Μπαράζ εκρηκτικών δεμάτων στις ΗΠΑ- «Τρομοκρατική ενέργεια», λέει ο δήμαρχος Ν. Υόρκης [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Μπαράζ εκρηκτικών δεμάτων στις ΗΠΑ- «Τρομοκρατική ενέργεια», λέει ο δήμαρχος Ν. Υόρκης [εικόνες & βίντεο]

Αστυνομικοί έξω από το Time Warner Center/ Φωτογραφία: AP- Kevin Hagen
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συναγερμός σήμανε στις ΗΠΑ έπειτα από μπαράζ «τρομοδεμάτων» που εστάλησαν σε πολιτικούς και ΜΜΕ, ανάμεσά τους ο Μπαράκ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον και τα γραφεία του CNN.

Εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν στην αλληλογραφία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και της πρώην υπουργού Εξωτερικών, αλλά και στα γραφεία του CNN στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η εκκένωσή τους. To Time Warner Center είναι ένα ιδιαίτερα πολυσύχναστο σημείο. Συναγερμός όμως σήμανε στη συνέχεια και στα γραφεία γερουσιαστών, μιας εφημερίδας και του πρώην γενικού εισαγγελέα, όπου εντοπίστηκαν ύποπτα πακέτα. Πληροφορίες του CNN έκαναν λόγο και για ύποπτο πακέτο που εστάλη στον Λευκό Οίκο, όμως πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Οι αρχές θεωρούν ότι συνδέονται οι υποθέσεις με τους τέσσερις εκρηκτικούς μηχανισμούς- σε Ομπάμα, Κλίντον, Σόρος και CNN. Οι μηχανισμοί ήταν παρόμοιοι, με σωλήνες, σύμφωνα με το CBS και ήταν αυτοσχέδιοι, αλλά λειτουργικοί, με χαμηλής ισχύος εκρηκτικά.

Αστυνομικοί έξω από τα γραφεία του CNN στη Νέα Υόρκη

«Αποστολέας» μία γερουσιαστής

Μάλιστα, όλα τα πακέτα είχαν ως αποστολέα την Ντέμπι Γουάσερμαν Σουλτζ. Το γραφείο της γερουσιαστού, πρώην επικεφαλής της εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, επίσης εκκενώθηκε, επειδή εντοπίστηκε «τρομοπακέτο». Ηταν αυτό που είχε σταλεί στον πρώην γενικό εισαγγελέα Ερικ Χόλντερ, το οποίο όμως είχε λάθος διεύθυνση και για αυτό κατέληξε πίσω στο γραφείο της Σουλτζ, όπου εντοπίστηκε την Τετάρτη.

Ενα ακόμη ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε στον χώρο ελέγχου της αλληλογραφίας του Κογκρέσου, στο Μέριλαντ. Σύμφωνα με το NBC, είχε σταλή προς την Ρεπουμπλικανή Μαξίν Γουότερς.

Ακόμη, συναγερμός σήμανε στα γραφεία της γερουσιαστού Καμάλα Χάρις και της εφημερίδας San Diego Union-Tribune, που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο, αλλά αποδείχθηκε ότι το πακέτο που θεωρήθηκε ύποπτο περιείχε παπούτσια και παιδικά βιβλία.

Τα γραφεία του CNN εκκενώθηκαν

Κουόμο: Εστειλαν και σε εμένα, περιμένω να εμφανιστούν κι άλλοι

Ενας ακόμη ύποπτος μηχανισμός εστάλη και στο γραφείο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, στο γραφείο του στο Μανχάταν.

«Δεν θα εκπλαγούμε αν εμφανιστούν κι άλλοι μηχανισμοί», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Ενας μηχανισμός εστάλη και στο γραφείο μου στο Μανχάταν, ενημερώθηκαν μόλις. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς τους τρομοκράτες κακοποιούς να αλλάξουν τη ζωή μας», πρόσθεσε.

Λίγη ώρα αργότερα όμως εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι το πακέτο που εστάλη στον Κουόμο δεν περιείχε βόμβα και δεν είχε καμία σχέση με τους άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Δήμαρχος Ν. Υόρκη: Τρομοκρατική ενέργεια

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας, έπειτα από τον συναγερμό στο TIme Warner Center.

Ο ντε Μπλάζιο έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και κατήγγειλε ότι κάποιοι προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τη Ν. Υόρκη. «Δεν υπάρχουν άλλες απειλές για την πόλη», συμπλήρωσε.

Ο συναγερμός στο CNN

Σε ό,τι αφορά το CNN, το πακέτο έφτασε στις 9:30 το πρωί στον χώρο υποδοχής της αλληλογραφίας του αμερικανικού δικτύου. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι στον φάκελο βρέθηκε λευκή σκόνη και ενεργός εκρηκτικός μηχανισμός.

Μία από τις ύποπτες συσκευές που εντοπίστηκαν/ Φωτογραφία: NBC

Παραλήπτης του πακέτου ήταν ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, μέσω του CNN. Ομως, ο Μπρέναν- που είχε συγκρουστεί δημόσια με τον Ντόναλντ Τραμπ- είναι σχολιαστής στο MSNBC και το NBC News και όχι το CNN.

Το «τρομοδέμα» που εστάλη στο CNN με παραλήπτη τον Τζον Μπρέναν/ Φωτογραφία: NBC

JUST IN: Evacuation underway at Time Warner Center, where CNN offices are based. NYPD bomb squad is investigating a suspicious package. https://t.co/1ewgxc9m5G pic.twitter.com/gXywgGXkW3

Αργότερα, η αστυνομία της Νέας Υόρκης κάλεσε τον κόσμο να απομακρυνθεί από την περιοχή και να μείνει σε κλειστούς χώρους, κατά την απομάκρυνση του εκρηκτικού μηχανισμού από το κτίριο.

Scene outside CNN NY HQ right now. #NYPD Bomb squad here. @CNNnewsroom pic.twitter.com/avUVaSKDRu

Scene outside @CNN now pic.twitter.com/HIaA9Jn61K

Η στιγμή που οι παρουσιαστές του CNN σταματούν τη σύνδεση για να εκκενώσουν το κτίριο

Οι μηχανισμοί που εστάλησαν σε Κλίντον και Ομπάμα, σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, ήταν παρόμοιοι με εκείνον που εντοπίστηκε το πρωί στο σπίτι του Τζορτζ Σόρος. Σημειώνεται ότι ο δισεκατομμυριούχος είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του κόμματος των Δημοκρατικών.

Η Μυστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι εντόπισε δύο ύποπτα πακέτα που είχαν σταλεί σε δύο άτομα που είναι υπό την προστασία της, την Κλίντον και τον Ομπάμα. Ενα άτομο που ελέγχει την αλληλογραφία για το γραφείο της Κλίντον εντόπισε τον εκρηκτικό μηχανισμό την Τετάρτη. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το πακέτο προοριζόταν για το σπίτι της. Ο εκπρόσωπός της, Νικ Μέριλ, έγραψε στο Τwitter ότι κανένα ύποπτο πακέτο δεν πήγε στο σπίτι της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Ενας παρόμοιος εστάλη στο γραφείο του Ομπάμα και εντοπίστηκε από τη Μυστική Υπηρεσία στην Ουάσινγκτον.

«Τα πακέτα αμέσως αναγνωρίστηκαν κατά τη διαδικασία ρουτίνας ελέγχου ως πιθανοί εκρηκτικοί μηχανισμοί και χειρίστηκαν καταλλήλως ως τέτοιοι», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση, που υπογράμμιζε ότι τα δύο άτομα που είναι υπό την προστασία της δεν έλαβαν, ούτε κινδύνευσαν να λάβουν τα πακέτα.

Κλίντον: Είναι μία ανησυχητική εποχή

«Είμαστε καλά, χάρη στους ανθρώπους της Μυστικής Υπηρεσίας που εντόπισαν το πακέτο του οποίου ήμασταν παραλήπτες, πολύ πριν φτάσει στο σπίτι μας», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον από τη Φλόριντα. «Είμαστε πάντα ευγνώμονες στη Μυστική Υπηρεσία και σήμερα περισσότερο από ποτέ. Είναι όμως μια ανησυχητική εποχή», πρόσθεσε.

Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ: Ανανδρες επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ καταδίκασαν την αποστολή τρομοδεμάτων, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε έκκληση υπέρ της ενότητας.

«Η ασφάλεια των Αμερικανός είναι η ύψιστη και απόλυτη προτεραιότητά μου», δήλωσε ο Τραμπ σε προγραμματισμένη εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε για την αποστολή εκρηκτικών μηχανισμών από το FBI, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας και τη Μυστική Υπηρεσία.

«Οι μηχανισμοί εξετάζονται από κορυφαίους πυροτεχνουργούς. Είναι σε εξέλιξη ομοσπονδιακή έρευνα. Ολο το βάρος της κυβέρνησης είναι σε αυτήν, προκειμένου οι υπεύθυνοι για αυτές τις ποταπές ενέργειες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Σε αυτές τις εποχές πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι απειλές και ενέργειες πολιτικής βίας δεν έχουν καμία θέση στις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Τραμπ.

«Είμαστε εξαιρετικά θυμωμένοι, ταραγμένοι, δυσαρεστημένοι για τα όσα είδαμε αυτό το πρωί και θα διαλευκάνουμε την υπόθεση», δήλωσε ακόμη.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Μελάνια Τραμπ. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις άνανδρες επιθέσεις. Καταδικάζω απερίφραστα όσους επιλέγουν τη βία. Είμαι ευγνώμων στη Μυστική Υπηρεσία και τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές για τα όσα κάνουν καθημερινά για να μας κρατούν ασφαλείς. Καλώ τον κόσμο σε όλη τη χώρα να επιλέγουν την καλοσύνη και όχι το μίσος», τόνισε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Το «ευχαριστώ» του Κλίντον στη Μυστική Υπηρεσία

Με μία ανάρτηση στο Τwitter ο Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη Μυστική Υπηρεσία.

«Ευχαριστώ την Μυστική Υπηρεσία και όλες τις αρχές επιβολής του νόμου που ανταποκρίθηκαν στα συμβάντα αυτής της εβδομάδας. Δουλεύουν ακούραστα για να κρατήσουν ασφαλή τη χώρα μας και τις κοινότητές μας. Είμαι για πάντα ευγνώμων για τις προσπάθειές τους», έγραψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ