Τα tricorders του Σταρ Τρεκ γίνονται πραγματικότητα [βίντεο] - iefimerida.gr

Τα tricorders του Σταρ Τρεκ γίνονται πραγματικότητα [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας Καναδός επιστήμονας, ο Πίτερ Γιάνσεν, προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να αναπτύξει πραγματικά tricorders. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για φανταστικά γκάτζετς χειρός τα οποία «εφηύραν» οι σεναριογράφοι της τηλεοπτικής σειράς Σταρ Τρεκ, με τα οποία ο Σποκ και ο Δόκτωρ Μπόουνς μπορούσαν να μετρήσουν τα πάντα.

Ακολουθώντας -στο μέτρο του εφικτού- τη λογική του Σταρ Τρεκ, τα πειραματικά tricorder του Γιάνσεν έχουν οθόνη και touchpad και ενσωματώνουν δέκα αισθητήρες που έχουν να κάνουν με τις μετεωρολογικές συνθήκες, τον ηλεκτρομαγνητισμό και τον χώρο. Για παράδειγμα, όπως λέει ο δημιουργός τους, τα tricorder του -εκτός από τις κλασικές μετρήσεις πίεσης, θερμοκρασίας, κλπ- μπορούν να μετρήσουν τον ηλεκτρομαγνητισμό σε ένα δωμάτιο ή να ανιχνεύσουν σημεία όπου υπάρχουν απώλειες ρεύματος.

Οι συσκευές τρέχουν ένα εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα, το Debian Linux, αλλά μέχρι τώρα είναι σε επίπεδο πρωτότυπου, δηλαδή δεν μπορείτε να τα αγοράσετε. Ο Γιάνσεν αναπτύσσει τώρα την τέταρτη γενιά συσκευών, το Mark 4 όπως το αποκαλεί, με στόχο τη μείωση του κόστους και θεωρεί ότι ίσως είναι το πρώτο tricorder που θα πάει σε μαζική παραγωγή.

Στο παρελθόν, αρκετές εταιρείες είχαν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν εμπορικά το γκάτζετ του Σταρ Τρεκ, βγάζοντας στην αγορά συσκευές που υποτίθεται ότι πρόσφεραν διάφορες μετρήσεις, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα τρέχουν σε κάποια πανεπιστημιακά ινστιτούτα ανά τον κόσμο, ενώ και η NASA έχει αναπτύξει έναν μετρητή αερίων που πολλοί αποκάλεσαν tricorder.

Η διαφορά εδώ είναι ο Γιάνσεν φτιάχνει ένα εργαλείο που δεν περιορίζεται σε μια-δυο μετρήσεις αλλά είναι πολυχρηστικό, καθώς ενσωματώνει δέκα αισθητήρες. Επιπλέον, κατασκευάζει σχεδόν τα πάντα ο ίδιος με ανοικτού κώδικα υλικά και λογισμικό. Παράλληλα, αξιοποιεί και την τεχνολογία 3D printing, δηλαδή δημιουργεί αρκετά μέρη του tricorder, ειδικά το περίβλημα, χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή (που ο ίδιος έχει κατασκευάσει) ο οποίος προγραμματίζεται ώστε να εναποθέτει υλικό στρώση-προς-στρώση δημιουργώντας σε πραγματικό χρόνο ότι θέλει ο χρήστης...

Όπως είχε αναφέρει το iefimerida.gr, πριν από λίγους μήνες, ο ελληνικής καταγωγής κροίσος Πίτερ Διαμαντής του Ιδρύματος X Prize Foundation, είχε θεσπίσει ένα βραβείο 10 εκ. δολαρίων για όποιον κατασκευάσει ένα ιατρικό tricorder, αντίστοιχο εκείνου που χρησιμοποιούσε ο Δόκτωρ Μπόουνς στο αρχικό Σταρ Τρεκ.

Αν αναρωτιέστε, οι σεναριογράφοι του Star Trek επινόησαν το όνομα tricorder από τις τρεις βασικές λειτουργίες καταγραφής που υποτίθεται ότι έκανε μια τέτοια συσκευή: μετεωρολογικές, βιολογικές και γεωλογικές.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ