Τελειώνει ο νεοκομμουνιστής Μελανσόν -Μετά το σκάνδαλο με fake συνεργάτες ηττήθηκε σε εκλογή - iefimerida.gr

Τελειώνει ο νεοκομμουνιστής Μελανσόν -Μετά το σκάνδαλο με fake συνεργάτες ηττήθηκε σε εκλογή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο ισχυρό χτύπημα δέχτηκε το νεοκομμουνιστικό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, μετά τις κατηγορίες εναντίον του για σκάνδαλο με πλασματικούς συνεργάτες και ατασθαλίες στη διαχείριση των οικονομικών του.


Ερχεται η στιγμή που ακόμη και ένας «αριστερός» πολιτικός, ο οποίος έχει κάνει σημαία το ηθικό πρόσημο, πέφτει στις δαγκάνες της δικαιοσύνης και βλέπει την εκλογική του απήχηση να συρρικνώνεται.
Ο λόγος για τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, ηγέτη του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», υποψήφιο στις τελευταίες προεδρικές εκλογές για την γαλλική προεδρία. Πρόκειται για γνωστό αντιευρωπαϊστή και λαϊκιστή πολιτικό, ο οποίος διατηρούσε στο παρελθόν στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια έκανε δεσμούς με την Ζωή Κωνσταντοπούλου.


Στις 25 Νοεμβρίου ο Μελανσόν ηττήθηκε στην περιοχή Εσόν και ο υποψήφιος του κόμματός του καταποντίστηκε. Στην Εσόν γίνονταν εκλογές για να αντικατασταθεί ο βουλευτής Μανουέλ Βαλς, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας ο οποίος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Βαρκελώνης, και το κόμμα του Μελανσόν «Ανυπότακτη Γαλλία» έχασε.
Υποψήφιοι ήταν ο Φρανσίς Σουά του κόμματος Μακρόν και η Φαρίντα Αμρανί του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία. Τελικά ο Σουά κέρδισε την έδρα με 59,1% των ψήφων και η Αμρανί καταποντίστηκε.

Αριστερά η Φαρίντα Αμρανί, μουσουλμάνα Γαλλίδα, και δεξιά ο υποψήφιος του κόμματος Μακρόν


Ο Μελανσόν ήταν σίγουρος για την νίκη της υποψηφίου του, ελπίζοντας ότι όλες οι ψήφοι της Αριστεράς θα έκαναν τείχος εναντίον του υποψηφίου του Μακρόν. Μάλιστα, αρκετά στελέχη της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού κόμματος είχαν καλέσει τον κόσμο να ψηφίσουν την Φαρίντα Αμρανί, καθώς και στελέχη των Οικολόγων, των Ριζοσπαστών της Αριστεράς κλπ. Ακόμη και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία Μπενουά Αμόν (φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη) είχε κάνει εκστρατεία υπέρ της Φαρίντα Αμρανί!


Ο ίδιος ο Μελανσόν είχε κάνει τα πάντα γι’αυτή την έδρα διότι η αποχώρηση του Μανουέλ Βαλς είχε συμβολική αξία για εκείνον. Είχε συμμετάσχει ο ίδιος στην προεκλογική εκστρατεία της υποψηφίου του και είχε κατεβάσει πολλούς βουλευτές του στην περιφέρεια Εσόν, σε ένα κυνήγι πόρτα πόρτα.

Τελειώνει ο νεοκομμουνιστής Μελανσόν -Μετά το σκάνδαλο με fake συνεργάτες ηττήθηκε σε εκλογή | iefimerida.gr 1

Ενας από τους βουλευτές του μάλιστα, ο Φρανσουά Ρουφάν είχε γράψει στο Twitter:


«Καλό ξεφόρτωμα από την γάγγραινα τον Μανουέλ Βαλς, πρέπει να καθαρίσουμε τον τόπο», και πρόσθεσε:

Il faut battre Macron. Le battre partout où c'est possible. Et ça commence dans les urnes, à Evry, avec @Farida_Amrani_ . J'invite les copains de partout à l'aider. A réveiller les électeurs de l'Essonne. A leur faire comprendre que leur bulletin est un enjeu pour la patrie ! pic.twitter.com/rvijP47oIo
— François Ruffin (@Francois_Ruffin) 31 octobre 2018

«Πρέπει να νικήσουμε τον Μακρόν. Να τον νικήσουμε όπου τον βρούμε. Και ας αρχίσει από τις κάλπες του Εβρί, με την Φαρίντα Αμρανί. Καλώ τους φίλους να τη βοηθήσουν. Να ξυπνήσουν τους ψηφοφόρους της Εσόν. Να τους κάνουν να καταλάβουν ότι η ψήφος τους είναι στοίχημα για τη χώρα

Το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε ότι για την υποψήφια της Ανυπότακτης Γαλλίας Φαρίντα Αμρανί δεν κινητοποιήθηκε κανείς.

Χαστούκι και για την Αριστερά
Η εκλογική ήττα της Εσόν δεν αποτελεί χαστούκι μόνο για τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, αλλά και μια ηχηρή ήττα για τους κομματικούς μηχανισμούς της Αριστεράς. Παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε δυνάμεις από όλες τις αριστερές πτέρυγες (Σοσιαλιστικού κόμματος, Οικολόγων και ακραίων ριζοσπαστών) η εκλεκτή του έχασε, και τον Μανουέλ Βαλς αντικατέστησε ένα στέλεχος του Εμανουέλ Μακρόν.

Ας σημειωθεί ότι η κρίσιμη εκλογή στην Εσόν έγινε κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» και οι επιθέσεις εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν ήταν ιδιαίτερα καυστικές.

Πόρτα και από το ΚΚΓ
Οπως αναφέρει το έγκριτο σάιτ Slate, μετά το σκάνδαλο του Μελανσόν και την εκλογική ήττα του κόμματός του στην περιοχή Εσόν, το επόμενο χαστούκι ήρθε από το ΚΚ Γαλλίας. Στο έκτακτο 38ο Συνέδριό του το γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα αποφάσισε ότι θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας το 2022.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Μελανσόν και το κόμμα του, Ανυπότακτη Γαλλία, χάνουν κάθε ευκαιρία να κερδίσουν ποσοστά στις προεδρικές εκλογές.


Το σκάνδαλο με τους fake συνεργάτες και τα οικονομικά του κόμματος

Πριν από έναν μήνα, αστυνομική έρευνα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κινήματος «Ανυπότακτη Γαλλία» και στην κατοικία του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Το «Κεντρικό Γραφείο Αντιμετώπισης της Διαφθοράς και των Παραβάσεων» ενήργησε στο πλαίσιο δύο προκαταρκτικών ερευνών που άνοιξε η εισαγγελία του Παρισιού, για ζητήματα που σχετίζονται με fake συνεργάτες ευρωβουλευτών του Μελανσόν και για θέματα που αφορούν τα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας του νεοκομμουνιστή ηγέτη.


«Γίνονται έρευνες στους πάντες, στη γ.γ. της ομάδας μας στην εθνοσυνέλευση, σε παλιούς μου συνεργάτες, από τους οποίους κατάσχουν τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα γραφεία του Κόμματος της Αριστεράς του οποίου είμαι μέλος, στα γραφεία του κινήματος της Ανυπότακτης Γαλλίας», δήλωσε ο Μελανσόν. Στο κοινοβούλιο κατήγγειλε παρεμβάσεις μιας «πολιτικής αστυνομίας».


Εικόνες από βίντεο της έρευνας στα γραφεία του αριστερού κόμματος έδειχναν τον 67χρονο Μελανσόν να κουνάει απειλητικά το δάχτυλο σε υπάλληλο της εισαγγελίας, κραυγάζοντας: «Φύγε από μπροστά μου! Εγώ είμαι η δημοκρατία, εγώ είμαι μέλος της Εθνοσυνέλευσης».


Ο Μελανσόν και ομάδα στελεχών της Ανυπότακτης Γαλλίας κατάφεραν τελικά να εισέλθουν στα γραφεία του κόμματος, όπου συνέχισαν να σπρώχνουν τους δικαστικούς λειτουργούς και να δυσχεραίνουν το έργο τους. Λίγες ώρες νωρίτερα, εισαγγελείς είχαν πραγματοποιήσει έρευνα στο σπίτι του Μελανσόν, αναζητώντας στοιχεία για πλασματικές θέσεις εργασίας κοινοβουλευτικών βοηθών στο Ευρωκοινοβούλιο.


«Μην με αγγίζετε κύριε, δεν έχετε το δικαίωμα να με αγγίξετε. Κανείς δεν με αγγίζει, είμαι ιερό πρόσωπο, είμαι κοινοβουλευτικός!» κραύγαζε ο Μελανσόν στους δικαστικούς λειτουργούς και το σχετικό βίντεο προκάλεσε σάλο στη Γαλλία.
Ενα άλλο βίντεο, το οποίο αποκάλυψαν τα μίντια Le Quotidien και η Libération έδειχναν μια σειρά πολύ βίαιων αντεγκλήσεων μπροστά στην έδρα του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία. Περιστοιχισμένος από τους οπαδούς του ο Μελανσόν τους παρακινεί να σπάσουν την πόρτα που κρατούσαν κλειστή οι αστυνομικοί την ώρα της έρευνας.


«θα δούμε αν θα τους αφήσουμε να μπουν στα γραφεία μου», λέει στο βίντεο.
«Η Δημοκρατία είμαι εγώ! Εγώ είμαι κοινοβουλευτικός! Φύγετε από μπροστά μου και ανοίξτε την πόρτα!», έλεγε.


Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό είπε:
«Ο κ. Μελανσόν επέλεξε να ευτελίσει το δικαστικό σώμα και τη δικαστική διαδικασία. Αυτό αποτελεί ειρωνεία για κάποιον ο οποίος επιθυμεί να εκλεγεί πρόεδρος και να προστατεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζαν Λυκ Μελανσόν ηττήθηκε σκάνδαλο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ