Μήπως ο Banksy ετοιμάζει νέο χτύπημα; -Ο οίκος Artcurial ανησυχεί και παίρνει μέτρα - iefimerida.gr

Μήπως ο Banksy ετοιμάζει νέο χτύπημα; -Ο οίκος Artcurial ανησυχεί και παίρνει μέτρα

Το Κορίτσι με το Μπαλόνι του Μπάνσκι που αυτοκαταστράφηκε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Banksy κατέστρεψε το έργο του το «Κορίτσι με το Μπαλόνι» κατά τη διάρκεια δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, σκορπώντας ανησυχία σε άλλους οίκους δημοπρασιών.

Ο οίκος Artcurial που βγάζει στο σφυρί τέσσερα έργα του καλλιτέχνη, έχει λάβει όλες τις προφυλάξεις, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να αποκλείσει μια νέα πρόκληση.

«Περιμένουμε ήρεμα τη δημοπρασία, αλλά αν συμβεί κάτι, αυτό δεν θα είναι μια επανάληψη», εκτιμά ο Αρνό Ολιβέ, ειδικός της δημοπρασίας, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ανάμεσα στους πολλούς λαχνούς υπάρχουν τρεις μεταξοτυπίες και ένα αντικείμενο (ένας ποντικός από ρητίνη που κρατά ένα πινέλο).

Στις αρχές Οκτωβρίου, η μερική αυτοκαταστροφή ενός έργου μπροστά στα μάτια ενός κοινού που είχε μείνει άναυδο, αμέσως μετά την πώλησή του αντί 1,042 εκατομμυρίων στερλινών (1,185 εκατομμύριο ευρώ) από τον Sotheby’s στο Λονδίνο, είχε θολώσει τα νερά στην αγορά της τέχνης.

Αυτή η αναπαραγωγή με ακρυλική ζωγραφική και χρώματα αεροζόλ ενός από τα διασημότερα έργα του Banksy έδειχνε ένα κοριτσάκι να αφήνει να πετάξει ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς.

Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης από το Μπρίστολ που διατηρεί την ανωνυμία του είχε διεκδικήσει αυτή την ενέργεια στην αγορά της τέχνης, θέλοντας να καταγγείλει την «εμπορευματοποίησή» της. Το περιστατικό αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε το έργο να πάρει ακόμη μεγαλύτερη αξία και να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με όλες τις εκδοχές, υπήρχαν οπωσδήποτε συνεργοί του Banksy στην αίθουσα, αν δεν ήταν ο ίδιος, για να ενεργοποιήσουν τη μπαταρία επιτρέποντας την αυτοκαταστροφή του «Girl with ballon».

«Θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε ένα σύστημα ασφαλείας αλλά θέλουμε να μείνει κρυφό, υποκείμενο. Δεν θα υπάρχουν δέκα γορίλες σε κάθε αίθουσα!. Ο οίκος μας δεν είναι χρηματοκιβώτιο, δεν είναι ένας δημόσιος θεσμός. Θέλουμε οι αγοραστές και οι επισκέπτες να χαίρονται», δηλώνει ο ειδικός του Artcurial που βρίσκεται στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων.

Οσο για τον Sotheby’s και τον Αλεξ Μπράντσικ, επικεφαλής στο τμήμα σύγχρονης τέχνης Ευρώπης, το περιστατικό μπορεί να σόκαρε, αλλά «ο Banksy δεν κατέστρεψε ένα έργο τέχνης κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, δημιούργησε ένα ακόμη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ banksy δημοπρασία Artcurial
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ