«Οχι» Κουβέλη σε πρόταση Τσίπρα - «Γραμμή» Αλαβάνου για ΑΝΤΑΡΣΥΑ - iefimerida.gr

«Οχι» Κουβέλη σε πρόταση Τσίπρα - «Γραμμή» Αλαβάνου για ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αλέκα Παπαρήγα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΚΚΕ δεν θέλει συνεργασίες, οι παλιοί «λοχαγοί» του ΠΑΣΟΚ... στρατεύονται στο πλευρό της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης απορρίπτει την πρόταση Τσίπρα για τις μονοεδρικές κι ο Αλέκος Αλαβάνος «δείχνει» προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ενίσχυση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντονη είναι η κινητικότητα στο φάσμα της ευρύτερης Αριστεράς, κατά τις τελευταίες ημέρες. Μια άρνηση -αναμενόμενη πάντως- αλλά και συγκλίσεις συνθέτουν το τοπίο, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Με σχόλιο «κύκλων» της, η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει ότι θεωρεί την πρόταση «επικοινωνιακού χαρακτήρα», τονίζοντας πως εάν συνέτρεχαν πολιτικές προϋποθέσεις για συνεργασία αυτή θα είχε υλοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο και όχι σε μεμονωμένες περιφέρειες. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας είχε προτείνει τη σχετική εκλογική σύμπραξη του κόμματός του με το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους, με σκοπό να μειωθεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Είχε διευκρινίσει μάλιστα, ότι το κόμμα του δεν αξίωνε παρά μόνο έναν υποψήφιο στις οκτώ μονοεδρικές.

Με το «όχι» στην πρόταση Τσίπρα, το κόμμα του κ. Κουβέλη θεωρεί ότι προστατεύεται από διάφορους, παρεμφερείς «κινδύνους»: Από το ενδεχόμενο να φανεί ως δύναμη που θυσιάζει την πολιτική της αυτοτέλεια για χάρη κάποιου εκλογικού καιροσκοπισμού, αλλά και από τον κίνδυνο να «σοκάρει» την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία διατηρεί διαύλους επικοινωνίας. Τη ΔΗΜΑΡ στηρίζουν άλλωστε στις επικείμενες εκλογές και πολλοί από τους λεγόμενους «λοχαγούς» του ΠΑΣΟΚ (Στέφανος Μανίκας,Γιάννης Νικολάου, Βαγγέλης Μαλέσιος, κλπ), καθώς και άλλα στελέχη που ανήκαν μέχρι πρότινος στο «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά κάποιους «πόντους» στο παιχνίδι των εντυπώσεων, έστω κι αν ήταν εκ των προτέρων δεδομένη η απόρριψη της πρότασής του εκ μέρους του ΚΚΕ και πολύ πιθανό το «όχι» κι εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα του κ. Τσίπρα ελπίζει ότι η πρότασή του θα ενισχύσει την εικόνα της κατ' εξοχήν ενωτικής αριστερής δύναμης, η οποία άλλωστε κάνει λόγο και για «κυβερνώσα Αριστερά», μολονότι είναι πολλές και σοβαρές οι διαφωνίες των αριστερών κομμάτων επί σοβαρών θεμάτων (πχ παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη).

Γραμμή προς ... δυο πλευρές

Μια άλλη σύγκλιση παρατηρείται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής του Αλέκου Αλαβάνου δεν κατέρχεται στις εκλογές με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησε το «Μέτωπο» το Σάββατο 7 Απριλίου, αλλά και όπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Αλαβάνος σε συνέντευξή του στο «Βήμα», η συγκεκριμένη συνιστώσα της – εξωκοινοβουλευτικής πλέον Αριστεράς- επιδιώκει την ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και οι οποίοι δεν "φλερτάρουν" με ιδέες «κεντροαριστερών συγκλίσεων».

Στο «Βήμα» ο κ. Αλαβάνος είπε μεταξύ άλλων: «Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής έχει ενσωματώσει στις θέσεις του ως κεντρικό ζήτημα την αποχώρηση από την ευρωζώνη, κάτι που δεν αποτελεί θεωρητική κατασκευή αλλά προϋπόθεση, που απαντά , εντός ενός εναλλακτικού προγραμματικού πλαισίου, στο αίτημα να σταματήσει η κοινωνική υποβάθμιση της τεράστιας πλειονότητας του λαού, να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και να ανοίξει ο δρόμος μιας ζωής με αξιοπρέπεια. Καλούμε οι φίλοι του Μετώπου να στηρίξουν με την ψήφο τους ψηφοδέλτια της Αριστεράς, που είναι πιο κοντά στους στόχους και την ενωτική αντίληψή μας».

Στις «πυρετώδεις» διεργασίες που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο 7-8 Απριλίου στον «μικρόκοσμο» της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, η οποία φιλοδοξεί να βγει ... λιγότερο μικρή από τις κάλπες, προς στιγμή φάνηκε πιθανό το ενδεχόμενο της κοινής καθόδου του Μετώπου του κ. Αλαβάνου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό όμως δεν έγινε, κυρίως επειδή δεν το θεώρησαν «του παρόντος» τα περισσότερα στελέχη του Νέου Αριστερού Ρεύματος, που είναι η ισχυρότερη συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Από το ΚΚΕ ούτως ή άλλως δεν αναμένονται εκπλήξεις στο θέμα των συνεργασιών. Άλλωστε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στον Γέρακα, επιβεβαίωσε τη θέση πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Η κυρία Παπαρήγα δεν επιτέθηκε μόνο στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «νοθεύει τη λαϊκή συνείδηση κρατώντας αριστερό λάβαρο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ