Οι (απίθανοι) ρήτορες του Hyde Park του Λονδίνου -Σπάνιες φωτογραφίες 1965-68 - iefimerida.gr

Οι (απίθανοι) ρήτορες του Hyde Park του Λονδίνου -Σπάνιες φωτογραφίες 1965-68

Οι (απίθανοι) ρήτορες του Hyde Park του Λονδίνου

Στο Hyde Park, το μεγαλύτερο πάρκο του Λονδίνου, υπάρχει η περίφημη Γωνιά των Ρητόρων (Speaker’s Corner), όπου, όποιος θέλει, μπορεί να βγάλει λόγο, για οποιοδήποτε θέμα.

Η διακίνηση ιδεών, η έκφραση διαφορετικής άποψης, γενικά η ελευθερία του λόγου, σε αυτόν τον χώρο, είναι ιερό δικαίωμα, και η αστυνομία - εκτός αν συμβούν συμπλοκές - δεν επεμβαίνει.

Ανάλογες Γωνιές Ρητόρων, υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά η Γωνιά στο Hyde Park, είναι η διασημότερη όλων. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, προέρχονται από το ΑΡΧΕΙΟ Τσαπνίδη και δείχνουν στιγμιότυπα από την δράση ρητόρων, πριν 50 χρόνια. Σήμερα, δεν έχει αλλάξει η κατάσταση. Το Λονδίνο, με το Hyde Park, βρίσκεται στην κορυφή του ελεύθερου λόγου.

Στο Speaker’s Corner, μπορείς να ακούσεις απίστευτες θεωρίες, από αναλύσεις για την παγκόσμια πολιτική κατάσταση, μέχρι για το πώς επικοινωνείς με το υπερπέραν!

Ρήτορας με θρησκευτικό λόγο «Εσύ είσαι το Φως, εσύ είσαι το Άλας της Γης ...» κλπ

Αυτοσχέδιοι θρησκευτικοί και πολιτικοί αρχηγοί, ακόμη και εφευρέτες δίνουν την παρουσία τους, διαφωτίζοντας τους περίεργους που σπεύδουν να τους ακούσουν.

Ακόμη και φορτηγό μπορεί να μεταφερθεί για να σταθεί ο ρήτορας στην καρότσα του, με πανό και μεγάφωνα, για να εκφωνήσει λόγο.

Οι ρήτορες, φέρνουν μαζί τους, συνήθως μια σκάλα, διασκευασμένη κατάλληλα, ώστε να χρησιμεύει ως βάθρο.

Ακόμη και ένα κασόνι, ένα σκαμνί ή ένα τούβλο, μπορεί να είναι αυτό, όπου θα σταθούν για να ομιλήσουν. Άλλοι, πιο οργανωμένοι, μπορεί να οδηγήσουν εκεί, μέχρι και φορτηγό (!), και να σταθούν στην καρότσα του, με πανό και μεγάφωνα, για μια πιο εντυπωσιακή ομιλία.

Ακόμα και με βροχή, πολλοί θα πάνε να ακούσουν τους ρήτορες στο Hyde Park

Κάποιοι από τους ρήτορες, είναι πρόσωπα γραφικά, όμως πολλοί είναι αυτοί, που κάνουν σοβαρότατες ομιλίες. Σε αυτόν τον χώρο, δεν συγκεντρώνονται μόνον οι παράξενοι που ξαφνικά την είδαν σωτήρες. Πολλές φορές, βλέπεις ικανότατους ομιλητές, με ποιότητα σκέψης. Σοβαρά στελέχη πολιτικών κομμάτων, έχουν στήσει εδώ το βάθρο τους, βγάζοντας λόγο.

Μια διπλή σκάλα πτυσσόμενη, χρησιμοποιεί ο ρήτορας, για να εκφωνήσει λόγο

Στην περίοδο της δικτατορίας, συχνά εξόριστοι (ή και αυτοεξόριστοι) έλληνες, μιλούσαν σε αυτό το μέρος του Hyde Park, για την δραματική κατάσταση στην Ελλάδα. Έτσι, το Speaker’s Corner, δεν είναι ένα μέρος, μόνο για πλάκα. Είναι ένας απελευθερωμένος από λογοκρισία χώρος, όπου μπορείς να ακούσεις τα πάντα.

Στο Speaker’s Corner, οι ρήτορες, μπορούν να σου αναλύσουν τα πάντα

Εδώ, στις διάφορες ομιλίες που παλαιότερα έγιναν, παρευρέθηκαν ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Μαρξ, ο Λένιν, ο Όργουελ και πολλοί άλλοι.

Ο Σίμος Τσαπνίδης, στην Γωνιά των Ρητόρων, ντυμένος αρχαιοπρεπώς, εκφωνεί λόγο υπέρ της Δημοκρατίας και κατά της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα

Δεινός ρήτορας, σε αυτή την Γωνιά, αναδείχτηκε και ένας δικός μας, ο Σίμος Τσαπνίδης, ο οποίος, τον Αύγουστο του 1967, ντυμένος με αρχαιοελληνική χλαμύδα, μίλησε για την Δημοκρατία και την Ελλάδα, που έβαζαν στον γύψο, οι συνταγματάρχες.

Ρήτορας με το τσιγάρο στο αυτί, κοιτάζει το ακροατήριό του, λίγο πριν εκφωνήσει τον λόγο

Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου στο Hyde Park καθιερώθηκε νομοθετικά, το 1872, και αυτό δείχνει αναμφίβολα, πως η Αγγλία είναι μια ελεύθερη χώρα.

Πολλές είναι οι γυναίκες που ρητορεύουν, Η κυρία, έχοντας προσκομίσει μεγάλο σταυρό, εκφωνεί προφανώς θρησκευτικό λόγο
The End is at Hand (Το Τέλος πλησιάζει).Ρήτορας επί εδάφους, προειδοποιεί για το τέλος του κόσμου
Ρήτορας επί απλού κασονιού. Δεν γνωρίζουμε το θέμα που διαπραγματεύεται
Λόγος υπέρ του σοσιαλιστικού ιδεώδους
Εκπρόσωπος οργάνωσης με το όνομα D.Y.M ομιλεί κατά της Βίας από όπου και αν προέρχεται

Credits

Όλες οι φωτογραφίες Σίμος Τσαπνίδης, 1965-1968 © Μανώλης Νταλούκας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Hyde park ρήτορες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ