Πώς η Σαουδική Αραβία απήγαγε κινηματογραφικά από την ΕΕ τρεις αντιφρονούντες πρίγκιπές της - iefimerida.gr

Πώς η Σαουδική Αραβία απήγαγε κινηματογραφικά από την ΕΕ τρεις αντιφρονούντες πρίγκιπές της

Υπάρχουν φήμες ότι οι δύο από τους τρεις είναι ήδη νεκροί. Φωτογραφία: YouTube/BBC Arabia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα ντοκιμαντέρ του BBC Arabia που προβλήθηκε πέρσι περιγράφει τη βίαιη απαγωγή τριών μελών του οίκου των Σαούντ που είχαν καταφύγει στο εξωτερικό επειδή διαφωνούσαν με το παλάτι.

Το ντοκιμαντέρ Kidnapped! Saudi Arabia’s Missing Princes περιγράφει πώς οι τρεις πρίγκιπες, που δεν είχαν κάνει τίποτα άλλο πέρα από ειρηνικές πολιτικές διαμαρτυρίες, απήχθησαν κινηματογραφικά από τρεις ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα στον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Φεβρουάριο του 2016.

Σουλτάν μπιν Τουρκί μπιν Αμπντουλαζίζ – Γενεύη/Παρίσι
Ο μεγαλύτερος και πιο υψηλόβαθμος από τους τρεις, απήχθη την 1η Φεβρουαρίου 2016 μαζί με 18 μέλη της συνοδείας του, πολλοί από αυτούς υπήκοοι δυτικών χωρών.

Ο πρίγκιπας Σουλτάν για καιρό ζητούσε (ειρηνική) πολιτική μεταρρύθμιση στη χώρα του. Ζούσε αυτοεξόριστος στη Γενεύη και έπειτα στη Μασαχουσέτη.

Το 2003 είχε πέσει ξανά θύμα απαγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 12 Ιουνίου του 2003, επισκέφτηκε μια έπαυλη έξω από τη Γενεύη, υποτίθεται για να πάρει πρωινό με τον ξάδελφό του, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Φαντ.

Στη συνάντηση είναι και ο υπουργός Ισλαμικών Υποθέσεων. Ο Φαντ ζητά από τον Σουλτάν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία και να λύσει τις διαφορές του με το παλάτι. Όταν εκείνος αρνείται, ο Φαντ βγαίνει από το δωμάτιο για να κάνει ένα τηλεφώνημα. Τον ακολουθεί και ο υπουργός. Τότε πέντε μασκοφόροι επιτίθενται στον Σουλτάν με γροθιές, του περνάνε χειροπέδες και τον τρυπάνε στο λαιμό με μια ένεση. Αναίσθητος μεταφέρεται στο αεροδρόμιο όπου περιμένει ένα αεροπλάνο.

O Αμπντουλαζίζ μπιν Φαντ, γιος του βασιλιά Φαντ, που βοήθησε στην πρώτη απαγωγή του ξαδέλφου του. Φωτογραφία: houseofsaud.com

Ο Βρετανός υπεύθυνος επικοινωνίας του Σουλτάν διηγείται στο ντοκιμαντέρ ότι λίγες ώρες αργότερα, όταν πια όλη η συνοδεία του είχε ανησυχήσει που δεν τον έβρισκαν στο τηλέφωνο, έφτασε στο ξενοδοχείο τους στη Γενεύη ο Σαουδάραβας πρέσβης με τον γενικό διευθυντή του Intercontinental και τους είπε να εγκαταλείψουν τη σουίτα, δεν είχαν καμιά δουλειά εκεί, ο Σουλτάν βρισκόταν πια στη Ριάντ.

Στη Ριάντ ο πρίγκιπας ήταν μεταξύ κατ’ οίκον περιορισμού και νοσοκομείου. Καθώς η υγεία του κατέρρεε, του επετράπη να ταξιδέψει στη Βοστόνη για ιατρικούς λόγους. Όταν ο Σουλτάν βρέθηκε ξανά στην Ελβετία, κατέθεσε μήνυση κατά της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας για την απαγωγή, που του άφησε σοβαρά προβλήματα υγείας. Το ντοκιμαντέρ λέει ότι οι ελβετικές αρχές αδιαφόρησαν. Έκτοτε ο πρίγκιπας είχε 24ωρη ασφάλεια.

Παρόλα αυτά, όταν στις 31 Ιανουαρίου του 2016 ξεκίνησε για ένα ταξίδι προς το Κάιρο, δέχτηκε την προσφορά του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας να του προμηθεύσει ιδιωτικό αεροπλάνο. Ο Σουλτάν σκόπευε να επισκεφτεί φίλους και τον πατέρα του, μεγαλύτερο αδελφό του βασιλιά, ο οποίος μένει στο Κάιρο. O βοηθός του είχε κάνει κράτηση στο ξενοδοχείο Kempinski. Όμως δεν έφτασε ποτέ.

O Σουλτάν μπιν Τουρκί σε μια από τις τελευταίες του φωτογραφίες. Φωτογραφία: Hugh Miles

Ένας φίλος του κατέθεσε ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του παλατιού είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του: «Του μιλούσε με σεβασμό και μάλιστα του είχε στείλει χρήματα. Όταν ο Σουλτάν ανέφερε ότι θα πήγαινε στο Κάιρο, εκείνος του είπε “μην ανησυχείς, θα το κανονίσουμε εμείς”». Κάτι που προφανώς ήταν μεγάλο λάθος. Και το πλήρωσε.

Το αεροπλάνο που έφτασε στο Παρίσι είχε στην ουρά του τη σημαία της Σαουδικής Αραβίας. Όλοι οι αεροσυνοδοί ήταν άνδρες. Ο Σουλτάν τηλεφώνησε σε έναν φίλο του στο Κάιρο γελώντας: «Από ό,τι φαίνεται καταφτάνω με τις βασιλικές αερογραμμές. Αν δεν εμφανιστώ, με έχουν πάει στη Ριάντ. Προσπάθησε να κάνεις κάτι για αυτό».

Στο ντοκιμαντέρ, δύο Δυτικοί, μέλη της συνοδείας, περιγράφουν τη στιγμή που κατάλαβαν ότι το αεροπλάνο δεν πήγαινε στο Κάιρο, αλλά στη Ριάντ. Ο Σουλτάν άρχισε να ουρλιάζει και να χτυπά την πόρτα του πιλοτηρίου φωνάζοντας «Βοήθεια!». Ένας από τους «αεροσυνοδούς» τράβηξε όπλο για να τον κάνει να ηρεμήσει καθώς το αεροπλάνο προσγειωνόταν.

Ο Σουλτάν άρχισε να ουρλιάζει και να χτυπά την πόρτα του πιλοτηρίου φωνάζοντας «Βοήθεια!».

Το αεροπλάνο περικυκλώθηκε αμέσως από δεκάδες αυτοκίνητα και στρατιωτικά οχήματα, και βαριά οπλισμένους αστυνομικούς και στρατιώτες.Έσυραν τον πρίγκιπα που χτυπιόταν έξω από το αεροπλάνο και τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες. Πριν εξαφανιστεί, ο Σουλτάν φώναξε στη συνοδεία του να ειδοποιήσουν την αμερικανική πρεσβεία. Έκτοτε δεν τον έχει ξαναδεί κανείς.

Η συνοδεία του, ανάμεσά τους και νεαρές Δυτικές γυναίκες, κρατήθηκαν για τρεις μέρες στη Σαουδική Αραβία. Αρχικά κατασχέθηκαν τα διαβατήρια και οι ηλεκτρονικές τους συσκευές. Έπειτα στρατιώτες –ανάμεσά τους κάποιοι με στρατιωτικές στολές και αυτόματα που στην πτήση παρίσταναν τους αεροσυνοδούς– τους συνόδευσαν σε ένα ξενοδοχείο. Εκεί φρουρούνταν συνέχεια.

Τελικά τους επιστράφηκαν τα κινητά τους, με σβησμένες όλες τις φωτογραφίες από την απαγωγή –εκτός από μία που τους ξέφυγε. Την τρίτη μέρα τους έβαλαν να υπογράψουν έγγραφα στα αραβικά, τα οποία δεν μπορούσαν να διαβάσουν. Στη συνέχεια τους συνόδευσαν έναν έναν στο αεροδρόμιο και τους έβαλαν σε αεροπλάνα του επιθυμητού τους προορισμού, λεπτά πριν την απογείωση.

Τουρκί μπιν Μπαντάρ – Παρίσι
Ο πρίγκιπας ήταν υψηλός αξιωματούχος της αστυνομίας και κάποτε υπεύθυνος για την ασφάλεια της βασιλικής οικογένειας, με πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες. Όταν είχε μια κληρονομική διαφωνία τον έστειλε φυλακή, με την αποφυλάκισή του διέφυγε στο Παρίσι, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

O Toυρκί μπιν Μπαντάρ (με την πράσινη στολή της αστυνομίας) πριν πέσει σε δυσμένεια.

Το 2009, αγνώριστος με μακριά μαλλιά και στενά ρούχα, άρχισε να ζητά (ειρηνική) πολιτική μεταρρύθμιση στη Σαουδική Αραβία. Το 2012 άρχισε να ανεβάζει στο YouTube βίντεο όπου υποσχόταν να αποκαλύψει πολλά σε ένα βιβλίο που έγραφε. Πόσταρε το τελευταίο του βίντεο τον Ιούλιο του 2015, λίγο πριν φύγει για επαγγελματικό ταξίδι στο Μαρόκο. Στο ντοκιμαντέρ του BBC, ένας ακτιβιστής λέει ότι σε ένα σημείωμα που του είχε στείλει, εξέφραζε τον φόβο ότι η κυβέρνηση θα τον απήγαγε ή δολοφονούσε.

O Toυρκί με τελείως άλλο προφίλ στο Παρίσι. Φωτογραφία: YouTube

«Κάποιοι έδωσαν στον μπιν Μπαντάρ την εντύπωση ότι το Μαρόκο ήταν ασφαλές για αυτόν. Πήγε για να κάνει κάποιες δουλειές και οι μαροκινές αρχές τον παρέδωσαν στους Σαουδάραβες» λέει στο ντοκιμαντέρ ένα πρίγκιπας που έχει γνώση των πραγμάτων στη Σαουδική Αραβία. Τον Νοέμβριο του 2015, η μαροκινή εφημερίδα As Sabah έγραψε ότι ο Τουρκί είχε συλληφθεί, κρατείτο στις φυλακές Σαλά και θα επέστρεφε στη Γαλλία. Λίγες μέρες αργότερα εξεδόθη στη Σαουδική Αραβία μετά από απαίτηση των αρχών.

Σαούντ μπιν Σαΐφ αλ-Νασρ – Μιλάνο
Ο λιγότερο σημαντικός πρίγκιπας Σαούντ μπιν Σαΐφ αλ-Νασρ, ένας πλεϊμπόι με αδυναμία στα καζίνο, άρχισε να εκφράζει τη διαφωνία του με το παλάτι στις αρχές του 2014. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς άνοιξε λογαριασμό στο Twitter και καθιερώθηκε ως επικριτής του παλατιού, ζητώντας την προσαγωγή των Σαουδάραβων αξιωματούχων που υποστήριξαν το πραξικόπημα του Μόρσι στην Αίγυπτο, ενώ πίστευε ότι ο πρώην βασιλιάς Αμπντουλάχ είχε καταχραστεί δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν ως βοήθεια για την Αίγυπτο.

Ο πρίγκιπας Σαούντ μπιν Σαΐφ αλ-Νασρ που εξαφανίστηκε όταν επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό αεροπλάνο στο Μιλάνο.

Απαιτούσε την απομάκρυνση του σημερινού διαδόχου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και στις 5 Σεπτεμβρίου 2015 υποστήριξε μια ανώνυμη έκκληση για απομάκρυνση του σημερινού βασιλιά. Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου, το Twitter του σιώπησε και ο ίδιος εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με έναν φίλο του, «στο Μιλάνο, τον πλησίασε μια κοινοπραξία ρωσικών και ιταλικών εταιρειών με μια δελεαστική προσφορά. Του έστειλαν ένα ιδιωτικό τζετ που υποτίθεται θα τον πήγαινε στη Ρώμη για να υπογράψει τα συμβόλαια». Έκτοτε δεν τον έχει ξαναδεί κανείς. Ο ίδιος είχε εκφράσει φόβους ότι θα τον απήγαγαν ή δολοφονούσαν.

Εκείνος που γλίτωσε: Χαλίντ μπιν Φαρχάν – Γερμανία

Στο ντοκιμαντέρ του BBC εμφανίζεται και ένας τέταρτος αντιφρονών πρίγκιπας, ο Χαλίντ μπιν Φαρχάν, που αμέσως μετά το γύρισμα ζήτησε άσυλο στη Γερμανία. Πρόσφατα αποκάλυψε στον Ιndependent ότι δέκα μέρες πριν την εξαφάνιση του Κασόγκι, η Ριάντ προσπάθησε να παγιδεύσει και τον ίδιο. Υποτίθεται ότι κάποιος αξιωματούχος τηλεφώνησε σε συγγενείς του επειδή έμαθε ότι ο 41χρονος πρίγκιπας είχε οικονομικά προβλήματα και «ήθελε να βοηθήσει». Τους είπε ότι αν Φαρχάν επισκεφθεί το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Κάιρο, τον περιμένει «μια μεγάλη επιταγή» και εκατομμύρια δολάρια.

Ο Φαρχάν αρνήθηκε, όπως έχει αρνηθεί δεκάδες προσκλήσεις από τότε που αυτοεξορίστηκε. «Ξέρω πολύ καλά τι μπορεί να συμβεί αν μπω σε μια πρεσβεία».

O μπιν Φαρχάν που έχει κάνει αίτηση ασύλου στη Γερμανία.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ο Σουλτάν μπιν Τουρκί βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και οι άλλοι δύο πρίγκιπες έχουν δολοφονηθεί. Είπε πριν λίγες μέρες στον Independent ότι την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον πέντε πρίγκιπες, εγγόνια του ιδρυτή του Οίκου των Σαούντ, έχουν φυλακιστεί επειδή εξέφρασαν ανησυχίες για την υπόθεση Κασόγκι.

Εξάλλου, από πέρσι αγνοείται η τύχη τριών από τους συλληφθέντες στη μεγάλη εκκαθάριση του MBS ενάντια στη διαφθορά. Ένας από αυτούς, για τον οποίο κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι είναι πια νεκρός, είναι ο γιος του βασιλιά Φαντ, ο ίδιος που κάλεσε τον ξάδελφό του, Σουλτάν μπιν Τουρκί, για πρωινό στην έπαυλή του στη Γενεύη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ