Βεντέτα Κοτζιά-Καμμένου: Η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, οι Πρέσπες και τα μυστικά κονδύλια - iefimerida.gr

Βεντέτα Κοτζιά-Καμμένου: Η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, οι Πρέσπες και τα μυστικά κονδύλια

Φωτογραφία: Intime

Ούτε αιφνίδια, ούτε νέα ήταν η σύγκρουση του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά.

Μια σύγκρουση που έκανε πολλούς στο υπουργικό να νιώσουν αμήχανα και να καταλάβουν ότι μετά τα όσα ειπώθηκαν οι δυο τους δεν θα μπορούσαν να καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι -ούτε καν στο μεγάλο γραφείο του υπουργικού συμβουλίου.

Καθ' όλη την προηγούμενη χρονιά, και όχι μόλις από προχθές, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας ήταν δυο ξένοι στην ίδια πόλη.

Η σπουδή του Πάνου Καμμένου να παρεμβαίνει δημόσια και να δίνει διάσταση με δηλώσεις του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως τα ελληνοτουρκικά, έφεραν πολλές φορές σε δύσκολη θέση τον υπουργό Εξωτερικών που κλήθηκε αρκετές φορές να σβήσει «φωτιές» που είχε ανάψει ο Π. Καμμένος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυσανεξία που έχουν εκδηλώσει με όλους τους τρόπους οι Τούρκοι για τον υπουργό Άμυνας.

Όταν, για παράδειγμα, ήρθε ο Ερντογάν στην Αθήνα, ο Πάνος Καμμένος έλειπε από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών στο Μαξίμου, όχι τυχαία...

Στο μυαλό του υπουργού Άμυνας, πάντως, κάποιος έσπευσε να σπείρει υποψίες για τον Νίκο Κοτζιά, τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος στοχοποιήθηκε από τη ΝΔ για την υπόθεση της προσπάθειας πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός Άμυνας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έγινε δέκτης πληροφοριών, τότε, ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιχειρούσαν να θεμελιώσουν τις κατηγορίες του πάνω σε επίσημη αλληλογραφία του καλοκαιριού του 2017, την οποία είχαν εξασφαλίσει από τα κανάλια της ελληνικής διπλωματίας και τον μηχανισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο σημείο εκείνο ο Πάνος Καμμένος, θεώρησε ότι δέχτηκε χτύπημα κάτω από τη ζώνη από το υπουργείο εξωτερικών που κατά την εκτίμησή του συνέβαλλε έτσι στην πολιτική στοχοποίησή του από την αντιπολίτευση. Από εκείνες τις ημέρες και μετά, ο υπουργός άμυνας άρχισε να βάφεται με τα χρώματα του πολέμου και να βάλλει εναντίον του Νίκου Κοτζιά. Ήταν Νοέμβριος του 2017, αρκετά πριν εμφανιστεί η πρωτοβουλία για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Αθήνας – Σκοπίων.

Αργότερα, στις αρχές του 2018 η έναρξη συνομιλιών και η αναζήτηση συμφωνίας με σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία, αποτέλεσε το πεδίο για τη νέα σύγκρουση μεταξύ των δύο. Ο Πάνος Καμμένος πέρα από την πολιτική του διαφωνία, βρήκε ευκαιρία να ανταποδώσει το χτύπημα κάτω από τη ζώνη, που θεώρησε ότι είχε δεχτεί από τον υπουργό εξωτερικών.

Στις 4 Ιανουαρίου, εξερχόμενος από την πρώτη κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τους Έλληνες να έχουν εμπιστοσύνη στο Νίκο Κοτζιά επειδή «δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι».

Ωστόσο ήταν ο ίδιος που κάποιο βράδυ αργότερα συγκρούστηκε σφοδρά μαζί του. Πηγές που γνωρίζουν για το συμβάν, εξηγούν ότι ο Νίκος Κοτζιάς δέχτηκε φραστική επίθεση από τον υπουργό άμυνας και από τότε... έκανε πολύ καιρό να ανταλλάξει ξανά κουβέντα μαζί του.

Τα όσα είπε ο Π.Καμμένος την Αμερική, ακούστηκαν στο υπουργείο εξωτερικών σαν αποδόμηση της στρατηγικής που είχε χαράξει ο Νίκος Κοτζιάς. Ωστόσο αυτή τη φορά στα αυτιά του Νίκου Κοτζιά είχαν φτάσει λόγια που έφευγαν από το Πεντάγωνο, για τη διαχείριση κονδυλίων του υπουργείου εξωτερικών. Στο υπουργικό της Τρίτης που εξελίχθηκε τελικά σε μονομαχία, κάποιες πληροφορίες λένε ότι αναγνωρίζοντας τον Πάνο Καμμένο ως αφετηρία των πληροφοριών που -ούτε λίγο ούτε πολύ- τον παρουσίαζαν να έχει βάλει το «δάχτυλο στο μέλι», εξερράγη και τι έκανε; Επίθεση στον υπουργό άμυνας για την υπόθεση της παρ΄ ολίγον πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία που επιδίωξε ο υπουργός άμυνας.

Σε εκείνο το σημείο όμως «απασφάλισε» ο Πάνος Καμμένος που ανταπέδωσε με υπόνοιες για τις δαπάνες του Υπ.Εξωτερικών. Για κάποια λεπτά της ώρας, οι άλλοι υπουργοί άκουγαν τους δύο να ανταλλάσσουν βέλη. Είτε για θέματα χρηστής διαχείρισης, είτε για το ποιος είναι επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα και κάνει κακό στη χώρα με τις τοποθετήσεις, τις επιλογές του και τα όσα λέει εκτός Ελλάδος σε διεθνείς συναντήσεις.

Παρά τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις και τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν φανερό ότι τους δύο υπουργούς όχι μόνο χώριζε χάσμα αλλά και μένος που ξεκινούσε από τη Σαουδική Αραβία και (μέσω Βρυξελλών) έφτανε ως την Ουάσιγκτον.

Και οι δύο έχουν κατά πληροφορίες εργαστεί μεθοδικά συγκεντρώνοντας πληροφορίες και στοιχεία για να χτυπήσουν ο ένας τον άλλο. Ο χρόνος θα δείξει την εξέλιξη της διαμάχης καθώς αρκετοί θεωρούν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν -μέσω διαρροών- χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρεί φορώντας και το κοστούμι του υπουργού εξωτερικών να ισορροπήσει μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον αλλά και μεταξύ Κουμουνδούρου και Μαξίμου, καθώς η «έξοδος» ενός ακόμα υπουργού μετά από “τσαμπουκά» του Καμμένου, δεν περνά «αμάσητη».

Το ερχόμενο Σάββατο, εξάλλου, συνεδριάζει η νέα Πολιτική Γραμματεία...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ