Χάνονται μαθήματα στο ιστορικό Βαρβάκειο -Μεγάλες ελλείψεις καθηγητών στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών - iefimerida.gr

Χάνονται μαθήματα στο ιστορικό Βαρβάκειο -Μεγάλες ελλείψεις καθηγητών στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών

Το ιστορικό Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ

Ενάμιση μήνα μετά το πρώτο κουδούνι και παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου τα κενά που αντιμετωπίζουν σχολεία της επικράτειας σε διδακτικό προσωπικό ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Ανάμεσα στα σχολεία οι μαθητές των οποίων βλέπουν δεκάδες ώρες εβδομαδιαίως να πηγαίνουν χαμένες είναι και το ιστορικό Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, σε πολλές περιπτώσεις καθηγητές συγκεκριμένων ειδικοτήτων καλούνται να καλύψουν την απουσία συναδέλφων τους… παρεμφερών ειδικοτήτων!

«Πέντε μήνες μετά την αρχική αναφορά – επιστολή για ύπαρξη σημαντικών κενών που απευθύναμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Διεύθυνση του Σχολείου, τον Σύλλογο Καθηγητών, το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο, τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Περιφέρεια Αττικής) και δύο μήνες την έναρξη της Σχολικής χρονιάς, το Σχολείο μας συνεχίζει να έχει σημαντικά κενά, να μην έχει οριστικοποιηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα παιδιά να χάνουν καθημερινά ώρες, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι, είτε ‘υπάρχουν καθηγητές’, είτε ότι όλα τα θέματα θα ‘ρυθμιστούν’ τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Χωρίς Φιλολόγους και Μαθηματικούς

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα κενά στις πλέον βασικές ειδικότητες: Φιλόλογοι ΠΕ02: 23 ώρες, Μαθηματικοί ΠΕ03: 16 ώρες, Φυσικές Επιστήμες ΠΕ04: 12 ώρες, Θεολόγοι ΠΕ01: 12 ώρες. Ήτοι 63 ώρες σε σύνολο 384 διδακτικών ωρών σε όλο το Γυμνάσιο, σχεδόν δηλαδή το ένα έκτο του συνόλου! Σήμερα, εκκρεμεί η κάλυψη 16 ωρών Μαθηματικών [ΠΕ03] και 10 ωρών στις υπόλοιπες ειδικότητες Φυσικών επιστημών [ΠΕ04], Θεολόγων [ΠΕ1], κυρίως δηλαδή σε μαθήματα της Ομάδας Α. Πλέον του μήνα μετά την έναρξη της χρονιάς, οι ώρες αυτές όχι μόνον δεν έχουν καλυφθεί αλλά δεν υπάρχει και καμία ενημέρωση, ή και πρόβλεψη, ως προς τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της κάλυψης», σημειώνει στο iefimerida ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου Πάνος Γκενάκος.

Στην Α΄ τάξη το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κυριότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Α’ τάξη, οι μαθητές δηλαδή που μόλις εισήχθησαν με υψηλές προσδοκίες στο Βαρβάκειο με αναλογία επιτυχίας ενός στους οκτώ (96 στους 800 ενδιαφερόμενους συνολικά). Η συγκεκριμένη τάξη διδάσκεται μόνο δύο ώρες μαθηματικών αντί για τέσσερις που προβλέπεται, ενώ κενά στη διδασκαλία των μαθηματικών αντιμετωπίζουν και οι άλλες δύο τάξεις του Γυμνασίου. Επιπλέον, βασικά μαθήματα όπως τα φιλολογικά και η βιολογία επίσης διδάσκονται ελλιπώς.

Παρά πάντως την έγκαιρη ενημέρωση όλων των αρμοδίων οργάνων από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ήδη από τις 29 Μαΐου, δηλαδή έναν μήνα πρίν τη λήξη της προηγούμενης σχολικής περιόδου, οι απαραίτητες ενέργειες δεν προχώρησαν με επακόλουθο τη σημερινή προβληματική κατάσταση: «Επιπλέον, στις 4 Ιουνίου, κάναμε παράσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, όπου είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι ‘τα κενά αυτά δεν θα καλυφθούν μετά από αξιολογική διαδικασία, όπως προβλέπεται κατά την ισχύουσα νομοθεσία και ότι επειδή τον Σεπτέμβριο έχουν γίνει ήδη οι τοποθετήσεις των περισσότερων εκπαιδευτικών’. Εγκαίρως λοιπόν εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν στο σχολείο και την επιβάρυνση των μαθητών και ζητήσαμε να επανεξεταστεί το θέμα. Παρ’ όλα αυτά αγνοηθήκαμε και δεν έγινε καμία σχετική διορθωτική ενέργεια.

Μάλιστα η ΔΕΠΠΣ, εθελοτυφλώντας και χωρίς να αξιολογήσει ως όφειλε τις τις παραπάνω ενστάσεις προχώρησε στην μη προκήρυξη των θέσεων για την αντιμετώπιση του προφανούς προβλήματος. Αντίστοιχα έπραξαν και η ΠΥΣΔΕ και η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής για να φτάσουμε στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε σειρά συναντήσεων με τη Διεύθυνση του Σχολείου, τόσο πριν την λήξη της παρελθούσας σχολικής χρονιάς, όσο και κατά την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, για να ενημερωθούμε για την κατάσταση και τους δικούς της χειρισμούς. Βλέποντας ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση και ότι το πρόβλημα δεν λύνεται συγκαλέσαμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών του Συλλόγου μας στις 16 Οκτωβρίου με μόνο θέμα την έκθεση της εν λόγω κατάστασης και τις επόμενες ενέργειες που οφείλουμε να κάνουμε. Μετά τη συνέλευση συναντηθήκαμε με την Αντιπρόεδρο της ΔΕΠΠΣ και ζητήσαμε συνάντηση με τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ προετοιμάσαμε επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς.»

Τι λέει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, παρά τις συχνές τηλεφωνικές οχλήσεις και ηλεκτρονική αλληλογραφία, ούτε το οικείο ΕΠΕΣ ούτε η ΔΕΠΠΣ έχει συνεδριάσει εκ νέου για την αντιμετώπιση και κάλυψη των «έκτακτων» κενών που έχουν προκύψει, ενώ όπως συμπληρώνει ο κ. Γκενάκος «όπως αντιλαμβανόμαστε δεν είναι στις προθέσεις τους να το πράξουν στο άμεσο μέλλον, παρόλο ότι είναι φανερό ότι είναι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για την λύση των προβλημάτων του Σχολείου κατά τον νόμο», καταλήγοντας πως:

«Όλη η παραπάνω μεθόδευση συνιστά -εκ παραλείψεων θέλουμε να πιστεύουμε- σαφή υποβάθμιση και άνιση μεταχείριση του Σχολείου μας και την άδικη επιβάρυνση των παιδιών μας, απαιτούμε την άμεση κάλυψη των διδακτικών κενών, με βάση τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και με τρόπο που δύναται να αποκαταστήσει αξιοπρεπώς την εύρυθμη λειτουργία του πλέον διάσημου και ιστορικού δημόσιου σχολείου της χώρας, που αυτή τη στιγμή μόνο ως ‘πρότυπη’ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ