Ο Ολάντ κέρδισε τις εντυπώσεις, σε μια μάχη με ... ελληνική «ανάμειξη» - iefimerida.gr

Ο Ολάντ κέρδισε τις εντυπώσεις, σε μια μάχη με ... ελληνική «ανάμειξη»

Ο Ολάντ κέρδισε τις εντυπώσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν θα φθάναμε σε αυτό το σημείο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την αρχή της ελληνικής κρίσης είχε παρέμβει μαζικά, ώστε να αγοράσει χρέος ή να εγγυηθεί τον κρατικό δανεισμό διαφόρων χωρών».

Η αποστροφή του Φρανσουά Ολάντ, υποψηφίου των Σοσιαλιστών για την Προεδρία, υπογραμμίζει και πάλι ότι το ... ελληνικό στοιχείο είναι έντονο στην προεκλογική αντιπαράθεση που διεξάγεται στη Γαλλία. Η εκστρατεία αυτή κλιμακώθηκε την Κυριακή με τον «πόλεμο των συγκεντρώσεων» στο Παρίσι, από τον οποίο – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών- κερδισμένος βγήκε ο Ολάντ. Η συγκέντρωσή του υποψήφιου των Σοσιαλιστών στο κάστρο της Βενσέν ήταν ογκωδέστερη και περισσότερο ενθουσιώδης από την αντίστοιχη που πραγματοποίησε ο Νικολά Σαρκοζί, στην Πλατεία Κονκόρντ.

Το «βαρύ χαρτί» που ρίχνει πλέον ο Σαρκοζί στην «παρτίδα» του ψυχολογικού επηρεασμού των ψηφοφόρων είναι η επίκληση της δικής του εμπειρίας, καθώς και η προσπάθειά του να εμφανίζει τον Ολάντ περίπου ως πολιτικό τυχοδιώκτη. «Οι ακραίες λύσεις που προτείνει ο Ολάντ θα κάνουν τη Γαλλία να υποφέρει περισσότερο, γιατί είναι ψέματα», τόνισε ο Σαρκοζί, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον εαυτό του ως τον έμπειρο ηγέτη που δεν θα αφήσει τη Γαλλία να γίνει Ελλάδα, Ισπανία ή Ιταλία.

Από την πλευρά του ο Ολάντ υπογραμμίζει ότι η κινδυνολογία και η καλλιέργεια κλίματος φόβου εκ μέρους του Σαρκοζί προδίδουν την ανασφάλεια του υποψηφίου της Κεντροδεξιάς. Το «βαρύτερο» χαρτί, όμως, του Σοσιαλιστή υποψηφίου ίσως είναι τώρα η δυνατότητα να δείξει, ελέω ... Σαρκοζί, δικαιωμένη τη δική του πολιτική για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και για την επανεξέταση των «ιερών κανόνων» που διέπουν τη λειτουργία της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ευκαιρία αυτή την παρέχει στον Ολάντ το γεγονός ότι ο Σαρκοζί στην προεκλογική περίοδο δημοσιοποίησε τη διαφωνία που έχει με τη Μέρκελ, σε ότι αφορά το ρόλο και τη δράση της ΕΚΤ.

«Ο απερχόμενος Πρόεδρος τάσσεται τώρα ανοιχτά υπέρ αυτών που δεν έχει κάνει», σχολίασε ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δείχνοντας ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτήν τη μεταστροφή του Σαρκοζί.

Προσδιορίζοντας ως κρίσιμο σημείο την απαρχή της ελληνικής κρίσης, ο Ολάντ τόνισε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Η ΕΚΤ προτίμησε αρχικά να κρατήσει στάση αναμονής, κάτι που κόστισε ακριβά στα κράτη. Κατόπιν αποφάσισε να δανείσει τις τράπεζες ώστε να δανείζουν οι τράπεζες τα κράτη. Θα ήταν απλούστερο να είχε δανείσει απευθείας τα κράτη».

Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Κυριακή οι Γάλλοι ψηφίζουν, στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης για την Προεδρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ