Η Ιωάννα Πηλιχού είναι πρωταγωνίστρια σε σκοπιανή ταινία με ανθελληνικά μηνύματα - iefimerida.gr

Η Ιωάννα Πηλιχού είναι πρωταγωνίστρια σε σκοπιανή ταινία με ανθελληνικά μηνύματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιδράσεις προκαλεί η συμμετοχή της γνωστής ηθοποιού Ιωάννας Πηλιχού σε μιά- τουλάχιστον αμφιλεγόμενη- ταινία σκοπιανού σκηνοθέτη. Πρόκειται για την ταινία «Mocking of Christ» (Χλευάζοντας τον Χριστό) που αρχικά «λογοκρίθηκε» στα Σκόπια, λόγω των εξελίξεων στο ονομαολογικό.

Η ταινία προκαλεί πολλές αντιδράσεις στην Ελλάδα, αφού το βασικό της μήνυμα είναι, πως οι ελληνικές αρχές «εξαφάνισαν» βίαια, την «μακεδονική μειονότητα» στην Βόρεια Ελλάδα.

Η ταινία φαίνεται να πήρε το «πράσινο φως» μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το δημοψήφισμα έχοντας την υποστήριξη του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Ιβανόφ, παρά την άρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Εκτός από την Ιωάννα Πηλιχού στην ταινία πρωτανωνιστούν ακόμα οι Αργύρης Γκαγκάνης και Γιάννης Παγανιάς.

Η αφίσα της ταινίας:

Η Ιωάννα Πηλιχού είναι πρωταγωνίστρια σε σκοπιανή ταινία με ανθελληνικά μηνύματα | iefimerida.gr 0

Η υπόθεση της ταινίας:

Ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, ένας διάσημος δημοσιογράφος ενός γαλλικού πολιτικού περιοδικού επιστρέφει στη γενέτειρα του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, ο οποίος έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια. Ο κεντρικός ήρωας δολοφονείται, με «σταύρωση», σε μία πινακίδα υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα, που σύμφωνα με το έργο «χωρίζει την Μακεδονία στα δύο». Σκηνή με άκρως αλυτρωτικό νόημα και περιεχόμενο.

Η ταινία «Mocking of Christ», σε σκηνοθεσία του Γιάνι Μποζάτζι, διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ πρόσφατα και μάλιστα κέρδισε και μνεία πρωτοπορίας. Στο δε Φεστιβάλ και στον κατάλογό του εμφανίζεται ως «Μακεδονική». Σκηνές του έργου γυρίστηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Φλώρινα.

Οι αντιδράσεις:

Η συμμετοχή της ελληνίδας ηθοποιού προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα social media και ανάγκασε την Ιωάννα Πηλιχού να δώσει εξηγήσεις.

Σύμφωνα με το Label News, που μίλησε με το στενό περιβάλλον της Ιωάννας Πηλιχού, το σχόλιο της Ιωάννας Πηλιχού ήταν πως η συμμετοχή της στην ταινία ήταν μια αποκλειστικά επαγγελματική επιλογή και δεν είχε καμία σχέση με το πολιτικό μήνυμα της ταινίας:

«Η Ιωάννα συμμετείχε στην συγκεκριμένη ταινία ως επαγγελματίας ηθοποιός και όχι ως πολιτικό πρόσωπο, παίζοντας έναν ρόλο. Η συγκεκριμένη ταινία γυρίστηκε έναν χρόνο πριν, δηλαδή πριν την συμφωνία για το όνομα «Μακεδονία». Η παραγωγή ζητούσε μια Ελληνίδα ηθοποιό να ενσαρκώσει αυτόν τον ρόλο, η Ιωάννα ως επαγγελματίας ηθοποιός και καλλιτέχνης δέχτηκε την πρόταση ενσαρκώνοντας απλά έναν συγκεκριμένο ρόλο δίχως πολιτικές ή θρησκευτικές προεκτάσεις.»

Το τρέηλερ της ταινίας Χλευάζοντας τον Χριστό που βγαίνει στις αίθουσες των Σκοπίων:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ