Eurogroup με τον πονοκέφαλο της Ιταλίας στο τραπέζι -Θα τα σπάσουν με την ΕΕ; - iefimerida.gr

Eurogroup με τον πονοκέφαλο της Ιταλίας στο τραπέζι -Θα τα σπάσουν με την ΕΕ;

«Δεν υπάρχει Σχέδιο Β»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κόντρα Ρώμης – Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό θα κυριαρχήσει στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup που ξεκινά στις 4 το απόγευμα, ενώ αιωρείται η απειλή επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρώμη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τους λόγους για τους οποίους απέρριψε προ δύο εβδομάδων τον ιταλικό προϋπολογισμό, δίνοντας στην κυβέρνηση λαϊκιστών διορία ως τις 13 Νοεμβρίου για να τον αναθεωρήσει.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή τονίζει ότι η ταλική κυβέρνηση προβλέπει για το 2019 δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, έναντι δεσμεύσεως για έλλειμμα 0,8%, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά στην προσαρμογή του λόγου χρέους/ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι στις 30 Οκτωβρίου, ο γενικός διευθυντής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, με επιστολή του προς την ιταλική κυβέρνηση, της ζήτησε να εξηγήσει, ως τις 13 Νοεμβρίου, τους λόγους παρέκκλισης από τους συμφωνημένους στόχους του ιταλικού χρέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί κατά της Ιταλίας η διαδικασία επί παραβάσει περί υπερβολικού χρέους.

Στην επιστολή του ο αξιωματούχος της Επιτροπής, τονίζει ότι δεδομένου του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας, το ιταλικό χρέος αποτελεί «πηγή ανησυχίας για το σύνολο της ευρωζώνης». Μέσα σε αυτό το κλίμα και υπό τις επικρίσεις όλων σχεδόν των χωρών της ευρωζώνης, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιμένει ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρώμη δεν προτίθεται να κάνει πίσω.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, είπε μάλιστα σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι τα σχέδια της Ρώμης θα γίνουν «συνταγή» για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη κι ότι η Γηραιά Ήπειρος είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την επιμονή στη λιτότητα και να υιοθετήσει την πολιτική Τραμπ. «Δεν βασιζόμαστε στο ότι η Ιταλία είναι “πολύ μεγάλη για να πέσει”. Πιστεύουμε στο γεγονός ότι μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το δημόσιο χρέος με έναν επεκτατικό προϋπολογισμό. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες της λιτότητας και των επενδύσεων και μπορούμε να ενδυναμώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη να κάνουν καλό, όσον αφορά στα κοινωνικά δικαιώματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

H κόντρα ως εκ τούτου με τις Βρυξέλλες αναμένεται να κλιμακωθεί καθώς οι υπουργοί Οικονομικών πιθανότατα θα στηρίξουν την Κομισιόν. Από τη στιγμή που θα απαντήσει η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελευταία θα έχει περιθώριο τριών εβδομάδων για την τελική της εκτίμηση και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε επιβολή οικονομικών κυρώσεων έως και 0,2% επί της ετήσιας οικονομικής παραγωγής.

Σημειωτέον, πάντως, ότι οι οικονομικές κυρώσεις που προτείνει η Κομσιόν πρέπει να εγκρίνονται από τα κράτη μέλη, που μπορούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία και στο παρελθόν έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν τέτοιες ενέργειες για να μην στιγματιστεί ο εταίρος και να αποφευχθούν επιπλοκές στις αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιταλία Eurogroup Κομισιόν προϋπολογισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ