ΠΓΔΜ: Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγής του Συντάγματος - iefimerida.gr

ΠΓΔΜ: Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγής του Συντάγματος

 Βουλευτής της ΠΓΔΜ κρατά στο χέρι αντίτυπο του Συτνάγματος της χώρας στη διάρκεια συνεδρίας της Βουλής στα Σκόιπα (Φωτογραφία: ΑΡ/Boris Grdanoski)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα επόμενα στάδια περνά η διαδικασία για την αλλαγή του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ μετά την έγκριση από τη Βουλή της σχετικής πρότασης της κυβέρνησης και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι έδωσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο προθεσμία 15 ημερών για να προετοιμάσει τις επόμενες ημέρες τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα κατατεθούν τέσσερις τροπολογίες, αλλά η διαδικασία μπορεί να περιπλακεί από την ομάδα των αντιπολιτευόμενων βουλευτών που υποστήριξαν στην πρώτη ψηφοφορία τις προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις για τη διασφάλιση της «μακεδονικής» ταυτότητας, ενώ ο Ζιζαντίν Σέλα από τη «Συμμαχία Αλβανών» ανακοίνωσε νωρίτερα τροποποιήσεις σχετικά με τη θέση των Αλβανών στην ΠΓΔΜ.

Εν συνεχεία τα εν λόγω σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές (Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και Νομοθετική Επιτροπή) και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120). Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες. Εάν η διαδικασία προχωρήσει σύμφωνα με τις συντομότερες προθεσμίας, το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών στα μέσα Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ