την ραγδαία μείωση της εκλογικής της απήχησης, αλλά θα επιμείνει στην ιδεολογική πόλωση προκειμένου να συγκρατήσει κάποιους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Αριστεράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ