Τριγμοί στην κυβερνητική πλειοψηφία μετά το διαζύγιο Τσίπρα-Κοτζιά -Οι «επικίνδυνοι» βουλευτές - iefimerida.gr

Τριγμοί στην κυβερνητική πλειοψηφία μετά το διαζύγιο Τσίπρα-Κοτζιά -Οι «επικίνδυνοι» βουλευτές

Φωτογραφία: Eurokinissi

Νέες αγωνίες για την κυβερνητική ευστάθεια γεννά το... διαζύγιο Τσίπρα-Κοτζιά και μετά την πολύκροτη παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών η προσοχή όλων στρέφεται στη διασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και στην αποφυγή «μετασεισμών».

Το κλίμα σε Μαξίμου και Κοινοβουλευτική ομάδα είναι βαρύ. Κατά πόσο θα κερδηθεί το εν λόγω στοίχημα, θα φανεί από την ίδια την πραγματικότητα και από τη στάση φυσικά που θα επιλέξει να υιοθετήσει στις επικείμενες ψηφοφορίες ο κ. Νίκος Κοτζιάς.

Σε πρώτη φάση, πάντως, η οργισμένη αντίδρασή του στο twitter και το σχόλιο “βαθιά να με θάψουν θέλησαν, μα ξέχασαν πως είμαι σπόρος” προκάλεσε μια κάποια ανησυχία στις τάξεις της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί στο σύνολο 153 βουλευτές. Οι 145 είναι του ΣΥΡΙΖΑ, 7 ανήκουν στους ΑΝΕΛ και μία είναι η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα.

Γεννιά- Τόσκας στην κίνηση Πράττω

Κοιτάζοντας την ανθρωπογεωγραφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (και με δεδομένο ότι ο Νίκος Κοτζιάς είναι επικεφαλής της κίνησης Πράττω), σε αυτή ανήκουν τόσο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας (που επίσης «φαγώθηκε» τις ημέρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι) και η βουλευτής Πειραιά Γεωργία Γεννιά που κατά καιρούς έχει σηκώσει κοινοβουλευτικό μπαιράκι. Σημειωτέον ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση σήμερα στις 6μμ με την κα Γεννιά.

Σε μια μελλοντική ψηφοφορία και στο ενδεχόμενο νέας διαφωνίας του πολλοί λένε ότι ο πρώην υπουργός θα μπορούσε άνετα να «εκδικηθεί» το Μαξίμου. Αφού αν στοιχηθεί σκληρά σε άλλη γραμμή, το τραβήξει στα άκρα και τον ακολουθήσουν άλλοι δύο βουλευτές αφήνει την κυβέρνηση με 151 βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που είναι προϊόν εργασίας του Νίκου Κοτζιά,πολλοί συνάδελφοί του διαβεβαίωναν στους διαδρόμους της Βουλής ότι «δεν θα παρεκκλίνει από τη γραμμή», εκτιμώντας ότι δεν θα αποτελέσει αφορμή για να υπάρξει πρόβλημα!

Σανίδα σωτηρίας τα θετικά νομοσχέδια

Πολιτικά στελέχη, τέλος, μιλούν στο Iefimerida για μια "εύθραυστη κατάσταση" και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να γυρίσουν το κλίμα το επόμενο διάστημα με τα επικείμενα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση. Και τα οποία μάλλον θα... σώσουν την παρτίδα, αφού θα είναι παράλογο βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να καταψηφιστούν μέτρα που θα ανακουφίσουν τα κοινωνικά στρώματα.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ