Αντιμέτωποι με την παχυσαρκία και το διαβήτη όσοι εργάζονται... νύχτα - iefimerida.gr

Αντιμέτωποι με την παχυσαρκία και το διαβήτη όσοι εργάζονται... νύχτα

Αντιμέτωποι με την παχυσαρκία και το διαβήτη όσοι εργάζονται... νύχτα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοι όσοι εργάζονται νυχτερινές ώρες, με αποτέλεσμα να κοιμούνται λίγο και σε λάθος ώρες θα έχουν διαπιστώσει ότι έχει... «διαλυθεί» το βιολογικό τους ρολόι. Αυτό που, ίσως, δεν ξέρουν είναι ότι αντιμετωπίζουν και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας...

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου, οι οποίοι μετά από τα πειράματα που έκαναν σε 21 άτομα, διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου - ξύπνιου, οδηγούσαν σε σταδιακή αδυναμία του σώματος να ελέγξει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα μερικοί συμμετέχοντες στην έρευνα εμφάνισαν πρώιμα συμπτώματα διαβήτη μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Αρχικά όσοι εθελοντικά συμμετείχαν στην έρευνα, κοιμούνταν έως δέκα ώρες τα βράδια. Στη συνέχεια όμως και επί τρεις εβδομάδες οι ερευνητές σκοπίμως διατάραξαν τον ύπνο και το βιολογικό «ρολόι» τους. Η διάρκεια της ημέρας επιμηκύνθηκε στις 28 ώρες με τεχνητό τρόπο, ενώ οι συμμετέχοντες επιτρεπόταν να κοιμηθούν ακανόνιστα μόνο για εξήμισι ώρες (ισοδύναμες με 5,6 ώρες στην κανονική 24ωρη μέρα).

Οπως παρατήρησαν οι επιστήμονες τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξήθηκαν σημαντικά και, όπως διαπιστώθηκε, ο οργανισμός των συμμετεχόντων άρχισε να μειώνει το επίπεδο της ινσουλίνης (της ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας και φυσιολογικά ελέγχει το επίπεδο του σακχάρου), με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο. Μερικοί εθελοντές είχαν τόσο υψηλά επίπεδα σακχάρου μετά το φαγητό τους, που χαρακτηρίσθηκαν προ-διαβητικοί.

Παράλληλα, αυξήθηκε ο κίνδυνος αύξησης του βάρους, καθώς επιβραδύνθηκε ο ρυθμός του μεταβολισμού κατά 8% κατά μέσο όρο. Αυτή η επιβράδυνση «μεταφράζεται» σε αύξηση του βάρους κατά 5,5 κιλά περίπου σε διάστημα ενός έτους. Μόνο με αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και περισσότερη σωματική άσκηση θα μπορούσε να αντισταθμιστεί αυτή η τάση για παχυσαρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ