Αδιάβαστος πιάστηκε ο Τσακαλώτος- Ποιός είπε «να υπάγη ο τόπος μας εις τον διάβολον;» - iefimerida.gr

Αδιάβαστος πιάστηκε ο Τσακαλώτος- Ποιός είπε «να υπάγη ο τόπος μας εις τον διάβολον;»

Τα μπέρδεψε στην Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την φράση του Ι.Μεταξά για τον Βενιζέλο- φωτογραφία eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αστραψε και βρόντηξε χθές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Βουλή. Και κατηγόρησε, επικαλούμενος το βιβλίο του ιστορικού Γιώργου Μαυρογορδάτου για την Εθνικό Διχασμό ( «Μετά το 22, η παράταση του Διχασμου», εκδόσεις Παττάκη) ότι η δεξιά πάντα, είχε μια θέση. «Ας πάει στο διάβολο η χώρα, αρκεί να επιστρέψει στην εξουσία».. Μόνο που πιάστηκε αδιάβαστος.

Είπε χαρακτηριστικά χθές στην επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών:

«Είστε το ακραίο λαϊκό δεξιό κόμμα και δεν μπορείτε να ακούσετε καμιά αντίθετη φωνή. Έτσι ήταν πάντα η δεξιά, να πάει στο διάβολο η χώρα για να γίνετε εσείς εξουσία. Αυτό αποδεικνύετε από το 1920 μέχρι τώρα, δεν έχετε αλλάξει καθόλου, δε σας νοιάζει τι είναι σημαντικό για τη χώρα. Ο κόσμος των αστών περιμένει κάτι πολύ περισσότερο από σας».

Ο πρώην υπουργός του Πασόκ Γιώργος Φλωρίδης έψαξε το θέμα, ανακάλυψε την φράση που χρησιμοποίησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τελικά, το συμπέρασμα, είναι τελείως διαφορετικό από το νόημα που του έδωσε ο Ευκλείλης Τσακαλώτος. Δηλαδή , όπως αποκάλυψε στο facebook ο Γιώργος Φλωρίδης, την φράση την χρησιμοποίησε ο Ιωάννης Μεταξάς. Λέγοντας ότι αν είναι με την επιστροφή του Ελευθερίου Βενιζέλου- του μεγάλου του πολιτικού εχθρού- να σωθεί η Ελλάς, αυτό πρέπει να γίνει. Προσθέτοντας, ότι είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται ότι δεν πρέπει να έρθει ο Βενιζέλος, ακόμα κι αν έτσι κινδυνεύει να χαθεί η χώρα.

Εγραψε ο Γιώργος Φλωρίδης:

Ο αγνοών την ελληνική γλώσσα και ιστορία υπουργός κ. Τσακαλώτος, προσπάθησε, υπερασπιζόμενος τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, να τον αναβαθμίσει στο επίπεδο του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος (Τσίπρας) βάλλεται από τη σύγχρονη δεξιά η οποία "είναι συνέχεια του Ι. Μεταξά".

Είπε, λοιπόν, ο ανιστόρητος ότι "ο Ιωάννης Μεταξάς έγραψε στο ημερολόγιό του "να υπάγει ο τόπος μας εις τον διάβολον δια να μην έρθει ο Βενιζέλος." Και συμπλήρωσε: "αυτά λέει και η ΝΔ σήμερα να πάει η Ελλάδα στο διάβολο φτάνει να φύγει ο Τσίπρας"!

Όμως η ιστορική αλήθεια, όπως καταγράφεται παντού, είναι ότι σε μία αντιπαράθεσή του με τον Δημήτριο Γούναρη το 1921, ο Ιωάννης Μεταξάς του είπε:

"Εις το κάτω-κάτω, εάν μόνον δια του Βενιζέλου θα ήτο δυνατόν να σωθή η Ελλάς, ας έλθει ο Βενιζέλος. Πρέπει να υπάγη ο τόπος μας εις τον διάβολον δια να μην έλθει ο Βενιζέλος;”

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που του απέδωσε ο Τσακαλώτος, διαβάζοντας υποτίθεται αποσπάσματα από το βιβλίο του Γ. Μαυρογορδάτου για τον Εθνικό Διχασμό, το οποίο προφανώς δεν διάβασε ή αν το διάβασε δεν κατάλαβε τίποτα.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ