Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πολλοί γελάνε, αλλά θα έρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα από το τσουνάμι - iefimerida.gr

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πολλοί γελάνε, αλλά θα έρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα από το τσουνάμι

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κουλτούρα της πρόληψης, αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τσουνάμι στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο, εξαιτίας μεγάλου σεισμού. «Πολλοί γελάνε, αλλά θα έρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα από το τσουνάμι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του «Συστήματος Τσουνάμι» της Unesco.

Μιλώντας στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας, στην Κοζάνη, ανέφερε την περίπτωση του σεισμού της Κω που δημιουργήθηκε τσουνάμι που έφτασε σε ύψος 1,5 μέτρου στις περιοχές του λιμανιού και εάν αντί για νύκτα συνέβαινε ημέρα θα θρηνούσαμε θύματα. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ της Unesco, το τσουνάμι είναι επικίνδυνο από το μισό μέτρο.

Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κάνοντας λόγο για ακαριαίο φαινόμενο, με ριπές ανέμου που έφταναν τα 120 χλμ /ώρα. Σχετικά με τη συζήτηση για την εκκένωση της περιοχής και τυχόν παραλείψεων, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ότι «για την εκκένωση χρειάζεται ένα σχέδιο που θα πρέπει να πεις στους ανθρώπους προς τα πού θα κατευθυνθούν».

Ο καθηγητής καυτηρίασε το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν αντισεισμικό κανονισμό που εφαρμόζεται με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ δεν έχει αντιπυρικό κανονισμό. «Είναι μία σοβαρή παράλειψη την οποία πρέπει να αποκαταστήσουμε», τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ