Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής -3 χλμ. μέτωπο φωτιάς [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής -3 χλμ. μέτωπο φωτιάς [εικόνες & βίντεο]

Φωτιά στη Σιθωνία /Φωτογραφία: Halkidikinews.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανεξέλεγκτη μαίνεται δασική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα κοντά στο Πλατανίτσι, κατακαίγοντας πευκόφυτη περιοχή, ενώ το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν κατά διαστήματα τα 7 μποφόρ.

Ο ουρανός στην περιοχή της Σιθωνίας έχει γεμίσει καπνούς που είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση.

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός της Σιθωνίας από τη διασταύρωση της Βουρβουρούς μέχρι τη διασταύρωση της Συκιάς.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς απλώνεται σε ακτίνα τρίων χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, οι εστίες είναι αρκετές και διάσπαρτες. Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη είναι αυτή σε πευκοδάσος της Σιθωνίας, πάνω από τη Σάρτη, η οποία, σύμφωνα με τον πυροσβέστη, εξαπλώνεται.

Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Ενισχύονται από το πρωί οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, προκειμένου να περιορίσουν το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς.

Αυτή την ώρα επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, δύο ελικόπτερα, 80 πυροσβέστες με τουλάχιστον 40 οχήματα, καθώς και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα.

Η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής, όπως και ο Δήμος Σιθωνίας, έχουν επιστρατεύσει από την πρώτη στιγμή μηχανήματα, τα οποία επιχειρούν διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπως ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Μάγδα Συρδάρη. «Έρχονται συνέχεια μηχανήματα. Εδώ στη Χαλκιδική οι αποστάσεις είναι μεγάλες, έχουν ήδη έχουν εξαπλωθεί για τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών», εξήγησε.

Νωρίτερα, έγινε σύσκεψη του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Κοινότητα της Σάρτης για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Συμμετείχαν ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Σιθωνίας.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής -3 χλμ. μέτωπο φωτιάς [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα. Η φωτιά καίει δασική έκταση πάνω από τη Σάρτη, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό» ανέφερε στο halkidikinews o αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Πληροφορίες που υπήρχαν νωρίτερα για εκκώνση της κοινότητας Κάμπος, δεν επιβεβαιώνεται.

Σε ορισμένες περιοχές έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Μανώλης Τσολάκης, «έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία και ο δήμος της περιοχής, προκειμένου να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα».

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής -3 χλμ. μέτωπο φωτιάς [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2


Τζιτζικώστας: «Πανέτοιμος για την εκκένωση του οικισμού της Σάρτης είναι ο κρατικός μηχανισμός»

«Πανέτοιμος για την εκκένωση του οικισμού της Σάρτης είναι ο κρατικός μηχανισμός» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό από το μεσημέρι και δηλώνει ότι θα παραμείνει εκεί μέχρι να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.
Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, επιχειρούν τέσσερα αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, δεκάδες οχήματα, υδροφόρες του δήμου, δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές.

Περιφερεια: Η κατάσταση είναι κρίσιμη

Μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης τόνισε: «η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά αποφύγαμε προς το παρόν την εκκένωση. Υπάρχει έντονος άνεμος που αναμένουμε όμως, να κοπάσει νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που ο αέρας γυρίσει, ώστε να εκκενωθεί ο οικισμός με σκάφη και πλοία».
Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες, επισήμανε ότι δεν βοηθούν καθόλου το έργο της πυρόσβεσης, ενώ και η ίδια η περιοχή παρουσιάζει δυσκολίες. Προληπτικά εκκενώθηκαν ορισμένες κατοικίες που βρίσκονται σε πιο ορεινές περιοχές, ενώ ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Προς το παρόν, η Σάρτη είναι πνιγμένη στον καπνό, οι κάτοικοι βρίσκονται στον δρόμο και παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς. Μετά από μερικές ώρες διακοπής της ηλεκτροδότησης, αυτή αποκαταστάθηκε το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από την πτώση ενός δέντρου πάνω σε στύλο της ΔΕΗ.

Άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης, Μιχάλη Σπανό, τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης.

«Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση», τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Σπανός, διευκρινίζοντας ότι προληπτικά απομακρύνθηκαν ήδη από τα σπίτια τους 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος Σάρτης.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής -3 χλμ. μέτωπο φωτιάς [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Σε ετοιμότητα ο δήμος Σιθωνίας

Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, τόνισε ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη, Υπάρχει μία ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας» ανέφερε.

Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας εκτίμησε ότι χωρίς ρεύμα σύντομα ενδέχεται να διακοπεί και το νερό ενώ ζήτησε να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονται πάνω από το επαρχιακό κύκλωμα της Σάρτης.

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού - Συκιάς

Στο μεταξύ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού- Συκιάς έχει αποκλειστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο της κατάσβεσης.

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή που εξέδωσε, ενημερώνει τους οδηγούς αλλά και τους πολίτες που κινούνται στη Σιθωνία να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Ο ουρανός στην περιοχή της Σιθωνίας έχει γεμίσει καπνούς που είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση
Οι εστίες είναι αρκετές και διάσπαρτες
Τέσσερα αεροσκάφη συνδράμουν στην κατάσβεση, ενώ επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα
Οι καπνοί έχουν καλύψει τα πάντα
Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο Πλατανίτσι, κατακαίγοντας πευκόφυτη περιοχή
Ανεξέλεγκτη η φωτιά
Εκκενώθηκε προληπτικά οικισμός
Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής -3 χλμ. μέτωπο φωτιάς [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 11
Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής -3 χλμ. μέτωπο φωτιάς [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 12
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φωτιά δάσος Σιθωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ