Λουτρό αίματος από επίθεση 22χρονου σε κολέγιο στην Κριμαία - 18 νεκροί, δεκάδες τραυματίες [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Λουτρό αίματος από επίθεση 22χρονου σε κολέγιο στην Κριμαία - 18 νεκροί, δεκάδες τραυματίες [εικόνες & βίντεο]

Ο δράστης της επίθεσης αυτοκτόνησε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη βόμβας και τρομοκρατική επίθεση σε κολέγιο του Κερτς στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Δημοκρατίας της Κριμαίας» Σεργκέι Αξιόνοφ δράστης ήταν ένας 22χρονος φοιτητής, που αυτοκτόνησε αφού προηγουμένως αφαίρεσε 17 ζωές, ενώ δεν αναφέρθηκε σε πιθανούς συνεργούς.

Όπως ανακοίνωσε λίγο αργότερα η αρμόδια ρωσική υπηρεσία που προϊσταται της έρευνας ο δράστης ήταν ο Βλάντισλαβ Ροσλιακόφ, 18 ετών κι όχι 22.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε μια εικόνα από κάμερα ασφαλείας που δείχνει έναν νεαρό άνδρα μ' ένα μεγάλο όπλο να κατεβαίνει μια σκάλα. Η φωτογραφία αναρτήθηκε πρώτα στο δίκτυο Mash στο Τelegram που ανέφερε ότι πρόκειται για τον μακελάρη του κολεγίου.

Фотография террориста. Этого человека в Керчи сейчас ищут все. Он зашел с оружием в школу, открыл стрельбу и взорвал бомбу.

Если вы увидите его на улице - уходите сейчас же и звоните в полицию. pic.twitter.com/xGLrCABl7z

Οι Αρχές έκαναν λόγο στην αρχή για τρομοκρατία, αλλά τώρα λένε ότι επρόκειτο για δολοφονική επίθεση.

Οι πληροφορίες που φθάνουν από το λιμάνι της Κριμαίας είναι συγκεχυμένες.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν ομάδα ένοπλων μασκοφόρων που έτρεχε την ώρα της έκρηξης στο κτίριο εκτελώντας μαθητές.

«Έγινε μια έκρηξη κι έσπασαν όλα τα τζάμια. Και μετά ένοπλοι άρχισαν να τρέχουν τριγύρω, ανοίγοντας πόρτας και πυροβολώντας τους πάντες», είπε ένας καθηγητής στην αστυνομία, σύμφωνα με πηγή του RT.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Ένας μαθητής είπε ότι είδε κουκουλοφόρους με όπλα να τρέχουν έξω από τις τουαλέτες λίγο μετά την έκρηξη πυροβολώντας αδιακρίτως: «Ήταν πολλοί, αλλά δεν μπορώ να πω πόσοι. Πυροβολούσαν τους μαθητές και τους καθηγητές, όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Αμφιβάλλω αν πέτυχαν πολλούς, αλλά είδα ένα-δυο άτομα. Έριχναν και εκρηκτικά», δήλωσε.

Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο η διευθύντρια της σχολής περιέγραψε σκηνές χάους και πανικού καθώς οι δράστες της επίθεσης σκότωναν μαθητές και δασκάλους, με πτώματα διάσπαρτα στο κτίριο. Τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. «Ήταν μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση όπως στο Μπεσλάν», είπε η διευθύντρια, Όλγα Γκρεμπενίκοβα, αναφερόμενη στην τρομοκρατική επίθεση του 2004, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 330 άτομα.

«Υπάρχουν πολλά πτώματα, πολλοί σοροί παιδιών», είπε στο βίντεο που αναρτήθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο KerchNet. «Θα ήμουν κι εγώ νεκρή, αφού σκότωσαν όλους τους ανθρώπους μου, παιδιά και υπαλλήλους».

Ο μαθητής Σεμιόν Γκαβρίλοφ είπε στην Κομσομόλσκαγια Πράβντα ότι είχε αποκοιμηθεί στη διάρκεια του μαθήματος και ξύπνησε από τα πυρά. Κοίταξε έξω κι είδε έναν ένοπλο νεαρο να πυροβολεί. «Κλείδωσα την πόρτα ελπίζοντας να μην με ακούσει», δήλωσε. Όπως είπε η αστυνομία έφθασε περίπου 10΄αργότερα για να εκκενώσει το κτίριο κι ο ίδιος είδε πολλά πτώματα να κείτονται στο πάτωμα και ίχνη φωτιάς σε τοίχους.

Μια επιζήσασα είπε ότι ήταν τυχερή που γλίτωσε: «Η φίλη μου έπεσε νεκρή μπροστά στα μάτια μου. Την είδα να σωριάζεται και να μην κινείται πλέον. Είδα παιδιά να πέφτουν νεκρά και αίματα να πετάγονται τριγύρω».

Ένας άλλος μαθητής περιέγραψε πώς κατάφερε να ξεφύγει: «Στεκόμασταν απ’ έξω με κάτι φίλους. Τότε έγινε μια έκρηξη, έσπασαν όλα τα τζάμια. Τρέξαμε και πηδήξαμε το φράκτη. Ακολούθησαν κι άλλες εκρήξεις ή παρόμοιοι ήχη. Τρέξαμε όσο πιο μακριά μπορούσαμε», είπε.

Μια κάτοικος του Κερτς, η Ναταλία Κοβέλσκαγια, είπε τρομοκρατημένη ότι έμαθε από το γιο της για την επίθεση: «Μόλις με πήρε τηλέφωνο ο γιος μου. Η αδελφή του συμμαθητή του φοιτά σ’ αυτή τη σχολή. Είπε ότι μπήκε μέσα ένας άνδρας με οπλοπολυβόλο κι άρχισε να πυροβολεί. Χτύπησε μια φιάλη υγραερίου κι έγινε έκρηξη».

Γύρω από το κολέγιο έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού (Φωτογραφία: Kerch FM)

Μια υπάλληλος της σχολής, που τραυματίστηκε, είπε ότι οι ένοπλοι μάλλον μπήκαν από την πίσω πόρτα: «Είναι εύκολο να πηδήξει κανείς τον φράκτη. Δεν υπάρχει κάμερα, ούτε πόρτα ασφαλείας», είπε.

Η έκρηξη έγινε στο ισόγειο του κτιρίου, ενώ τα πυρά στον δεύτερο όροφο, όπως ανέφεραν μάρτυρες.

Εκρηκτικός μηχανισμός με μεταλλικά θραύσματα

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η επίθεση άρχισε με την ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, που περιείχε μεταλλικά θραύσματα, ώστε να μεγιστοποιήσει τις απώλειες. Τις πληροφορίες για τα μεταλλικά θραύσματα επιβεβαίωσε και η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας.

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νεαρά άτομα.

Η έκρηξη αρχικά αποδόθηκε σε διαρροή υγραερίου, ωστόσο από τις έρευνες που διεξήγαγε η Αντιτρομοκρατική διαπιστώθηκε ότι πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε μεταλλικά θραύσματα.

Το εν λόγω τεχνικό κολέγιο παρέχει επαγγελματική κατάρτιση σε έφηβους μαθητές.

Взрыв газа произошел в техникуме в Керчи, сообщают в соцсетях. По предварительным данным, десять человек погибли и около 50 пострадали. pic.twitter.com/2hrc1fH32k

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Η επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Κριμαία τον Απρίλιο του 2019 κι ότι διαπραγματεύεται ην έναρξη τακτικών επιβατικών πτήσεων ανάμεσα στη Συρία και τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.

Λουτρό αίματος από επίθεση 22χρονου σε κολέγιο στην Κριμαία - 18 νεκροί, δεκάδες τραυματίες [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 1
Toπικά ΜΜΕ ανήρτησαν φωτογραφίες μετά την επίθεση που δείχνουν ασθενοφόρα να παραλαμβάνουν τραυματίες (Φωτογραφίες: Kerch FM)

Η Ρωσία προσάρτησε το 2014 την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και κυρώσεις σε βάρος της από τις ΗΠΑ. To λιμάνι του Κερτς των περίπου 150.000 κατοίκων είναι το σημείο της χερσονήσου όπου καταλήγει μια γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος εγκαινίασε την γέφυρα για την οδική κυκλοφορία τον Μάιο φέτος, διασχίζοντάς την στο τιμόνι ενός φορτηγού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΙΜΑΙΑ έκρηξη αερίου κολέγιο Κερτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ