Δεσποινίς φούρναρης -Οι Γάλλοι έκαναν αυτό το επάγγελμα τέχνη [εικόνες] - iefimerida.gr

Δεσποινίς φούρναρης -Οι Γάλλοι έκαναν αυτό το επάγγελμα τέχνη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα μικρό χωριό της κεντρικής Γαλλίας, το Céré-la-Ronde, κοντά στον πύργο Chenonceau, ένα νεαρό κορίτσι φτιάχνει ψωμί στον φούρνο της.


Στο χωριό την αποκαλούν « Mademoiselle B », το όνομά της είναι Σάρα Μπερτάν. Ως την ηλικία των 15 ετών, η Σάρα ήθελε να γίνει κλασική χορεύτρια αλλά μια πάθηση στην σπονδυλική στήλη της στέρησε το όνειρό της. Από εκείνη την εποχή της έμεινε η ψιλόλιγνη σιλουέτα, η αθλητική γραμμή, η αυτοπεποίθηση.

Δεσποινίς φούρναρης -Οι Γάλλοι έκαναν αυτό το επάγγελμα τέχνη [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Πέρασε πολλά χρόνια για να βρει το επάγγελμα που της άρεσε. Σπούδασε γραφικές τέχνες και ταξίδεψε πολύ, πέρασε και μια υπαρξιακή κρίση, όπως δήλωσε η ίδια στο περιοδικό Paris Match.


Γεννημένη το 1986, η Σάρα Μπερτάν είναι σήμερα το πρότυπο αυτών των νέων επαγγελματιών της Γαλλίας που έκαναν το ψωμί τέχνη και τον φούρνο τρόπο έκφρασης. Το 2011 παρακολούθησε για τρεις μήνες ένα σεμινάριο στη Διεθνή Σχολή αρτοποιών στις γαλλικές Αλπεις, με κόστος 14.000 ευρώ το τρίμηνο! Εκεί συνάντησε 40άρηδες από εταιρείες πληροφορικής ή υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών που αναζητούσαν μια νέα καριέρα.


Το 2012 η Σάρα Μπερτάν ανακάλυψε έναν ξυλόφουρνο κοντά στην πόλη Μπλουά, στην κεντρική Γαλλία και άρχισε να πειραματίζεται.

Δεσποινίς φούρναρης -Οι Γάλλοι έκαναν αυτό το επάγγελμα τέχνη [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Η ενασχόλησή της δεν είχε τίποτα τυπικό και για εκείνην το ψωμί ήταν μια αξιοσέβαστη τέχνη. Με αγνά υλικά, βιολογικό αλεύρι και μαγιά, πολύ πάθος και προσωπική εργασία, σιγά σιγά η δουλειά της έγινε γνωστή και τα προϊόντα της ανάρπαστα. Δεν δίσταζε, κάθε Σάββατο πρωί να πηγαίνει η ίδια στη λαϊκή του Μπλουά για να πουλάει τα εκλεκτά της προϊόντα.


«Οι άνθρωποι με έκαναν να αγαπήσω αυτή την τέχνη. Αισθάνονται ότι βάζω όλα τα αισθήματά μου στo ψωμί μου», δήλωσε.

Δεσποινίς φούρναρης -Οι Γάλλοι έκαναν αυτό το επάγγελμα τέχνη [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η Σάρα Μπερτάν αγαπάει τα τοπικά προϊόντα και συνεργάζεται μόνο με μικρούς παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας. Το ψωμί της πέρασε γρήγορα τα σύνορα του μικρού χωριού και έφτασε ως τις σελίδες του Paris Match!


«Είναι σαν ένας μικρός σπόρος που φύτρωσε φυσιολογικά και όταν άρχισαν τα πρώτα φύλλα τότε έβαλα τρίτη ταχύτητα! Λατρεύω να ζυμώνω με τα χέρια ένα προϊόν τόσο ευγενές και τόσο χρήσιμο στους ανθρώπους ...Το να τρως καλά είναι να ζεις καλά. Ηταν νομίζω σωστή η ιδέα μου να ασχοληθώ με την αρτοποιία όπως γινόταν κάποτε, με αγνά υλικά».

Δεσποινίς φούρναρης -Οι Γάλλοι έκαναν αυτό το επάγγελμα τέχνη [εικόνες] | iefimerida.gr 3


«Δεν πρόκειται για μια παρόρμηση της στιγμής. Εκανα μια πραγματική επένδυση του εαυτού μου, σε όλα τα επίπεδα, γιατί υπάρχουν και οι δυσκολίες», δηλώνει η νεαρή φουρνάρισσα που θα μπορούσε να αποτελεί έμπνευση για νέους σε όλο τον κόσμο.


Η Σάρα έχει πιστοποίηση για βιολογικά προϊόντα και είναι πλέον διάσημη όχι μόνο για το μοναδικό ψωμί της αλλά και για τις βουτυράτες μπριός και τα χωριάτικα μπισκότα με εκλεκτό αλεύρι.
«Είμαι περήφανη γιατί βρήκα τον τρόπο να χρησιμοποιώ υλικά χωρίς κανένα προσθετικό!», δηλώνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σάρα Μπερτάν φούρναρης δεσποινίς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ