Μαριναλέδα: Αυτό το γραφικό χωριό έχει μηδέν ανεργία και εγκληματικότητα -Και μισθούς 1.200 ευρώ [εικόνες] - iefimerida.gr

Μαριναλέδα: Αυτό το γραφικό χωριό έχει μηδέν ανεργία και εγκληματικότητα -Και μισθούς 1.200 ευρώ [εικόνες]

Μαριναλέδα (Φωτογραφία: Instagram)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πώς θα περιγράφατε ένα χωριό, όπου δεν υπάρχει αστυνομία, έγκλημα και η ανεργία είναι ελάχιστη; Παράδεισο; Ουτοπία, μήπως;

Μπορεί να πιστεύετε πως ένα τέτοιο χωριό δεν υπάρχει, αλλά κάνετε λάθος. Εξω από την Σεβίλλη της Ισπανίας, στέκεται μια δημοκρατική, σοσιαλιστική ουτοπία, όπως την περιγράφουν. Η Μαριναλέδα, ένα μικρό χωριό της Ανδαλουσίας, που βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα του δημάρχου Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορντίγιο, ο οποίος έγινε γνωστός ως «Ισπανός Ρομπέν των Δασών».

Ο Γκορντίγιο εξελέγη δήμαρχος για πρώτη φορά το 1979 και έγινε ο νεότερος δήμαρχος της Ισπανίας. Το 1986 και μετά από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων από γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέδα πήρε από έναν γαιοκτήμονα 12.000 στρέμματα γης και δημιούργησε τον δικό της αγροτικό συνεταιρισμό. Μέχρι σήμερα, το χωριόβρίσκεται στον δρόμο της ευημερίας χάρη σε αυτόν.

«Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, δεν αγοράζεται, ανήκει σε όλους», φωνάζει ο δήμαρχος.

Οι συνέταιροι, όσοι δηλαδή εργάζονται στον συνεταιρισμό, περίπου 2.650 άτομα, δουλεύουν 6,5 ώρες την ημέρα, από Δευτέρα έως Σάββατο και λαμβάνουν όλοι τον ίδιο μισθό (1.200 ευρώ), ανεξαρτήτως εργασίας. Τα προϊόντα, που παράγουν όπως ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές, συσκευάζονται σε ένα μικρό εργοστάσιο που βρίσκεται στη μέση του χωριού και πωλούνται στην Ισπανία. Τα έσοδα δεν τα μοιράζονται, αλλά επενδύονται στον συνεταιρισμό.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Video completo en Facebook. # Pequeño trabajo documental sobre Marinaleda, un municipio dentro del partido de Sevilla que se resiste al capitalismo y que poca gente conoce. #Marinaleda #juanmanuelsanchezgordillo

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Martín Delfino Guevara (@tinchodgl) στις 7 Μάι, 2018 στις 9:21 πμ PDT

Το οικονομικό μοντέλο που έχουν δημιουργήσει, έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη και όταν δεν υπάρχει δουλειά, οι μισθοί να καταβάλλονται.

«Εδω δεν έχουμε χωροφύλακες, θα ήταν μια άχρηστη σπατάλη. Δεν έχουμε ούτε παπά, δόξα τω Θεώ», αναφέρει ο δήμαρχος, με την ελευθερία λατρείας να είναι, φυσικά, δικαίωμα.

«Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια, πολλές ιδέες. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά το χρήμα», τονίζει ο Γκορντίγιο.

«Υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να φάνε και στον 21ο αιώνα, αυτό είναι ντροπή. Το φαγητό είναι δικαίωμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτό», υπογραμμίζει.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#marinaleda #spain #europetravel #femaletravelbloggers #naturephotography #spanishnature #hiking #roamingwomen #worldnomads #mountains #rollinghills

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kelly Johnston (@travelshetook) στις 29 Οκτ, 2018 στις 7:41 πμ PDT

Το 2012, ο Γκορντίγιο είχε οργανώσει επιδρομές σε σουπερμάρκετ, αρπάζοντας προϊόντα όπως ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη, ζυμαρικά, γάλα και ελαιόλαδο, τα οποία και δόθηκαν σε τράπεζες τροφίμων.

Στην Μαριναλέδα, ο καθένας μπορεί να χτίσει το δικό του σπίτι... δωρεάν. Υλικά και ειδικευμένοι εργάτες παρέχονται από το δημαρχείο. Ο φόρος που χρειάζεται να πληρώνουν οι κάτοικοι το σπιτιού είναι 15 ευρώ τον μήνα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Βέβαια, υπάρχει ένας όρος: Το σπίτι δεν μπορεί να πωληθεί για ίδιον όφελος.

Η ιδέα γεννήθηκε τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όπου η περιοχή είχε πάνω από 60% ανεργία και ήταν αγροτική κοινότητα χωρίς γη, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς φαγητό για μέρες. Πλέον, η κατάσταση έχει αλλάξει με τους κατοίκους να ζουν στη δική τους ουτοπία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#marinaleda #spain #utopia #europetravel #femaletravelbloggers #streetsofspain

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kelly Johnston (@travelshetook) στις 30 Οκτ, 2018 στις 7:44 πμ PDT

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

take care of nature, improve ur future

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη elm☭ (@e.lame.a) στις 22 Απρ, 2018 στις 1:06 μμ PDT

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amir Mili (@amir_mili123) στις 1 Νοέ, 2017 στις 2:46 μμ PDT

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ