«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»: Η καθημερινότητα μιας οικογένειας με παιδί με Ασπεργκερ - iefimerida.gr

«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»: Η καθημερινότητα μιας οικογένειας με παιδί με Ασπεργκερ

Θέμης Πάνου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κρίστοφερ έχει φοβερό μυαλό και εξαιρετικές ικανότητες στα μαθηματικά, σκοντάφτει όμως στα απλά πράγματα της καθημερινής ζωής. Δεν έχει τολμήσει ποτέ να απομακρυνθεί μόνος του από το σπίτι του, δεν ανέχεται να τον αγγίζει κανείς και δεν εμπιστεύεται τους ξένους.

Αυτός είναι ο ήρωας του έργου «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς που παρουσιάζεται στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Εξαιρετικοί ηθοποιοί επί σκηνής, Θέμης Πάνου, Γιάννης Νιάρρος, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρία Καλλιμάνη, η οποία και μιλά για το έργο και τις ιδιαιτερότητες της νόσου Ασπεργκερ στο iefimerida.

«To θεατρικό έργο «ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στίβενς βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον. Ο Κρίστοφερ, ένα δεκαεξάχρονο αγόρι - ο συγγραφέας προτιμά να τον χαρακτηρίζει ένα αγόρι με «ιδιαιτερότητες συμπεριφοράς» όπως άλλωστε όλοι μας και όχι με «σύνδρομο άσπεργκερ» - , που του αρέσουν οι ιστορίες με τον Σέρλοκ Χολμς, έχει μεγάλη έφεση στα μαθηματικά, δεν του αρέσει να τον αγγίζουν, μιλάει μόνο κυριολεκτικά και δεν καταλαβαίνει την έννοια της μεταφοράς, ανακαλύπτει ένα βράδυ σκοτωμένο τον σκύλο της γειτόνισσας στην αυλή της. Αποφασίζει να ψάξει να βρει τον δολοφόνο και να εξιχνιάσει το μυστήριο.

Με αφορμή την αστυνομική έρευνα τού Κρίστοφερ, έρχονται στην επιφάνεια οικογενειακά μυστικά και ο Κρίστοφερ αποφασίζει να ταξιδέψει πρώτη φορά μόνος του για το Λονδίνο. Μέσα από το ταξίδι αυτό, θα ανακαλύψει τον εαυτό του και θα συνειδητοποιήσει τη δύναμή του. Χάρη στη παρότρυνση της δασκάλας του Σιβόν, ο Κρίστοφερ θα γράψει την ιστορία του που θα γίνει μάλιστα και παράσταση στο σχολείο του» λέει η Μαρία Καλλιμάνη.

«Δουλεύοντας τον ρόλο της Τζούντυ, συνειδητοποίησα τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γονείς που έχουν παιδιά με σύνδρομο άσπεργκερ ή άλλο είδος αυτισμού»

Δουλεύοντας τον ρόλο συνειδητοποίησα τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γονείς που έχουν παιδιά με σύνδρομο Ασπεργκερ

«Στο έργο υποδύομαι την μητέρα του Κρίστοφερ, την Τζούντυ. Δυσκολεύομαι να αντιμετωπίσω τις απρόβλεπτες αντιδράσεις του παιδιού μου, χάνω εύκολα την υπομονή μου και θυμώνω, σε αντίθεση με τον άντρα μου τον Εντ που είναι πιο υπομονετικός. Νοιώθω αδύναμη να τα βγάλω πέρα, συγκρούομαι με τον Εντ και απομακρύνομαι από τον Κρίστοφερ. Δουλεύοντας τον ρόλο της Τζούντυ, συνειδητοποίησα τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γονείς που έχουν παιδιά με σύνδρομο άσπεργκερ ή άλλο είδος αυτισμού. Είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλη την οικογένεια αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να είναι ένα μεγάλο δώρο. Αντιλαμβάνομαι ότι γενικά δεν είναι εύκολη υπόθεση να μεγαλώνεις παιδιά αλλά ταυτόχρονα αυτά λειτουργούν ως καθρέφτης του εαυτού σου και σε βοηθούν να τον επαναπροσδιορίσεις».

Μαρία Καλλιμάνη: «Στο έργο υποδύομαι την μητέρα του Κρίστοφερ, την Τζούντυ», φωτογραφία: Δομηνίκη Μητροπούλου

«Οι καθοριστικές σχέσεις με την οικογένεια, η σχέση ζωής με τον δάσκαλο και η διαφορετικότητα»

«Μέσα από την ιστορία του Κρίστοφερ, το έργο πραγματεύεται θέματα όπως οι καθοριστικές σχέσεις με την οικογένεια, η σχέση ζωής με τον δάσκαλο και η διαφορετικότητα. Λέμε πολύ συχνά κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός αλλά στην καθημερινότητα βλέπουμε πολλές φορές να ισοπεδώνεται κάθε τι που ξεχωρίζει, που δε μοιάζει με κάτι άλλο , που δεν είναι οικείο. Όμως χωρίς την αποδοχή της διαφορετικότητας καμία σχέση δεν μπορεί να ανθίσει. Μια προσωπική σχέση, μια επαγγελματική συνεργασία, μια κοινωνία ολόκληρη θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της διαφορετικότητας του άλλου. Επίσης, το έργο μιλάει για τα ταξίδια. Ο Κρίστοφερ φοβάται την συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους, δεν έχει φύγει μόνος από τη γειτονιά του ποτέ. Με αφορμή την δολοφονία του σκύλου τα μεσάνυχτα, θα πραγματοποιήσει ένα εκπληκτικό ταξίδι που θα αλλάξει τη δική του ζωή αλλά και των γύρω του» καταλήγει η Μαρία Καλλιμάνη.

Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, την οικογένεια, τα μαθηματικά και τα χρώματα

Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Σάιμον Στήβενς, που έργα του έχουν ανεβεί άλλες δυο φορές από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, υπογράφει τη θεατρική διασκευή του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα. Εργο που κέρδισε 7 βραβεία Ολίβιε, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 2013. Έχει παιχτεί σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Κορέα, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στο Βέλγιο, στο Ισραήλ, στην Ελλάδα, κερδίζοντας πολλά σημαντικά βραβεία.

«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»

Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μετάφραση Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνικά Μαγδαληνή Αυγερινού
Κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ
Μουσική Σταύρος Γασπαράτος
Επιμέλεια κίνησης Σοφία Μαυραγάνη
Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη Κατερίνα Γεωργουδάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιάννης Νιάρρος Κρίστοφερ
Μαρία Καλλιμάνη Τζούντι, η μητέρα του Κρίστοφερ
Αλεξάνδρα Αϊδίνη Σιβόν
Θέμης Πάνου Εντ, ο πατέρας του Κρίστοφερ
Μαρία Κατσανδρή Κα. Αλεξάντερ / Κομψή κυρία
Θύμιος Κούκιος Ρότζερ / Αξιωματικός Υπηρεσίας / Νούμερο 37 / Υπάλληλος εκδοτηρίων / Πληροφορίες / Μεθυσμένος 1
Γιώργος Γιαννακάκος Αιδεσιμότατος Πήτερς / Θείος Τέρρυ / Κος Γουάιζ / Αστυνομικός του σταθμού / Σεκιουριτάς
Βάσια Χρήστου Κα Σίαρς / Κα Γκασκόιν / Κυρία στο δρόμο / Γυναίκα στο τρένο / Καταστηματάρχισσα / Πανκ κορίτσι
Σπύρος Κυριαζόπουλος Αστυνομικός 1 / Κος Τόμπσον / Μεθυσμένος 2 / Άντρας με τις κάλτσες / Αστυνομικός 3

Τετάρτη 21:00 / Πέμπτη 21:00 / Παρασκευή 21:00 / Σάββατο 18:30 & 21:00, Κυριακή 19:00

Θέμης Πάνου, Γιάννης Νιάρρος, Μαρία Καλλιμάνη


Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3 Αθήνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ