Πρώτο βήμα στην ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση -Διγλωσσία στην Αθήνα - iefimerida.gr

Πρώτο βήμα στην ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση -Διγλωσσία στην Αθήνα

Ο Ζόραν Ζάεφ/ Φωτογραφία: AP/ Boris Grdanoski
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο, σημαντικό, βήμα έγινε στα Σκόπια, για τη συνταγματική αναθεώρηση και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, με την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, το βράδυ της Παρασκευής.

Επειτα από μία εβδομάδα εντάσεων και παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 και 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι», έναντι 39 που ψήφισαν «όχι», για την πρόταση της κυβέρνησης για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος.

Η ψηφοφορία έγινε έπειτα από διαρκείς αναβολές, ενώ έγινε και ονομαστική- αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- στην οποία ψήφισαν θετικά ξανά 80 βουλευτές. Τις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, άρθρο-άρθρο, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ σε πανηγυρικό τόνο ευχαρίστησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που συντάχθηκαν με την κυβέρνηση, ενώ και οι αξιωματούχοι της Δύσης έσπευσαν να συγχαρούν τα Σκόπια για αυτό το σημαντικό βήμα. Την ίδια ώρα όμως, η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ ανέδειξε και πάλι τη διγλωσσία στις τάξεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγχαρητήρια από Τσίπρα

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έστελνε τα συγχαρητήριά του στον Σκοπιανό ομόλογό του, ο Πάνος Καμμένος σε ανάρτησή του στο Τwitter έκανε λόγο για τις δωροδοκίες που κατήγγειλε το VMRO-DPMNE, προκαλώντας την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ.

Congratulations my friend @Zoran_Zaev ! Tonight’s vote is a big step towards our common success. A very important step to a peaceful and prosperous future for our people!

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψηφοφορία ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κοινή επιτυχία μας. Ενα πολύ σημαντικό βήμα για ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για τους λαούς μας!», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στο Twitter. Στο ίδιο πνεύμα και η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας».

Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας.

Αντίδραση από Σκόπια στο σχόλιο Καμμένου

Ομως, ο Πάνος Καμμένος έκανε αναφορά στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, που πριν από την ψηφοφορία ανέφερε ότι έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.

«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι», έγραψε ο υπουργός Αμυνας στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η ανάρτησή του προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου των Σκοπίων. «Παρακαλώ ενημερωθείτε ότι μοιραστήκατε fake news που ήδη έχουν διαψευστεί επίσημα από την κυβέρνησή μας. Στο πνεύμα της δημοκρατίας και της καλής διπλωματίας, ας δουλέψουμε για τη φιλία ανάμεσα στις χώρες μας», του απάντησε ο Μίλε Μποσνιακόφσκι.

Dear Mr. Kammenos , please be informed that you have shared fake news already officially denied by our Government. In the spirit of democracy and good diplomacy lets work for the friendship between our countries.


Ζάεφ: Ευχαριστώ τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που έδειξαν θάρρος

Πανηγυρικές ήταν, όπως αναμενόταν, οι πρώτες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία, ενώ ευχαρίστησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν την πρόταση της κυβέρνησης.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου. Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ», ανέφερε ακόμη.

Αποπέμπει 7 βουλευτές το VMRO-DPMNE

Μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, το VMRO-DPMNE απέπεμψε τους επτά βουλευτές του που ψήφισαν «ναι», σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.

«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους απέκλεισε από το κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι.

Σε κάποιους από αυτούς, δήλωσε ο ίδιος, υποσχέθηκαν αμνηστία. «Ισως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ψηφοφορία το κόμμα είχε καταγγείλει ότι πρόσφεραν έως και 2 εκατ. ευρώ σε βουλευτές, προκειμένου να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης.

Μογκερίνι- Χαν: Η ΕΕ στηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν, σε κοινή τους δήλωση επανέλαβαν τη στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Σήμερα στην ΠΓΔΜ το Κοινοβούλιο έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο του για έγκριση της έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναμένουμε τώρα οι εθνικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις με την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τη σημερινή ψηφοφορία.

Είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα αποφασιστικά προς τον ευρωπαϊκό δρόμο, όπως και για τη συμφιλίωση στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη στήριξή της στη χώρα τους πολίτες και τους θεσμούς της».

Στόλτενμπεργκ: Να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρέτισε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter.

Ντόναλντ Τουσκ: Ενα μεγάλο βήμα πιο κοντά

Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα, αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ