Γερμανικά ΜΜΕ για παραίτηση Κοτζιά: «Αποχαιρετισμός με οργή» - iefimerida.gr

Γερμανικά ΜΜΕ για παραίτηση Κοτζιά: «Αποχαιρετισμός με οργή»

Νίκος Κοτζιάς /Φωτογραφία Αρχείου: Intime News-Μπαλτάς Κώστας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Aν και πέρασαν δύο 24ωρα από την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, δεν έχει ατονήσει το ενδιαφέρον γερμανικών ΜΜΕ για τις εξελίξεις στη χώρα μας και για το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών.

SZ: «Αποχαιρετισμός με οργή»

Γερμανικά ΜΜΕ για παραίτηση Κοτζιά: «Αποχαιρετισμός με οργή»  | iefimerida.gr 0

«Αποχαιρετισμός με οργή» τιτλοφορεί σχετικό άρθρο της η Süddeutsche Zeitung όπου σημειώνει: «Ο αποχωρών υπ. Εξωτερικών αποχαιρέτησε με στίχους του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου: "Bαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος". Η παραίτηση πλήττει την κυβέρνηση Τσίπρα σε μια κακή χρονική συγκυρία. Κοτζιάς και Τσίπρας επέδειξαν από κοινού πολιτικό θάρρος στην προσπάθειά τους να τερματίσουν μια διένεξη που επιβαρύνει τις δύο γειτονικές χώρες ήδη από τις αρχές τη δεκαετίας του ΄90».

FAZ: «Η παραίτηση Κοτζιά απειλεί να δυναμιτίσει τη συμφωνία»

«Η παραίτηση του υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αθήνα, καθώς και οι έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στα Σκόπια κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν το σημαντικότερο εγχείρημα της Δύσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας: την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στην καλύτερη περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις περιορίζουν τις πιθανότητες μιας επίλυσης του ονοματολογικού, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Νέες εκλογές αντί για επίλυση;»

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων για την αλλαγή ονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Με τη συμφωνία θα τερματίζονταν η απομόνωση του μικρού κράτους. (…) Οι τελευταίες ειδήσεις από τα Σκόπια προκαλούν ωστόσο εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Περίπου 15 βουλευτές της αντιπολίτευσης έλαβαν κλήση να παρουσιαστούν σε εισαγγελέα. Η χρονική στιγμή είναι μάλλον περίεργη, μιας και επίκειται η ψηφοφορία στη βουλή για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος και την μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. (..) Λόγω των εξελίξεων η συντηρητική αντιπολίτευση, που μάχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, συσπειρώνεται ολοένα και περισσότερο. Αν πράγματι κανένας βουλευτής του VMRO-DPMNE δεν πει το "ναι" στην αλλαγή του Συντάγματος τότε αντί για επίλυση του ονοματολογικού η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές. Σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και οι εταίροι τους δεν βγουν ενισχυμένοι από την εκλογική διαδικασία τότε η πιο περιττή διένεξη της ηπείρου θα παραμείνει επ΄ αόριστον».


DW: «Ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς παίρνει το καπέλο του»

Γερμανικά ΜΜΕ για παραίτηση Κοτζιά: «Αποχαιρετισμός με οργή»  | iefimerida.gr 1


«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Κοτζιάς παίρνει το καπέλο του», γράφει η γερμανική υπηρεσία της Deutsche Welle: «Σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του δεξιού λαϊκιστή κυβερνητικού εταίρου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παραιτήθηκε αιφνιδίως. Πλέον, απειλείται ο συμβιβασμός για την επίλυση της διαφωνίας σε ότι αφορά το Μακεδονικό;» διερωτάται. Και σχολιάζει: «Τώρα ο επικεφαλής της κυβέρνησης Τσίπρας βρίσκεται ενώπιον μιας αντιφατικής κατάστασης: στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αφήνει τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της, τον Κοτζιά, να παραιτηθεί, ενώ ο μεγαλύτερος ταραχοποιός, ο Καμμένος, διατηρεί τη θέση του στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου. Έτσι ο Τσίπρας κάνει επίδειξη πολιτικού κυνισμού, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Κωνσταντίνος Φίλης: “Ό,τι κι αν συμβεί τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός προφανώς υπολόγισε ότι θα ήταν πολύ καλύτερα για εκείνο να κυβερνήσει μέχρι τότε με τον Καμμένο, αντί να τον ξεφορτωθεί και να ρισκάρει πρόωρες εκλογες”».

Η DW διερωτάται ακόμη αν μετά την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Έλληνα πρωθυπουργό θα υπάρξει αναθέρμανση στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας. «Ο Τσίπρας όπως φαίνεται θέλει να αποτολμήσει τώρα μια νέα αρχή: Στις αρχές Δεκεμβρίου ο αριστερός πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών φέρεται να αναμένεται στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ