WEF: Πρώτες οι ΗΠΑ στον δείκτη παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας – Στην 57η θέση η Ελλάδα - iefimerida.gr

WEF: Πρώτες οι ΗΠΑ στον δείκτη παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας – Στην 57η θέση η Ελλάδα

Πρώτες οι ΗΠΑ στον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας. Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα και την πρώτη θέση διατηρούν και φέτος οι ΗΠΑ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 57η θέση – 4 θέσεις πιο χαμηλά από πέρυσι.

Το πόσο καλά προσαρμόζονται οι χώρες στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση (4IR) θα καθορίσει εάν θα «ευδοκιμήσουν» ή «μείνουν στάσιμες», σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum).

Σχεδόν 40 χρόνια μετά την πρώτη ετήσια εκτίμηση της παγκόσμιας οικονομίας, η έκθεση του Φόρουμ για το 2018, χρησιμοποιεί νέα μεθοδολογία για την κατανόηση του πλήρους αντίκτυπου του 4IR και διαπιστώνει νέους σημαντικούς παράγοντες όπως το ανθρώπινο κεφάλαιο, η ευελιξία, η ανθεκτικότητα, το άνοιγμα σε νέες ιδέες και η καινοτομία.

Ο νέος δείκτης συγκρίνει 140 οικονομίες έναντι 98 δεικτών, οργανωμένοι σε 12 «πυλώνες» ή οδηγούς παραγωγικότητας, για να καθορίσουν πόσο κοντά είναι η οικονομία στην ιδανική κατάσταση ή στο «όριο» της ανταγωνιστικότητας.

Στην 57η θέση βρέθηκε η Ελλάδα



Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώτη θέση, με την Σιγκαπούρη, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιαπωνία, να συμπληρώνουν την πεντάδα. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Αϊτή, η Υεμένη και το Τσαντ βρέθηκαν να έχουν τις λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες.
Η ανταγωνιστικότητα δεν συνδέεται μόνο με υψηλότερα εισοδήματα, αλλά και με καλύτερα κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ικανοποίησης από τη ζωή.

Οι ΗΠΑ σημείωσαν 85,6 από τα 100 στην κορυφή του δείκτη πιάνοντας την κορυφή σε 7 από τους 12 πυλώνες. Κορυφαία στοιχεία είναι ο δυναμισμός των επιχειρήσεων ενώ μεγάλη άνοδο σημειώθηκε στην αγορά εργασίας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Υπήρχαν όμως και αρκετοί τομείς που έδειξαν πως έχει ακόμη πολλά να κάνει. Μάλιστα, έπεσε αρκετά σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες στον πυλώνα της υγείας, με το προσδόκιμο ζωής στα 67,7 έτη, κατατάσσοντάς τις ΗΠΑ στην 46η θέση. Επίσης, ήταν αρκετά πίσω στον τομέα της ισορροπίας (40ηθέση), την δικαστική ανεξαρτησία (15η) και τη διαφθορά (16η).

Η Σιγκαπούρη, έπιασε την δεύτερη θέση χάρη στο άνοιγμα σε καινοτόμα πράγματα, και βρίσκεται πολύ μπροστά όσον αφορά στον τομέα των υποδομών, με σχεδόν τέλεια βαθμολογία 95,7 για το κορυφαίο σύστημα μεταφοράς.

Η Γερμανία, στην τρίτη θέση, είναι η ευρωπαϊκή οικονομία με την υψηλότερη θέση όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, με ιδιαίτερη δύναμη στην ικανότητα καινοτομίας (πρώτη θέση με 88), τον επιχειρηματικό δυναμισμό (82, δεύτερη πίσω από τις ΗΠΑ) και την υγεία (94).

Όσον αφορά στην Ελλάδα, βρέθηκε στην 57η θέση διεθνώς, με συνολική αξιολόγηση 62,1. Η Ελλάδα σημείωσε πτώση 4 θέσεων και κατατάσσεται μαζί με το Κουβέιτ, την Κόστα Ρίκα, και τις Φιλιππίνες, κάτω από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Η χώρα μας κατέγραψε χαμηλή βαθμολογία για τους αδύναμους θεσμούς, τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη δυναμική των επιχειρήσεων αλλά και την ικανότητα καινοτομίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ